"Min tremånaders bebis går inte upp i vikt, ska jag börja med ersättning?" - expertens bästa råd!

Barnsjuksköterskan Lisa Västberg svarar på en föräldrafråga om när det är dags att börja med ersättning för en bebis som inte går upp i vikt enligt BVC's viktkurva. Kommer ersättning att störa amningen? Och hur kan man själv stimulera mjölkproduktionen?

7744.jpg

Fråga:

Min dotter på tre månader går inte upp i vikt som hon ska enligt BVC:s kurva längre. De senaste nätterna har hon ätit varannan timme, men det hjälper inte. Hon är väldigt aktiv när hon är vaken, så BVC tror att hon inte får i sig tillräckligt för en så nyfiken bebis. Deras rekommendation är att hon ska få ersättning, men det känns inte alls bra. Jag vill inte sluta amma eller att min mjölkproduktion ska minska ännu mer, utan tvärtom. Har du några tips på hur jag kan göra för att öka produktionen, det vill säga få mer och fetare bröstmjölk? Eller har BVC rätt att jag måste börja med ersättning? 


Lisa Västberg, barnsjuksköterska och expert i Rulla vagn-podden, svarar:

Lisa Västberg - Rulla vagn-podden

”Jag ska försöka svara, även om det inte är helt enkelt i detta fall när jag inte ser barnets tillväxtkurva.

Många barn just runt 3 månaders ålder behöver växa på sig lite grand. De kan plana ut lite i viktkurvan för att sedan ta en spurt lite längre fram. Ofta reglerar barnet ett ökat behov av näring självt, och om man enbart ammar så kan man till exempel märka en tydlig ökning i hur ofta barnet vill ha mat. Barnet gör ofta denna ökning i frekvens under några dagar i stöten. Lite som att det lägger in en beställning till mammans kropp om mer mat som kroppen sedan producerar till barnet.

Jag tänker på hur trött du måste vara med som ammar varannan timma hela natten! Om barnet behöver en liten tillväxtskjuts och du behöver få sova, så tror jag det kan vara en jättebra idé med lite ersättning. Men strunta i att ge den när det går bra att amma, och ge istället ersättning någon gång på natten. Då får bebisen förhoppningsvis längre stunder av obruten sömn, och du som mamma får också sova.
Det är viktigt att poängtera att barnet inte kommer sluta amma för att man ger det lite ersättning.

Mjölkproduktionen kommer inte heller att upphöra! Du kan bolla med BVC om hur ofta du ska ge ersättning. Men låt säga att du ger ersättning två gånger på natten. Vid sådana punktinsatser kommer barnet fortsätta vilja ha bröstet. Detta kan också göra att du själv får sova mer, vilket hjälper mjölkproduktionen. När man sovit längre så samlar brösten på sig mjölk så att du får en kortare och effektivare mjölkning på morgonen.
När det gäller att öka mjölkproduktionen, så ska man komma ihåg att detta sköts av sig självt och regleras automatiskt för de flesta. Det är jätteviktigt att själv tro på sin amning!

Men, det finns några saker man kan prova. Det är viktigt att tänka på sin egen kosthållning och äta bra själv. Det kan vara svårt när man har ett litet barn att ta hand om, men det är väldigt viktigt. Sen kan man se till att få i sig mycket vätska, och då inte bara vatten, te och kaffe utan mer feta och energirika drycker som smoothie, juicer, ProViva eller liknande.

En del mammor provar även att amma jätteofta under ett dygn, vilket kan vara gynnsamt för produktionen. Man ammar då i princip varje gång barnet vaknar eller så ofta man kan under ett dygn. Men det är ganska påfrestande, så se till att få stöd. Samtidigt som man ammar kan man även stimulera brösten genom att ”spela piano” med fyra fingrar på dem för att stimulera mjölkproduktionen.

Det är viktigt att du lyssnar på om BVC påtalar att barnet planar i vikt, men det är ännu mer intressant hur det går med längdkurvan! Längd och vikt hör ju ihop och är beroende av varandra, så man kan fundera på om barnet håller sin längdkurva eller inte. Kanske behöver din bebis en tillväxtskjuts under en period, men om längdkurvan inte sjunker så är det inte säkert att det behövs något extra. Prata med BVC och berätta hur du känner!"

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.