Nyfödd bebis? 5 oväntat VANLIGA olyckor du vill se upp med första tiden!
Bild: Folio Images

Nyfödd bebis? 5 oväntat VANLIGA olyckor du vill se upp med första tiden!

Livrädd att något ska hända din nyfödda bebis? Här är de 5 vanligaste olyckorna bland de allra minsta bebisarna – och tipsen på hur du förhindrar dem!

1. Lämna inte skötbordet (inte ens för en sekund!)

Plötsligt händer det du trodde var omöjligt – din bebis lyckas förflytta sig på skötbordet och fallet är farligt nära. Sanningen är att även nyfödda kan röra sig när de skriker eller sprattlar och fall från skötbordet är den vanligaste olycksorsaken för bebisar. Det är tusentals blöjor som ska bytas de närmaste åren och det är framför allt du själv som gör skötbordet till en fallsäkrad plats.
 Lämna aldrig din bebis ensam på skötbordet. Inte ens för en sekund. Och håll alltid en hand på barnet om du av någon anledning behöver vända dig om. Själva skötbordet ska ha höga kanter på minst tre sidor och se till att allt du behöver som blöjor, tvättlappar och krämer finns inom räckhåll.

2. En kopp kaffe kan göra stor skada

Små barns hud är extra känslig för värme och det behövs ingen stor mängd varm dryck för att det ska bli en brännskad. Ta den efterlängtade kaffe eller te-stunden, utan att ha ditt barn i knät. Bebisar rör sig snabbt och oväntat. En spark eller en arm som rycker till för att det som finns i koppen skvätter ut.

3. Babysittern hör hemma på golvet

Bebisen gillar gunget och du får fria händer för en stund. Glädjen är definitivt dubbel. Du är inte ensam om att lyfta upp babysittern på bordet eller köksbänken för att få bebisen närmare dig, men säkrast är att ha den på golvet. När den gungar rör den sig nämligen lite, lite – och plötsligt är kanten nära. Även mjuka underlag, såsom en soffa, är för instabila, och babysittern kan lätt välta.

4. Check för säker bärsele

Att bära sin bebis nära är härligt för er båda. Se till att alla spännen på bärselen är ordentligt knäppta och låsta. Om du behöver böja dig ner är det knäböj som gäller, så att du behåller din bebis i upprätt position. Det är nämligen lätt att bebisen trillar med huvudet före ur selen om du böjer dig framåt.  Satsa också på en bärsele med nackstöd, då nyfödda bebisar har svaga nackmuskler och behöver extra stöd.

5. En fallande mobil gör ont (!!)

När bebisen somnar i famnen efter amningen eller att ha ätit upp flaskan är det inte ovanligt att man blir sittande med mobilen. Inte konstigt alls! Men tänk på att mobilen lätt kan glida ur handen och ge din bebis en rejäl bula i pannan. Mobiler blir oväntat hårda och tunga mot ett litet bebishuvud.

BONUS! Satsa på säkerhet!

Tumma aldrig på säkerheten oavsett om du köper skötbord, vagn eller babysitter sprillans nytt eller i andra hand. Kontrollera att det du köper uppfyller säkerhetskraven.

Artikeln innehåller reklam för Dina Försäkringar

De allra minsta har inget skydd alls
– därför ska du teckna en barnförsäkring ♥


De flesta barn har en olycksfallsförsäkring genom förskolan eller skolan, men den gäller inte dygnet runt. De minsta har inget försäkringsskydd alls. Samtidigt är sjukdom den vanligaste anledningen till allvarliga skador. Det är därför du ska teckna en barnförsäkring (Rulla vagns favorit här!) direkt när du kommer hem från BB.
– Gör dig själv en stor tjänst och kolla redan innan bebisen kommer vilken barnförsäkring ni vill teckna, så att ni kan göra det direkt efter den obligatoriska läkarkontrollen på BB, säger Zara Lindberg på Dina försäkringar.
– Barn utvecklas snabbt de första månaderna och det gäller att ligga steget före för att minimera risken för olyckor, fortsätter hon. Fall- och brännskador är två vanliga olycksorsakerna under barnets första år. Vår barnförsäkring gäller både för sjukdom och olycksfall, dygnet runt och innehåller både små och stora ersättningar.

Läs mer och teckna barnförsäkring här