Nemo Hedén blir pappa: ”Jag ser fram emot att nosa min dotter på huvudet”

Nemo Hedén, 29, är mannen bakom succépodden ”Nemo möter en vän”, där 100 000 lyssnare varje vecka hör hans intervjuer med artister, skådespelare och medieprofiler. I april 2017 blir han pappa för första gången. Här berättar Nemo om första reaktionen och farhågorna – och hur han vände kaoset till ett liv som är ”5 plus”.

2451.jpg

Det finns ”Den nya Nemo”, och det finns ”Den gamla Nemo”. Så säger åtminstone Nemo Hedén själv. En och annan känner igen honom från dokusåpan Kungarna av Tylösand, som Kanal 5 visade 2010.
– Jag stökade mycket då, och många som inte har koll på Den nya Nemo tror nog att jag fortfarande är kvar där, säger han. Jag hamnade i ett destruktivt beroende – jag kunde inte sluta att dricka och ta droger – och mitt liv höll på att gå åt helvete rent ut sagt. Jag satt fast hos kronofogden, jag fick sparken från de få jobb jag kunde få – och min dåvarande relation var ett katastrof. Jag har alltid haft en längtan efter att bli pappa, jag tänkte att jag skulle bli en ung pappa, men den tanken försvann i mitt kaos. ”Det kommer nog inte bli några barn”, tänkte jag. När allt nu har vänt, och jag ska bli farsa, känner jag bara: wow

Inget att förlora

Vändningen kom för snart två år sedan. Nemo fick möjligheten att komma till ett behandlingshem, och genomgick rehab i 28 dagar.
– Jag tänkte: ”Vad har jag att förlora? Att få hjälp lär knappast skada.” Så jag gick all in. Samtidigt var jag rätt inställd på att ett liv som nykter och drogfri skulle bli rätt så grått och meningslöst. Men jag hade fel; sedan det vände har allt blivit positivt. Jag känner mig glad och pigg varje dag nu, podden exploderar och jag ska bli farsa. Om jag visste hur det skulle bli hade jag blivit nykter långt tidigare, det kan jag säga.

14 missade samtal

Några månader efter rehabiliteringen valde Nemo att lämna den relationen han hade då – ”jag hade sagt upp mig från mitt gamla liv, och då funkar det inte att leva med någon som vill vara kvar i det livet”. Snart därefter träffade han Frida. Och i höstas – när Nemo var iväg på kurs – insåg han att han plötsligt hade 14 missade samtal från henne.
– Jag förstod att det var något allvarligt, eller åtminstone viktigt. Jag ringde upp, och hon sa ”jag är gravid”. Jag har alltid varit känslostyrd – det är både min bästa och sämsta sida – och den känslan när hon berättade jag fick var så fin och bra. ”Vilken rolig grej – vi kör!”, sa jag rakt ut. Hon kände inte riktigt likadant då, och blev nästan lite arg. ”Nemo, det är ingen 'kul grej', det är mycket större än så.” Hon skulle precis börja plugga, så tajmingen var väl inte helt perfekt. Vi gick på första ultraljudet, och vi fick se det där lilla hjärtat slå – wow. Det kommer att bli en tjej, vi kollade upp det efter 5-6 månader, och hon kommer att heta Nova.

Den 16 april 2017 föddes Nova. Så här skriver Nemo på Instagram.

Kärleksfull med gränser

Nemo själv har vuxit upp med fem syskon, en missbrukande pappa och ”en mamma som fått bära en extremt tung börda”. Nu har Nemo börjat fundera på hur han vill bli som förälder.
– Jag får chansen att ge min dotter det jag aldrig fick: en nykter och drogfri uppväxt. Jag vet vad det har gjort med mig att ha en pappa som missbrukat under hela min uppväxt, och nu vill jag ge min dotter något mycket bättre än det. Jag vill inte att min dotter ska bli som jag: sökande, utan självkänsla och med ett tomrum att försöka fylla med bekräftelse. Jag vill vara närvarande – med i matchen – och jag vill kärleksfull och uppmuntrande. De första åren i ett barns liv är så viktiga; de behöver bli sedda och hörda och älskade från start, annars blir det knas med självkänslan. Jag vill också sätta gränser och vara någorlunda konsekvent. Jag vill inte bli en velig pappa. Kärleksfull och ändå hård, så vill jag vara.

Tar igen förlorad tid

Idag har Nemo hittat tillbaka till sin pappa, som varit fri från missbruket i 8 år. Nemo beskriver hur han till och med blivit en förebild för honom, eftersom han lyckats vända kaos till något fint.
– Nu får vi äntligen ta igen förlorad tid som far och son, säger Nemo. Det är kanske lite sent, men bättre sent än aldrig. Jag gick samma väg som honom, men är glad att jag lyckades nå vändningen typ 20 år tidigare än honom. Och alla barndomsminnen är inte skit; när han var med i matchen var han en lekfull och generös pappa som spelade fotboll och åkte vattenrutschkana med oss. Så som han var när han var en bra pappa, så vill jag också bli: lekfull och närvarande.

Släpper sin show

Att bli pappa är någonting som Nemo Hedén verkligen ser fram emot. Men att möta en ny tillvaro med skrämmer honom också.
– Jag har ingen aning om vad vi har gett oss in på. Ibland sköljer det över mig hur mycket uppoffringar som ett barn kommer att innebära. Eller uppoffringar, det kanske är fel ord, det låter så negativt, jag är jättelycklig över det här, men jag lever ett liv nu som jag älskar. Jag sätter mitt eget schema och flyter runt och har det gott. Och så kommer det en liten tjej som tar över allt (skratt). Det kommer att vara sunt för mig att behöva ”komma ur mig själv” och släppa min show. Jag ser fram emot det med skräckblandad förtjusning.
– En sak som jag ser fram emot att få nosa på henne, att nosa min dotter på huvudet, bebislukten är ju väldig härlig, så det längtar jag efter. Och så ska det bli häftigt att se blandningen av Frida och mig i en annan liten tjej, att se våra drag i henne. Dessutom tror jag att alla män mår bra av att få en dotter. Jag har tänkt mycket på det där, och inser att jag kommer att behöva kämpa för jämställdhet; jag vill att min dotter ska ha exakt samma rättigheter som män. Att det ska till en dotter för att det ska hända, det är en annan diskussion och sjukt i sig, men det känns skönt att behöva sätta sig in i det för både min och min dotters skull.


Du hittar Nemo på Instagram som @nemoheden och kan lyssna på alla hans avsnitt i podden ”Nemo möter en vän” på RadioPlay.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.