Nyfödd bebis i sommar och värme? ALLT du behöver veta!

Pju, en nyfödd bebis och sommarvärme är inte alltid den enklaste kombinationen! Här får du våra bästa överlevnadstips för dig med en liten bebis hemma i sommar. Allt från hur du bäddar i vagnen till om det är okej att ge vatten till en nyfödd!

13128.jpg

Nyfödda bebisar är känsliga mot värme, eftersom de inte kan reglera sin kroppstemperatur på samma sätt som ett större barn. Dessutom blir de lätt uttorkade och kan få vätskebrist. Håll lite extra koll på detta i sommar:

1. Ställ babyskyddet i skuggan!

Bebisar kan lätt bli överhettade och deras kroppstemperatur stiger 3-5 gånger så snabbt som din egen. Om du haft bilen parkerad i solen kan det bli otroligt varmt precis när ni kliver in. Och babyskyddet blir ännu varmare! Tänk därför på att ta ut babyskyddet och ställ det svalt. Bebisen trivs bäst i tunna kläder i bilen, eftersom de sitter tätt omslutna. Det kan vara bra med solskydd för fönstren och det finns också extra fläktar att köpa anpassade för babyskyddet. En självklarhet, men vi säger det ändå: lämna aldrig ditt barn i bilen!

2. Låt luften cirkulera i vagnen!

Många nyfödda tillbringar mycket tid i sin barnvagn. Om bebisen sover kan det vara svårt att upptäcka om det blir för varmt. Ett knep är att känna i bebisens nacke och mellan skulderbladen, istället för på händer och fötter som generellt är kallare. Om bebisen känns varm och svettig är hen för varm! En filt i bomull (älskar denna!) är perfekt i värmen.

Tänk på att låta luften cirkulera, täck inte över öppningen med en filt (läs om varför här!) och låt bebisen ligga så fritt som möjligt. Just skugga kan vara svårt att skapa i vagnen när man på promenad, och då kan ett solparasoll eller en solsufflett som täcker hela vagnen underlätta.

3. Ta ett svalkande bad!

Även nyfödda kan bada svalt. Fyll badbaljan med svalt, nästan ljummet vatten (inte kallt!) och se om din bebis verkar gilla det. Många får värmeutslag av blöjan, och då kan det vara extra skönt att få ett bad. Låt bebisen ligga utan blöja om det finns möjlighet. UV-kläder gör att din bebis hud skyddas mot solen, och är dessutom väldigt mjuka och sköna.

4. Klä i rätt kläder

Att välja rätt kläder i värmen är inte det enklaste, men tänk “lätt och luftigt”. Tänk såhär:

  • Välj löst sittande och luftiga kläder i naturliga material. Bomull är toppen, då det är ett material som absorberar fukt bättre än syntetiska material.
  • Inomhus kan du tänka på tumregeln att klä bebisen som du är klädd, men utomhus är det bra med långa ärmar på tröja och byxor. Leggings i bomull (som dessa!) och en luftig tröja skyddar, men är svala.
  • Mössan kan du strunta i när det är varmt, men skydda huvudet med solhatt när du håller bebisen i famnen eller i bärsele/bärsjal. Tänk på att välja en med bred skärm och gärna som går att justera inuti för bästa passform, eller en i UV-material (denna är toppen!).

Om bebisen får vara i solen? Det kan du läsa mer om här.

5. Extra vätska under varma dagar!

Under varma dagar behöver din nyfödda bebis extra mycket bröstmjölk eller ersättning. Är du osäker på om bebisen får i sig tillräckligt med vätska? Om han eller hon är pigg, äter och kissar som vanligt så är det med största sannolikhet lugnt. Håll utkik efter om bebisen verkar slö, ovanligt gnällig eller inte orkar äta. Då kan det bero på vätskebrist, och det är extra viktigt att försöka amma eller ge extra ersättning. Om bebisen somnar, försök väcka genom att nypa försiktigt i foten. Om bebisen inte piggnar till, ska du söka vård!

6. Är det okej med vatten?

Många undrar om det är okej att ge vatten till en nyfödd. Bebisar under fyra månader behöver sin näring när de dricker, så grundregeln är att de inte ska dricka vatten. Även bebisar mellan 4-6 månader, som främst äter bröstmjölk eller ersättning, klarar sig på det (men du kan ge lite vatten på en tesked vid behov efter att bebisen har ätit). Något du kanske inte visste: bröstmjölk består till 80 % av vatten!

Ha en skön sommar (i skuggan)!

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.