"Neeej, du får INTE slå lillebror!" - därför är syskon hårdhänta (och hur du bör hantera det)!

Vad gör man när det äldre syskonet knuffar, drar i håret eller river sitt syskon? Att behöva dela såväl leksaker som uppmärksamhet med sitt syskon är inte helt lätt och leder ofta till frustration och irritation. Bli inte alltför skärrad, säger psykologen - det går att förebygga bråken!

11325.jpg

När små barn är hårdhänta sker det nästan reflexartat som en reaktion på starka känslor. Det kan vara svartsjuka, ilska, kontaktsökande eller bara att barnet är uppspelt. Små barn kan inte förstå konsekvenserna av bli slagen eller kontrollera sina känslor när det är frustrerat.
- Den vanligaste anledningen till hårdhänthet och bråk mellan syskon är faktiskt prylar, att man vill ha samma leksak samtidigt. En leksak verkar ju aldrig så lockande som när någon annan leker med den, säger Emma Högberg, leg. psykolog och doktorand vid Karolinska Institutet.
– Närhet i ålder mellan syskon gör att de i större utsträckning konkurrerar om samma saker. Vänta inte, ingrip direkt. Att bita, riva, dra i håret eller slå är aldrig okej. Du behöver ingripa direkt och etablera regeln ”Nej du får inte slåss”. Agera inte domare utan ge istället vägledning på hur man ska bete sig. Ha tålamod och var beredd på att få upprepa dig tusen och en gånger.

Du är viktig - din närvaro förebygger bråk

Det går inte att förebygga bråk till hundra procent, men ett bra sätt är att försöka tillgodose båda barnens känslomässiga behov innan de börjar ta till våld för att kräva det. Att sätta sig ned och leka koncentrerat på barnets villkor är något som forskning visar förebygger bråk på ett fascinerande sätt. Både mellan syskon och mellan förälder och barn. Det handlar om att verkligen umgås. Inte bara vara i samma rum, utan att sätta sig på golvet nära ditt barn, och visa intresse och engagemang för det de håller på med. Har ni det bråkigt hemma så gör detta till en vana, en 15-30 minuter åt gången, och det kommer att bli skillnad.
- Det är svårt att förbereda en tvååring på att få ett syskon, deras hjärnor är inte är mogna för att föreställa sig hur det kommer att bli. Därför är det bra att bli väldigt konkret. Min egen pojke på ett och ett halvt år får snart ett syskon och vi tränar just nu för fullt med en docka. Den får sitta med och lyssna när vi läser saga, vi byter blöjor på den och tar på kläder. Vi behandlar dockan mjukt och lugnt och ”klappar fint”. Korta stunder bara, det får inte bli tjatigt.

Låt kreativiteten flöda genom att prata och rita tillsammans

- Med det lite äldre barnet är det lättare att prata, rita teckningar och läsa sagor om hur det blir att få ett syskon. Ta upp både det jobbiga och det roliga, som att bebisen i början kanske kommer att skrika högt men vara rolig att leka med när den blivit lite större. Det är mysigt att titta på bilder av hur storasyskonet såg ut som nyfödd. Fråga vad de själva tänker om att få ett syskon, det är häftigt att höra hur mycket de tänkt och förstått på egen hand.

Det är VI som får en bebis

Var försiktig med att säga att ”då kommer jag inte ha lika mycket tid för dig, då kommer jag vara trött”. Risken är att barnet ger bebisen skulden för de negativa känslor som ingår i att få ett syskon. Säg hellre att bebisen inte klarar så mycket och därför behöver vår hjälp. Ge äldre syskon en stående uppgift som att hämta blöjan eller sätta på strumporna. Prata gärna om ett ”vi” när det gäller de som ingår i familjen.

Tid, tid, tid

- Om det finns två föräldrar är det viktigt att båda tänker på att ge tid och uppmärksamhet åt det äldre syskonet så att det inte plötsligt blir den ena föräldern som alltid tar över.


Tre supertips för att hjälpa hårdhänta syskon 

  1. Behåll eget lugn och avstyr. Att skrika åt eller slita i sitt barn och tappa kontrollen över sina egna känslor kommer inte att lära ditt barn att kontrollera sina. Som förälder är det din uppgift att vägleda barnet hur man ska bete sig. Ta ett djupt andetag och säg bestämt ”Nej, inte slåss”.
  2. Läs av situationen och sätt ord på barnets känslor. Vad är det ditt barn vill med att slåss? Är det glatt och uppspelt och vill väcka liv i den lilla? Handlar det om ilska? Svartsjuka? Gör din bästa gissning och sätt ord på det. ”Oj, du vill visst också ha skallran”.
  3. Visa barnet hur och vad man kan göra istället. Till exempel ”Lillan har skallran nu, men vet du vilken leksak som också gör roliga ljud? Speldosan! Ska vi titta?”.
Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

14 oktober, 2019

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.