Välja solskydd till din bebis? Så väljer du RÄTT solkräm till små barn!
Bild: Folio Images

Nakenfis på badstranden? Absolut NEJ-NEJ-NEJ, säger experterna!

Visst kan det kännas lockande att låta barnen springa nakna i solen. Men att bränna sig som liten ökar risken rejält för att drabbas av hudcancer senare i livet. Här är tipsen som solskyddar ditt barn i sommar – inte missa! 

När alldeles för många av årets 52 veckor är solfattiga är det inte så konstigt att vi gärna njuter lite extra i solen. Men det har ett pris och det krävs bara fem tillfällen när ditt barn bränner sig för att risken ökar att de drabbas av hudcancer längre fram i livet (läs mer om forskningen här). Solskador lagras nämligen i hudens minne och därför är det extra viktigt att skydda barnen. Deras hud är tunn och fortfarande under utveckling, vilket gör att de bränner sig väldigt snabbt.

Upptäck den sköna skuggan

Experternas råd för sunda solvanor är tydliga; bebisar under ett år ska inte vistas i direkt solljus alls. Det bästa solskyddet för små barn är kläder och att vistas i skuggan så mycket som möjligt. Solkrämen är ett komplement där kläderna inte täcker.

Välj morgon- och eftermiddagspass

Starta en ny vana med strandpass tidigt på morgon och sent på eftermiddag när solen är som skönast. Mitt på dagen mellan 11 och 15 när solstrålarna bränner som mest äter ni en långlunch i skuggan eller går inomhus och passar på att ta en tupplur tillsammans. Satsa på svala kläder i bomull eller linne.

Stäng ute solstrålarna

Även om ljusa och luftiga kläder känns som ett bra val soliga dagar ger de inte tillräckligt solskydd. Tätare vävda kläder och mörkare färger ger ett bättre skydd, men allra bäst är UV-kläder där tyget är så tätt vävt att det stänger ute solstrålarna. De flesta UV-plagg har ett skydd på UPF 50 (Ultraviolet Protection Factor), vilket ger ett 98 procentigt skydd mot UVA- och UVB-strålar både i vattnet och på land. UV-materialet utvecklades först för kräsna vågsurfare, de högt ställda kraven på ett säkert solskydd och bra följsamhet gör det perfekt för barn.

Så lite naket som möjligt

En hel dräkt är lätt att ta av och på och ett smidigt val för bebisar och de minsta barnen. När leklust och spring i benen ökar ger en långärmad tröja och byxor större frihet. Generellt gäller att när kläderna är torra ska de sitta skönt och inte för tight, stretchas materialet för mycket kan det på verka skyddet. Solen lyser även när vi inte är på stranden och UV-kläder skyddar lika bra på dagisutflykten som lekplatsen.

Skydda knoppen

Huvud, ansikte, nacke och öron är mest utsatta för solens strålar. En keps med nackskydd eller hatt med ett brätte som är minst 7,5 centimeter skyddar både mot värme och sol. Ju tätare vävt tyg desto bättre skydd, vill du vara helt säker finns det solhattar i UV-material.

Solkräm där kläderna inte täcker

Fötter och händer som plaskar i vattenbrynet och bygger sandslott är extra utsatta för solens strålar. Med UV-kläder blir solkrämen ett komplement på de ställen kläderna inte täcker. Smörja in med hög skyddsfaktor, gärna SPF 50 och vattenfast. Snåla inte utan smörj rikligt och ofta. Här hittar du våra tips på de bästa ekologiska och fysikaliska solskyddsprodukterna.
 


Solsäkrat kit för stranden

  • UV-kläder med högt UV-skydd helst UPF 50.
  • Keps med nackskydd eller hatt med ett rejält brätte som skyddar huvud, nacke, ansikte och öron.
  • Solkräm med SPF 30 eller högre som komplement på de ställen kläderna inte täcker.
  • Parasoll för flyttbar skugga.