När är den PERFEKTA åldern att börja förskolan? 3 experter ger svar!

Hur tidigt är FÖR tidigt att börja i förskolan? Kan man börja för sent? Hur långa dagar bör de egentligen gå och vid vilken ålder? Vi frågade tre experter när det är optimalt att börja förskolan, och om bästa tipsen till för dig som förälder vid inskolningen. 

9271.jpg

Annika Erlandsson, pedagog i förskola och grundskola:
"Det finns vissa saker som barnet bör kunna innan förskolestarten"

"Snarare än en speciell ålder, så finns det vissa saker jag tycker att barnet bör kunna när det är dags för förskolan. För deras eget bästa! Jag tycker att det är bra om barnet kan gå. Det är inte så roligt att sitta i en sandlåda istället för att kunna tulta runt på gården. Det är också bra om barnet har lärt sig att äta själv. Jag tror att föräldrar överlag kan bli bättre på att låta barn äta själva.

Åldersmässigt finns det för- och nackdelar med alla åldrar. Ett barn som är runt två år har ofta lite mer språk. De kan förklara vad de vill och göra sig förstådda. Små barn kanske å andra sidan går lättare att skola in. De förstår inte riktigt vad som händer på samma sätt som ett större barn. Men hur inskolningen går har mindre med ålder att göra, och mer med personlighet och vanor. Ett barn som är van vid kontakter och att träffa folk, kanske på öppna förskolan eller liknande, kan ha lättare för förskolan.

Ju yngre de är, desto kortare dagar är det också bra om de går. Ett drömscenario är att barnen går mellan ungefär 9-15. Då hinner man äta frukost i lugn och ro hemma. På förskolan hinner man sen med både lek, lunch, vila och mellis. Men så ser ju inte verkligheten ut. Arbetslivet verkar kräva mer av föräldrar idag än det gjorde när jag själv hade småbarn. Sedan är det inte så farligt om man är kvar sent. Många barn går hem vid fyra-hav fem så då blir det lite lugnare. Men generellt mår barn inte bra av för långa dagar.”


Malin Broberg, psykolog vid Göteborg universitet:
"Inskolningen kan vara svårare vid ett och ett halvt år ålder"

”Man har inte kunnat se några effekter långsiktigt beroende på vid vilken ålder man börjar förskolan. Men det finns en tid när själva inskolningen kan vara lite svårare. Och det är runt ett och ett halvt, plus minus några månader. Det är den tiden när anknytningssystemet så att säga når en höjdpunkt. Barnet rör sig ganska mycket självständigt, bort från föräldrarna. Det riskerar att utsätta sig för faror. Därför är det som att naturen har utrustat barnet med en vilja att inte vara för långt ifrån föräldrarna. Barnet kan reagera med separationsångest och främlingsrädsla om det omges med nya människor i nya situationer. Så just denna tid kan vara extra påfrestande för barn och föräldrar. Man kämpar lite mot naturen just där och då. Å andra sidan vet man inte exakt när detta infaller, det är olika hos olika barn.

Förskolestarten är ofta något man planerar ganska långt i förväg. Den styrs av praktiska saker som när man får plats eller när man måste gå tillbaka till jobbet. Det är inte alla som har lyxen att välja. Därför är det viktigt att man får tid att bygga upp en nära relation till en person på förskolan. De fungerar som en ersättningsperson eller en vikarierande anknytningsperson för barnet.

Var noga med att låta inskolningen ta lång tid. Känn av hur barnet mår! Försök att inte ha för långa dagar i början. Var även försiktig med ytterligare separationer tills barnet är tillbaka i gängorna. Planera kanske inte för att en förälder är bortrest länge, eller för barnvakt just då.

Tänk även på att barn är som allra känsligast när de är trötta, hungriga och lite sjuka. Då behöver de sina tryggaste personer omkring sig! Undvik att gå till förskolan med små barn som är lite sjuka. De känner sig ofta inte helt trygga och tillfreds med att låta sig tas omhand av någon annan. Man kan även tänka på att försöka förskjuta dagarna. Har man ett morgonpiggt barn som är trött på eftermiddagen så kanske man kan lämna tidigare. Och har man ett barn som gillar att sova på morgonen så kan man kanske äta frukost hemma. Helt enkelt så att barnet är på förskolan den tiden på dagen då de är som mest pigga och fräscha.


Ulrika Birberg Thornberg, universitetslektor i psykologi vid Linköpings universitet:
"Det är bättre att börja i tidig ålder och gå kortare dagar, än att vänta!"

”Man kan inte säga att det egentligen finns någon ålder som passar bättre än någon annan. Det handlar mer om hur man gör vid inskolningen. Ett mindre barn, som kanske börjar förskolan runt ettårsåldern, har kortare minne och sämre tidsuppfattning. De har svårare att komma ihåg bilden av föräldern, då kan man behöva lite längre tid på sig att skolas in, och kortare dagar i början.

Det finns de som menar att barnet är extra känsligt för separationer runt 18 månader. Det finns dock inga supertydliga belägg för det. De flesta barn är känsliga för separation från sju månader och framåt, men det är olika för olika barn. Hur trygg man är i grunden och hur anknytningen till föräldrarna sett ut spelar större roll än ålder. Hur bra inskolningen går handlar också mycket om hur bra relation man har till pedagogen, och att barnen får möjlighet att skapa en trygg relation där.

Det finns studier som visar att barn som börjat förskolan tidigt har det lite lättare för sig sedan i skolåldern, lite bättre social förmåga och lite bättre på att relatera och därför presterar lite bättre i skolan överlag. Men det ska sägas att det förutsätter att man går i en välfungerande förskola. Det handlar i grunden om att träna på att komma in i en grupp och samspela med andra. Det kan man ju även göra på till exempel öppna förskolan, om man går dit regelbundet och ger barnet ett sammanhang där.

När det gäller antalet timmar på förskolan så är det enda jag kan säga: läs av ditt barn. Barn orkar olika mycket. Men om hen är trött, ledsen eller får utbrott så är det kanske ett tecken på att dagen varit för lång. Har man ett barn som kommer hem och är pigg och glad så har man nog hittat en bra nivå. Men vi har alla väldigt olika förutsättningar, inte minst ekonomiskt, så man kan inte alltid välja hur långa dagar ens barn har på förskolan.

Hur bra barnet har det på förskolan beror även på själva förskolan, hur stor barngruppen är och hur bar relationen till pedagogerna är, till exempel. En sak man kan tänka på är att det kanske är bättre att börja tidigare i ålder, och gå kortare dagar, än att vänta länge och sedan gå långa dagar. Hellre fem korta är tre långa dagar, för att barnet ska få regelbundenheten och samtidigt orka. Om man har den valmöjligheten kan detta vara ett bra sätt att fördela sina föräldradagar.”

Lisa Stevik

Lisa Stevik

06 september, 2019

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.