“MIN!” Ständiga bråk om leksaker? Expertens råd hur hanterar du dem!

“Min, min, min!” Plötsligt är konflikter om leksaker det enda som barnen ägnar sig åt. Så här hanterar du dem som vuxen – och därför behöver du inte vara orolig när ditt barn bråkar om grejer!

8234.jpg

Som förälder kan det kännas minst sagt jobbigt när ens barn plötsligt får för vana att rycka leksaker ur andra barns händer, eller får ett sammanbrott när en annan liten kompis närmar sig en populär pryl. Men tänk om! Att ha konflikter om leksaker är inte bara något som alla barn sysslar med, det är faktiskt också helt nödvändigt.
– Det man ska komma ihåg är att barn som bråkar om leksaker lär sig att dela med sig tidigare än andra. Det är ett sätt för barn att träna på det oerhört utmanande konceptet att inte ha allt själv, utan att dela med sig, säger barnpsykologen Malin Bergström.

Viktigt med vägledning

Ska man då som förälder gripa in och avbryta, eller låta barnen lösa konflikten sinsemellan? Som en tumregel kan man säga att barn under fyra egentligen inte har möjlighet att lösa konflikter själva.
Barn behöver vägledning. Särskilt fram till att de fyller ungefär fyra så behöver de vägledning av vuxna precis hela tiden, säger Malin Bergström.
Därefter kan man ta ett steg tillbaka och och se hur barnet löser situationen. Därmed inte sagt att man behöver vara på helspänn varje sekund.
– Mindre barn ska inte behöva lösa så mycket själva överhuvudtaget. Sedan behöver man inte vakta över barnen som en hök, men när leken stannar upp kan man ingripa. Barn gör överhuvudtaget väldigt lite själva idag, så man kan ha i åtanke att ge dem lite space, åtminstone efter de första två åren.

Dålig uppfostran?

Det kan även vara svårt att veta hur man ska ingripa i barnens konflikter. Man vill lära barnet att dela med sig, och samtidigt lösa problemet så rättvist som möjligt.
– Det otroligt viktigt att man själv är lite vuxen i de där lägena, att man kliver in och säger att 'nej, nu ska du ha hinken och du ha spaden'. Och inte tittar snett på andra vuxna och tänker att 'gud vilken hopplös morsa som inte säger åt sitt barn', säger Malin Bergström. Hon menar att konflikterna är en naturlig del i alla barns utveckling, med skillnaden att de kan vara olika utmanande beroende på hur viljestarkt barnet är.
– Man måste låta bli att läsa in så mycket i barnets beteende, som dålig uppfostran eller personlighet. Så här är det för nästan alla barn.

Lisa Stevik

Lisa Stevik

20 maj, 2018

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.