Napp till nyfödd redan på BB – är det okej? Experten svarar!

Napp kan vara en välkommen paus (ibland en ren livlina!) i den upp-och-ner-värld som spädbarnstiden är. Men hur tidigt kan man egentligen börja använda nappen? Får man ge bebisen napp redan på BB?

11106.jpg

Napp eller inte till en nyfödd? Och napp redan på BB? Som nyblivna förälder är det lätt att känna sig förvirrad om och när det är dags att testa napp. Inte minst med tanke på att det finns en rad olika åsikter om nappens vara eller icke-vara. Sedan några år tillbaka ger Socialstyrelsen grönt ljus att ge napp till nyfödda – så länge amningen kommit igång som den ska, och bebisen har fattat galoppen när det gäller att ta bröstet.
– I de råd som finns står det att om mamman har problem med amningen så bör man undvika att ge napp under de första en- till två levnadsveckorna, för att underlätta att amningen ska komma igång. Om du ammar ditt barn och känner att det är lite krångligt fortfarande så kan det vara bra att avvakta tills amningen har kommit igång, det vill säga att amningen har blivit etablerad, säger Evelina Rosén, leg. sjuksköterska.


Så vet du att amningen fungerar

Hur vet man att amningen verkligen funkar som den ska? Kanske krånglas det fortfarande lite vid bröstet ibland, eller man känner sig osäker på om barnet är tillräckligt mätt. Då kan man ta sikte på vågen. Ett bra riktmärke är att avvakta med att ge napp tills man ser att barnet börjar öka i vikt, kissar och är pigg.
– Det är tecken på att amningen fungerar. Anledningen till att det kan vara bra att avvakta lite är för att det är lätt att man ger bebisen en napp istället för att låta bebisen komma till bröstet. Ett barn som ammar behöver få ligga och suga ofta på mammans bröst för att stimulera att mjölkproduktionen kommer igång. Det handlar helt enkelt om att man inte vill riskera att missa bebisens hungersignaler, säger Evelina Rosén.

Kan minska risk för spädbarnsdöd

Precis som med mycket annat som rör barn och föräldraskap hänger gamla råd om myter om napp kvar. Men tvärt emot vad kanske välmenande släktingar eller självutnämnda experter hävdar, så avråder Socialstyrelsen inte längre från napp till nyfödda. Anledningen är att forskning visat att napp när bebisen sover minskar risken för plötslig spädbarnsdöd.
– Än så länge är inte klarlagt varför nappen har den effekten, men det finns teorier om att nappen bidrar till att hålla luftvägarna öppna. Det finns även andra rekommendationer som motverkar spädbarnsdöd, som att barnet ska sova på rygg och vara i en nikotinfri miljö, säger Evelina Rosén (läs alla rekommendationer här!).

Hur väljer man napp till en nyfödd bebis?

– För det första är det viktigt att nappen är godkänd enligt den europeiska standarden EN1400. Det handlar om att nappen ska vara säkert utformad. Detta ska framgå på förpackningen, säger Evelina Rosén. Det finns åldersrekommendationer på napparna, från 0-2 månader upp till 16-36 månader, men det är långt ifrån alla barn som bryr sig om dem. Däremot kan det vara en bra idé att välja en napp i latex istället för silikon till barnet som just fått tänder – det är helt enkelt ett mer tåligt material. Ju tunnare själva sugdelen är, desto mindre är även påverkan på barnets tandrad.
– Ofta kan det vara så att man måste prova sig fram för att se vad just ditt barn tycker om. Det kan till exempel vara så att bebisen inte får grepp om den lilla sugdelen, utan behöver en större. En del barn vill inte alls ta napp och andra behöver flera försök innan barnet tar napp, säger Evelina Rosén.

För och nackdelar – som med allt!

Den där släktingen som skakade på huvudet då, hade hen ingen poäng med sitt motstånd mot napp? Visst finns det gränser för nappanvändandet som kan vara värda att ha i åtanke.
– Om barnet har napp länge och ofta på dagarna så kan talet påverkas. Det finns även en risk för felställning av tänderna om barnet använder nappen ofta och när det blir äldre. Vi rekommenderar att barnet slutar med napp vid 3 års ålder, säger Evelina Rosén.

Lisa Stevik

Lisa Stevik

26 januari, 2023

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.