Måste-ha-grejerna första tiden med nyfödd bebis

Det finns hur många listor som helst på nätet med vad du behöver ha hemma den första tiden med nyfödd bebis (här är Rulla vagns egen lista!), men det kan bli vara svårt (och dyrt!) att ha allt hemma. Här har vi listat våra favoriter bland grejerna att ha på plats när du kommer hem från BB. 

795.jpg

Bärsele eller bärsjal

Nyfödda bebisar älskar att vara nära en förälder. De är också vana att ligga i mammas mage och följa hennes rörelsemönster. En bärsele eller bärsjal liknar detta och är därför ofta något som nyfödda älskar. Helt enkelt en lifesaver när din bebis har svårt att komma till ro! Dessutom sparar du på ryggen och får händerna fria!

Ett babynest

Något vi tycker du ska ha på inköpslistan är ett babynest (eller en myspöl som det så gulligt också kallas). Går också finfint att sy själv! Du kan ta med det redan till BB och använda det från dag ett. Ett tips är att ha nestet i er egen säng en tid innan bebisen föds, så luktar det som föräldrarna (den absolut bästa doften en bebis kan tänka sig!). Nyfödda bebisar är vana att ligga trångt i mammas mage och de flesta bebisar tycker om att känna den ombonade känslan som ett babynest skapar. Det är också perfekt att ha i sängen mellan er vid samsovning eller att lyfta barnet i mellan exempelvis vagnen och sängen.

Rätt kläder

Finns det något mer magiskt än att tvätta och vika små bebiskläder den där sista förväntansfulla tiden innan det är dags...? Om du är osäker på hur många du behöver köpa av varje är det bättre att köpa extra av sådant som behöver bytas ofta, såsom bodies.

Som ett riktmärke kan följande vara bra att ha hemma:

  • 4 st omlottbodies
  • 4 st mjuka byxor
  • 4 par strumpor
  • 3 st sparkdräkter
  • 3 pyjamasar
  • 1 st kofta
  • 2 st tunna mössor
  • 1 st ulloverall (vintertid)
  • 1 tjockare mössa + tossor (vintertid)
  • fleeceoverall eller fodrad overall (vintertid) 

Gör matningen enkel! 

När man som nybliven förälder kommer hem från BB är det stort fokus på tre saker: mat, sömn och blöjbyten. Att förbereda sig genom att ha tillbehör hemma så att matningen blir så enkel som möjligt är skönt, så att ni slipper åka till Apoteket det första ni gör.

- Om du ammar brukar bröstvårtscremé, amningsinlägg och en amnings-BH vara en god idé att ha hemma. Men det finns också en mängd andra hjälpmedel, till exempel kupor som luftar dina bröstvårtor, värmande kupor vid kallt väder eller amningsnapp.

- Om du flaskmatar finns det en uppsjö av flaskor att välja mellan (och ibland kan man behöva prova flera innan man hittar den som bebisen gillar bäst). Hitta en flaska som motverkar att barnet sväljer för mycket luft och som är giftfri. Annat som kan vara bra att ha hemma är en pulverdoserare, en burk som sluter tätt och en bra termos. Det underlättar att ha kokat kallt vatten i en tillbringare och kokhett vatten i termosen, som du blandar för rätt temperatur.

Mat i frysen – men bara den som går att äta med en hand!

”Den första tiden hemma med nyfödd bebis är de små snittarnas tid” sa barnmorskan på vår föräldrautbildning. Och helt riktigt – när man den första tiden maratonmatar och vaggar en liten bebis är en varm måltid något som ofta prioriteras bort. Trots att mat i magen, och därmed extra ork, är superviktigt. Då funkar mat man kan äta med en hand alldeles utmärkt!
 

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.