0-6 månader
Sponsrat inlägg

Nyfödd med magknip? 10 knep som VERKLIGEN hjälper!

De flesta bebisar har magknip eller kvällsoro den första tiden. Vissa i flera timmar varje kväll (ja, varje minut av det känns som en evighet!). Men det finns hjälp att få! Här har vi samlat våra bästa första-hjälpen-tips för små bebisar med ont i magen.

3697.jpg

Artikeln innehåller annonslänkar till MEDS

1. Sitt en stund i ”kungastolen”!

Att sitta ner på huk, alltså som i en squat, gör att tarmarna masseras och matsmältningen underlättas. De flesta bebisar älskar när de får sitta med knäna uppdragna mot magen (till exempel i babyskyddet eller med en kudde under knäna när de sover!). En superbra position för bebisar med magknip är därför att sitta i en “kungastol” – som innebär en liten mini-squat för bebisen. 

Du gör såhär:

Du sätter bebisen med ryggen mot din mage och håller med händerna under vardera knä.

Nyfödd med magknip?

2. Ett lätt tryck mot magen – “tigern i trädet”!

Få saker brukar funka så bra mot magont som att bära nyfödda i positionen “tigern i trädet”. Den gör att bebisen får närhet från dig, samtidigt som ett lätt tryck mot magen är skönt och avslappnande.

Du gör såhär: 

Lägg bebisen över din arm (huvudet mot armbågen), så att bebisen vilar tryggt på din underarm. Håll ena handen runt bebisens fötter och tryck dem försiktigt upp mot magen. Den andra handen håller du på bebisens rygg, och låt också bebisen få stöd från din mage.

Nyfödd med magknip? Testa "tigern i trädet"!

3. Testa den magiska pysventilen

Det här tipset hör till en av de saker man nog inte riktigt tänkte att man skulle ge sig in på innan man blev förälder. Men, om du märker att din bebis har mycket gaser, kan det absolut vara värt att testa en pysventil. Du kan använda pysventilen upp till tre gånger per dygn om din bebis har en uppblåst och spänd mage. Pysventilen hittar du här.

4. Lugna magen med droppar

Studier har visat att magdroppar med bakteriekultur (här är våra favoriter!) kan ha en lugnande effekt på små oroliga magar. Dropparna ger 100 miljoner (!!) vänliga bakterier varje dos och håller magen i balans och kan hjälpa till att stärka immunförsvaret hos små barn, vars tarmflora blir fullt utvecklad först runt tre års ålder.

5. Ljud som lugnar

Nyfödda bebisar är vana vid det höga ljudet som hela tiden pågår i magen (som många jämför med ljudet att stå på en trafikerad motorväg). Därför blir många lugnade av repetitiva och brummande ljud, så som när tvättmaskinen går eller fläkten står på högsta effekt. Här är vår favorit-lista på Spotify med mjukt white noise för nyfödda.

6. Massage på skötbordet - "cykla och tryck!"

Vid magont hjälper det att gå och röra på sig – något som små bebisar givetvis inte kan. Men du som förälder kan hjälpa till. Lägg ner bebisen exempelvis på skötbordet, gör små “springande” rörelser med benen och tryck dem sedan mot magen med ett lätt tryck

7. Närhet, guppande och dans

Under den första tidens kvällsoro funkar ibland bara närhet och att gå runt, runt, runt. Det kan bli lite roligare om du sätter på en podd att lyssna på eller en bra serie. Många bebisar gillar också rytmiska rörelser, så sätt på bra musik i hörlurar och dansa runt. En pilatesboll att sitta och gunga på kan också ge dig variation.

8. Slappna av med ett varmt bad eller massage

Om ditt barn gillar att bli ompysslad i badet är det en bra aktivitet för att komma till ro. Spola upp ett kroppstempererat bad (37 grader!) och droppa i lite mjukgörande olja (den här är toppen!). Många bebisar slappnar av och blir helt lugna i vatten, trots att de har ont i magen. Använd samma olja för att ge en avslappnande massage.

9. Bär barnet i bärsjal eller sele

Bebisar älskar att bli burna av massor av anledningar: närhet, att vaggas, få sitta med benen lite uppdragna mot magen och dessutom lite trångt (vilket påminner om tiden i magen). För att avlasta din rygg och dina axlar är bärsjal eller bärsele räddningen (här är vår favorit för de minsta bebisarna!).

Nyfödd med magknip?

10. Ont i magen av amningen eller ersättningen?

Om du upplever att din bebis ofta får magknip efter att ha ätit kan du, på inrådan av BVC, se över kosten om du ammar. Om du ger ersättning, pröva en annan sort som kan hjälpa att lugna din bebis lilla mage. Du kan också byta flaska till en som motverkar att bebisen sväljer för mycket luft. Om du ändrar på din egen kost eller typ av ersättning, låt bebisens mage vänja sig i ungefär 14 dagar. För många förändringar kan också ge upphov till magknip. Ha tålamod!


Därför har nyfödda bebisar ont i magen

På bara ett par veckor går magsäcken hos en nyfödd bebis från att vara stor som en vindruva till storleken på en tomat. Tarmarna är ännu inte helt färdigutvecklade och det tar tid att vänja sig vid bröstmjölk eller ersättning. Det är helt enkelt inte så konstigt att det krånglar med magen den första tiden.

Några tecken på magont kan vara att bebisen

  • spänner kroppen bakåt eller drar benen upp mot magen
  • har utspänd mage och pruttar mycket
  • gnäller, gnyr eller gråter mer än vanligt

Osäker på om din bebis har kolik? Här reder vi ut vad som är vanligt magknip och kolik!

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.