"Mitt barn biter andra på förskolan, vad ska jag göra?" – expertens bästa råd!

Barnsjuksköterskan Lisa Västberg svarar på en föräldrafråga om ett barn som biter mindre barn på förskolan. Är det en fas? Vad ska föräldrarna göra? Och förskolan?

7777.jpg

Fråga:

Min minsta dotter är ett så kallat “bitbarn”. Hon biter andra mindre barn utan anledning på förskolan. Hon är 1,5 år. Det börjar bli påfrestande att höra att hon bitits igen varje hämtning. Det märks också att personalen tycker att det är jobbigt att någon alltid måste sitta med henne. Vad kan man göra mer än att säga åt henne och markera att det är fel? Brukar detta vara en övergående fas?

Lisa Västberg, barnsjuksköterska och expert i Rulla vagn-podden, svarar:

Lisa Västberg - Rulla vagn-podden

"Det här är verkligen en övergående fas! Det är ett känslomässigt uttryck som kommer av att barnet ännu inte kan uttrycka sig själv språkligt. När man inte har språket än, så är det en effektiv strategi att nypas, rivas och bitas för att kommunicera istället.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte är den här lilla tjejen som gör något fel. Jag tycker att föräldern borde prata med förskolan och berätta att det är jobbigt hur de tar upp bitningen varje dag. Be dem istället att fokusera på hur ni tillsammans kan hjälpa den här flickan som bits. Många förskolor är väldigt duktiga på detta, eftersom de är vana vid att barn bits. Men om personalen inte skulle lyssna, gå till förskolechefen och ta upp det hos hen istället för att få en bra lösning.

Någon på förskolan måste absolut övervaka detta barnets beteende. Det är ju inte barnets mening eller intention att skada andra barn, därför behöver någon "övervaka" för att hjälpa både barnet som bits och de barn som finns runt omkring. Det bästa är att vara rak och enkel i sin markering, och sedan avleda barnet. Särskilt för barn upp till 3 år är avledning en god idé. Det är ingen mening att förklara och prata sig trött på utläggningar, utan ett tydligt nej och sedan avleda räcker.

Barn tycker ju om när vi reagerar på dem, så de kan gärna utmana eller provocera bara för att framkalla en reaktion. Det är inte en strategi för att göra oss föräldrar irriterade, så långt utvecklade är de inte än psykologiskt. Vägleder man som förälder, och kommer ihåg att barn gör som vi gör, så tar barnet efter dina konstruktiva beteenden."

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.