Nojig för minsta utslag? 7 tillfällen då du faktiskt SKA oroa dig för din bebis!

Konstiga utslag, feber och hängiga barn som har ont i magen – som småbarnsförälder är det lätt att stressa upp sig över minsta rodnad och förkylning. Ofta i onödan! Vi listar de gånger du faktiskt SKA oroa dig och söka vård.

10694.jpg

När barn får en infektion eller ett virus reagerar de med hudutslag eller feber. Som nybliven förälder är det lätt att googla febrilt vid varje prick eller hostning, men allt som oftast kan du ta det lugnt. Men givetvis finns det några saker man bör hålla koll på, och rådfråga vården om.

Med hjälp av Tommy Södergren, läkare, listar vi de tillfällen då du faktisk inte behöver spela cool förälder: 

1. Bebisen är slö, hängig och lealös

Om barnet är slött, hängigt och lealöst. Barn är ofta trötta när febern är på väg upp, men om de fortsätter att vara slöa och inte alls orkar leka som vanligt, så kan man börja fundera. Ett sätt att testa hur illa det är ställt är att ge febernedsättande – om barnet piggnar till och börjar leka och springa runt efter det så kan man lugnt avvakta. Om hen däremot inte reagerar på det febernedsättande, utan fortsätter att vara orkeslös och slö, bör man söka vård. 

2. Vätskebrist?

Om barnet har svårt att få i sig vätska, eller har slutat att kissa. Små barn är känsliga för vätskebrist.
– Barnet bör kissa 2-3 gånger per dygn och man skall alltid kontakta vården om man känner sig tveksam, säger Tommy Södergren, läkare. 

3. Svårt att andas

Vid alla typer av andningssvårighet. Om barnet har känd astma kan man testa inhalator först, men om besvären fortsätter bör man åka in till sjukhuset. 

4. Febern är extremt hög eller ihållande

Feber är, så länge den inte är extremt hög (över 41 °C), inte farlig eller skadlig och behöver vanligen inte behandlas. Men några saker kan vara bra att känna till i samband med feber.
– Barn är lite omogna i temperaturcentrum och får lättare hög feber än vuxna. Feber är inte farligt, men pågår den mer än tre dagar bör man undersökas, säger Tommy Södergren. 

Här är fyra tillfällen då du gör rätt i att uppsöka läkare vid feber:

  • Det kan vara normalt att ha feber i upp till en vecka, men om barnet efter 3 dagar inte visar några tecken på att ha blivit bättre, så är det klokt att vända sig till vården för råd. Det gäller även om barnet har hög feber i över 24 timmar utan andra symptom, det vill säga om barnet inte är snuvigt, hostar eller verkar sjuk på annat vis.
  • Om barnet har hög feber efter att ni kommit hem från ett tropiskt land, så är det viktigt att söka vård.
  • Vid hög feber i kombination med kräkningar, ljuskänslighet och huvudvärk bör du genast söka vård på en akutmottagning – det kan vara tecken på hjärnhinneinflammation.
  • Vid feber i samband med svullnad runt ena ögat, då det kan tyda på en viss typ av bihåleinflammation som kan innebära fara för barn.

5. En växande ring efter fästingbett

Om ni upptäcker en växande ring i huden, minst en vecka efter ett fästingbett, är det dags att avbryta sommarsemestern och söka vård för att utesluta borrelia. Alla över ett år kan vaccinera sig mot TBE, så skriv upp ett familjebesök hos vårdcentralen på to-do-listan (bäst är på vårkanten innan fästingsäsongen börjar)!

6. Prickar som ser ut som små blödningar

Det finns få tillfällen då prickar är farligt, men det man kan vara uppmärksam på är prickar som ser ut som små blödningar, i samband med hög feber, så kallade petekier. De kan bero på olika saker, i sällsynta fall en typ av hjärnhinneinflammation eller en rubbning i blodets förmåga att koagulera. Vi upprepar dock: i sällsynta fall!
– Barn får utslag mycket lättare än vuxna. Det kan vara värme, kyla, tryck, virusinfektioner, nytt födoämne, insektsbett och så vidare. Men utslag hos ett i övrigt välmående barn är ofarligt och klingar oftast av av sig självt på några dagar, säger Tommy Södergren.

7. Vid smärta som inte går över

Om barnet har väldigt ont. Det vill säga inte klagar över lite magont och sedan leker vidare som vanligt, utan har så ont någonstans i kroppen att hen jämrar sig och inte kan vara lika aktiv som vanligt, och inte hjälps av Alvedon eller annat smärtstillande. Då är det viktigt att ta smärtan på allvar och ta kontakt med sjukvården direkt. 

Om du eller ditt barn råkat ut för ett kritiskt olycksfall eller om du har misstankar om en allvarlig sjukdom så bör du uppsöka vård på en akutmottagning. Om du upplever att läget är akut ska du alltid kontakta 112.

Lisa Stevik

Lisa Stevik

14 september, 2020

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.