Maten du ABSOLUT vill ge din bebis - fem riktiga superlivsmedel!

Hur mycket, vid vilken ålder och framför allt VAD bebisen ska äta är ständiga frågor under det första året. Vi listar maten du absolut vill servera. Det här är fem superlivsmedel du inte vill missa!

8768.jpg

De första månaderna kretsar allt kring amning eller ersättning, och att hålla bebisen mätt, nöjd och växande enligt kurvan. Men när det är dags för nästa steg – smakportioner och så småningom hela portioner så kommer nästa fråga: hur ger vi barnet bäst möjliga matstart på livet, med så mycket näringsrik mat som möjligt, som barnet dessutom kan tänka sig att äta?

Tummregel ett - servera allt möjligt!

Innan vi ger oss in i kostcirkeln ska vi servera de riktigt goda nyheterna: ge bebisen allt möjligt! Det finns en mängd fördelar med att servera olika rätter, livsmedel och smaker till din bebis.
– Faktum är att forskning visar att det är en fördel om bebisen serveras det mesta under första levnadsåret eftersom man ser att det tycks minska risken för allergier över lag, säger Sara Ask, barndietist och författare, som nyligen släppte boken Barn och mat: Från smakportion till äta själv.
Så länge du kikat igenom Livsmedelsverkets lista över mat att ligga lågt med under första året, och ser till att konsistensen är anpassad för din bebis, så är det bara låta fantasin flöda i köket.
– De flesta bebisar har fortfarande ett ganska öppet sinne för olika smaker och konsistenser, och därför är det bra att passa på att introducera många olika saker. Då ökar även chansen att bebisen får i sig all näring hen behöver, och minskar risken att hen får i sig för mycket av något oönskat ämne. Det är ju tyvärr så med i princip all mat, att den både innehåller bra och mindre bra saker, säger Sara Ask.

Tänk utanför babymat-boxen

Det är lätt att fastna i banan-, gröt- och purétänket när det gäller mat till små bebisar, men uppdelningen barn- och vuxenmat är det dags att begrava en gång för alla. Istället för att tänka bebismat, kan man tänka bebiskonsistens.
– De flesta rätter, utom mat som innehåller honung, kan bebisen få äta, bara den är i en konsistens som funkar. Kanske kommer du bli förvånad över det bebisen verkar gilla bäst – kanske cevich, kikärtscurryn eller pulled pork?, säger Sara Ask, som ibland träffar barn som inte verkar tycka att det är mödan värt att äta om maten inte smakar ordentligt.
– För dem kan sardeller, fetaost, soltorkade tomater eller andra starkare smaker funka, som man kanske inte alls förknippar med bebismat. Föräldrar undrar ofta om det inte blir för salt, men om man tänker ”babytapas” – det vill säga lite av varje, så blir det inte för salt. 


 


Näringens topp fem

Men, det finns några livsmedel som kan vara bra att försöka inkludera i barnets måltider. Listan över bra mat kan göras i princip hur lång som helst, men enligt Sara Ask kan man börja med att hålla fem livsmedel i huvudet:

1. Fisk - packad med nyttigheter

Fisk innehåller massor av nyttigheter, från mineraler och vitaminer, till protein och bra fettsyror. Forskning tyder dessutom på att risken för allergier och astma minskar, om man börjar äta fisk tidigt i livet.

2. Rapsolja - bra fettsyror

Rapsolja innehåller de båda fettsyror som bebisar (och vuxna) behöver få i sig via maten: omega-3 och omega-6.

3. Fullkorn - laddat med fibrer

Kan ätas i många olika former, beroende på vad din bebis gillar. Till exempel i havre, som innehåller flera olika former av fibrer och mineraler!

4. Jordnötter (du läste rätt!) - minskar risken för alltergi

Även att äta jordnötter tidigt minskar risken för allergier. Då förstås i finmald form eller som jordnötssmör, som inte går att sätta i halsen.

5. Ägg - alla näringsämnen vi behöver

Dels innehåller ägg nästan alla näringsämnen vi behöver, dels går det enkelt att variera – äggomelett, gräddig äggröra eller bara kokt mosat ägg med lite smör. Och precis som med fisk och jordnötter gäller att barn som smakar tidigt löper mindre risken att utveckla äggallergi.
 


Låt vägrare testa långsamt

Så, när vi väl vet vad vi bör servera till middag, hur får vi bebisen att äta? Vissa barn gapar villigt för allt som ligger på skeden, men många är inte lika matglada.
– Det viktiga är att ge varje barn den tid hen behöver för att närma sig ny mat och veta att det inte är någon brådska. Ge lite av sådant bebisen redan känner till, tillsammans med det nya. Vissa bebisar föredrar också plockmat framför puré, säger Sara Ask.

Har man ett matvägrande barn, är det också viktigt att inte stressa upp sig eller försöka tvinga på barnet maten. Fortsätt dock att servera och testa dig fram, faktum är att många föräldrar ger upp för snabbt.
– Forskning visar att barn ofta behöver minst tio provsmakningar innan en smak ”sitter”, men att föräldrar ofta ger upp efter i snitt fem tillfällen. Barnet behöver få se och känna på maten och till sist smaka maten, flera gånger, för att lära sig att uppskatta den, säger Sara Ask.

Lisa Stevik

Lisa Stevik

11 februari, 2020

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.