Nakenfis på stranden? Absolut INTE, säger experterna!

D-vitamin och solkysst hud i all ära, men bara för oss vuxna. Att skydda barn från sol är sommarens viktigaste uppgift - särskilt när det gäller småttingarna under 1 år. Här kommer några ovärderliga solskyddstips som du inte vill missa. 

8288.jpg

Låt oss börja med den hårda faktan först: att bränna sig som barn kan ökar risken för hudcancer senare i livet rejält. Och risken ökar för varje gång man bränner sig. Med det i bakhuvudet känns nakenfis på stranden lite mindre härligt, även om barnen njuter av att kunna springa med rumpan bar efter en lång vinter. Barns hud är både tunnare och har mindre pigment än vuxnas, och därför extra känslig för sol.

Under ett år – in i skuggan

Visst ska solskyddsfaktorn ner i väskan (och då en med minst spf 30), men det viktigaste du kan packa är kläder, både för bad och lek. Både flera svenska cancerforskare och Strålsäkerhetsmyndigheten menar att solkräm inte skyddar fullt ut mot hudcancer. För att vara på den säkrare sidan är det kläder, i kombination med spf, som gäller. Och försök hålla dig och barnen i skuggan i alla fall mellan klockan 11 och 15 på dagen, då solens strålar är som starkast.

Välj rätt kläder

Det är lockande att välja ljusa och tunna kläder till barnen en solig dag. Men även om de täcker kroppen kan solskyddet vara dåligt. Gör ett enkelt test av dagens outfit genom att hålla upp plagget mot solen – strilar ljuset igenom är skyddet inte särskilt bra. Tätare vävda kläder, eller mörkare tyger, ger bättre solskydd. Men allra bäst är UV-kläder förstås. En vanlig t-shirt ger ett skydd som motsvarar ungefär spf 10-15. UV-kläder med UPF 50 innebär ett 98 procentigt skydd mot de farliga UV-strålarna. 

Kolla smörjet!

För de delar som kanske ändå exponeras för solen, som händer, fötter och ansikte, är det solskyddsfaktor som gäller. Många experter är överens om att vi generellt använder för lite kräm när vi smörjer in oss, och bättrar på allt för sällan under dagen. Att smörja nytt varannan timme är ett lagom riktmärke, särskilt om barnet badar eller leker mycket i sanden. För att ge tillräckligt skydd över hela kroppen för ett barn i barn i sjuårsåldern, behövs ungefär 30 milliliter. En flaska på 200 ml räcker alltså inte mer än runt sju insmörjningar om du smörjt tillräckligt mycket.

Lätt att glömma bäst-före-datumet!

Gör du det behöver du inte heller fundera på flaskans bäst före datum. Ni andra som plockar fram förra sommarens överblivna solcréme kan förmodligen gå direkt förbi sopkorgen: en créme som varit öppnad längre än den angivna rekommendationen på flaskan ger sämre solskydd. Idag har de flesta produkter inte ett bäst-före-datum, utan en symbol på baksidan i form av en liten burk med en siffra i, som anger antalet månader produkten håller från att den öppnats första gången.

Gör en lek

Förutom att skydda ditt barn med kläder, spf och uv-dräkt, kan du tidigt grundlägga en sund syn på solande. Skippa tjatet och låt istället barnet så småningom själv vara delaktig i att ta reda på hur farlig solen är under dagen. De kan till exempel hålla koll på hur lång den egna skuggan är – ju längre skugga, desto mindre farlig är solen. Man kan även bygga en egen solmätare på stranden: stick ner en glasspinne i sanden, rita en ring runt där radien är lika lång som pinnen är hög. När glasspinnens skugga är innanför ringen, är solen som farligast.
Tvärtom vad många tror, är tidpunkt på dagen en större riskfaktor än vädret. Solens strålan är med andra ord farligare mitt på dagen under en soldisig eller lätt molning dag, än efter klockan 16 en helt solig dag.


Kort sagt, gör så här för att vara på den säkra sidan:

  • Barn under 1 år ska inte vara i direkt solljus över huvud taget.
  • In i skuggan mellan 11 och 15. Gäller alla barn, men särskilt dem under ett år.
  • På med kläder, och komplettera med solkräm där kläderna inte täcker. Välj gärna en uv-dräkt på stranden.
  • Återapplicera solkrämen ofta, och i tjocka lager.
  • På lång sikt: lär dina barn om sol och solning, varför det är viktigt att undvika att bränna sig, och hur de ska göra. Gör det gärna med hjälp av en lek!
Lisa Stevik

Lisa Stevik

27 maj, 2018

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.