"Min bebis vägrar sova i vagnen - vad kan jag göra?" - expertens bästa råd!

Barnsjuksköterskan Lisa Västberg svarar på en föräldrafråga om en 11-månaders bebis som vägrar att sova i vagnen.

8723.jpg

Fråga:

"Jag har en snart 11 månaders tjej som har väldans svårt att komma till ro när hon ska sova på dagen. Bakgrund kring sömnen är att hon verkligen hatade sin barnvagn i början och började inte gilla den förrän vi bytte till sittdelen. Hon har alltid varit nyfiken på omgivningen runt omkring och svårt att koppla av. Kvällarna är oftast inget problem, utan det är dagarna som är svåra beroende på vad det är som ska göras. Oftast vaknar hon runt 5-tiden och är redo för att möta dagen, sen vill hon gärna ta första vilan 2,5 timme senare i sin säng med nerdragen rullgardin, napp, snuttefilt och gossedjur. Andra vilan sker efter lunch med lite jävlaranamma från mitt håll.

Hon kan oftast inte somna i vagnen utan att kvarteret ska höra hennes klagosånger i ca 40 min, utan kan bara somna i sängen. Jag ger upp till slut när vi är ute, och springer istället hem när det är dags för eftermiddagsluren. Hur ska jag få henne att slappna av mer vid sömn på dagarna? Hur får jag henne att sova i vagnen?

Hälsningar en mamma med påsar under ögonen"


Lisa Västberg, barnsjuksköterska och expert i Rulla vagn-podden, svarar:

Lisa Västberg - Rulla vagn-podden

Om vi funderar på vad vi kan förändra i den här situationen, så tänker jag att något mamman kan påverka är dotterns sömn på dagen. Men det kan däremot vara väldigt svårt att få ett barn att gilla sin barnvagn. Så vi fokuserar på sömnen! Den här lilla tjejen vaknar ju väldigt tidigt. Nu sover hon två gånger per dagen, men runt ett år brukar många barn börja att bara sova en gång. Eftersom hon vaknar så tidigt är inte säkert att hon är redo för det än, men det kan vara något att testa.

Över tid kan mamma försöka skjuta den första sovstunden framåt, kanske till ca kl 11-12, och att hon sover längre då och att det blir det enda sovpasset. När den tidiga sovstunden försvinner hoppas vi att den sömnen istället kan hamna på morgonkvisten, och att hon kan sova längre. Det kan vara bra att tänka på att det kan gå jättebra ett par dagar när man tar bort ett sovpass, men sedan kan det komma en dag eller två då det är jättekämpigt. Då är det ingen fara att låta henne sova två gånger istället. 

Om vi utgår från att dottern bara sover en gång om dagen kanske det känns mer okej för mamman att vara hemma vid sovstunden. Många barn i den här åldern sover bättre hemma och utan för mycket intryck. Fördelen är ju också att ett längre sovpass innebär att det finns mer tid att göra något hemma eller vila. 

Och - det vi förstås hoppas på att ju att dottern kommer sova längre på morgonen och därmed ge mamman sovmorgon. Det håller jag tummarna för!"

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.