“Min tvååring vill absolut inte sova själv” - expertens bästa råd!

Här svarar barnsjuksköterskan Lisa Västberg på en föräldrafråga om en tvååring som helt enkelt vägrar sova på kvällen (vilket ger noll egentid för föräldern!).

7373.jpg

Fråga:

"Hej Lisa! Min dotter, som när är två år, vill absolut inte sova själv. Äntligen har jag lyckats få henne att sova i spjälsängen dagtid, men på kvällar och nätter är det omöjligt. Jag lyckas oftast att få henne att somna på kvällen, men efter max en timme vaknar hon och är otröstlig. Då totalvägrar hon att somna om, om inte jag går och lägger mig samtidigt. Men jag har även hennes lillebror att ta hand om, så oftast får hon följa med upp. Jag får med andra ord INGEN egentid när hon ska vara vaken tills vi alla går och lägger oss. Hjälp, vad ska jag göra?"


Lisa Västberg, barnsjuksköterska, svarar:

Lisa Västberg - Rulla vagn-podden

“Det är inte så konstigt att små barn vill vara med uppe - de flesta barn vill vara vakna och få vara med. Jag tänker på ett par saker som kan hjälpa den här föräldern. Det första är att försöka lägga både storasyster och lillebror samtidigt. Ganska tidigt i ett barns liv, redan vid tre månader, kan man börja med att lägga båda barnen. Med lite tur kan föräldern då få den där efterlängtade egentiden för sig själv.

Många barn i förskoleåldern vill gärna sova i samma säng som föräldern, men två-treåringar sparkar och rör sig ganska mycket - och det blir svårt för föräldern att sova gott. Då kan man testa att bädda in barnet och skapa en avgränsning till exempel med kuddar eller täcken. När barnet sover är skillnaden mellan mammas ben eller en kudde inte så viktig. Många föräldrar har också hjälp att ha en madrass bredvid sängen direkt på golvet, där man kan krypa ner om barnet behöver närhet och sedan lägga sig igen i sin egen säng. Det lilla och stora barnet ska inte sova tillsammans, utan lillebror för sig i sin koj och storasyster för sig själv på madrass eller i förälderns säng.

Det kan också vara så att den här tvååringen behöver få somna hos en förälder under en begränsad period, för att känna sig trygg med att någon finns där om hon vaknar. Som förälder kan man bestämma sig för att göra ett test under två veckor, där de går och lägger sig alla tre tillsammans i samma rum. Förhoppningen är att båda barnen blir trygga med att sova hela kvällen, och efter testperioden på två veckor kan föräldern smyga ut när de somnat.“

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.