Kan D-vitamin ge din bebis magont? Och måste d-dropparna tas VARJE dag?

Redan under bebisens första vecka får vi hem den lilla gula flaskan från BVC. Hur viktigt är det att komma ihåg D-dropparna varje dag? Och kan D-vitamin göra att din bebis får ont i magen? Här reder vi ut hur det ligger till.

24130.png

Vi samlade alla våra frågor om D-vitamin och lät Dag Ström, barnläkare och medicinskt ansvarig på Knodd, den digitala vårdappen för barn 0-6 år, svara.

Varför behöver bebisar D-vitamin?

- D-vitamin är avgörande för att skelettet ska växa på rätt sätt och inte bli mjukt eller missbildat. Det är även viktigt för immunförsvaret. Under barnets två första år får det inte i sig tillräckliga mängder av D-vitamin genom bröstmjölk, ersättning eller kost. Därför är det viktigt med tillskott.

Hur mycket d-vitamin ska man ge sin bebis?

- Generellt ska barn mellan noll och två år få fem droppar D-vitamin om dagen, när det gäller de oljelösliga dropparna du får på BVC. I vissa fall kan läkare rekommendera större dos, men det är inget man ska testa sig fram till själv. Det bästa är att ge dropparna på sked och inte blanda dem med exempelvis ersättning. Då kan det nämligen vara svårt att veta om bebisen får i sig alla droppar eller inte. Var alltid noga med att kolla doseringen som står på förpackningen då styrkan kan variera mellan märken och produkter.

TIPS! Svårt att komma ihåg D-dropparna varje dag? Vi har två bra tips! Ha ett glas med 7 skedar och ta en varje dag i veckan. Eller sätt en remsa med matt vit tejp och skriv veckans dagar - sedan flyttar du flaskan till en ny dag när du gett dem.

Finns det olika sorters D-droppar?

– I Sverige finns två sorters D-droppar som är godkända och rekommenderade för barn. En oljelöslig form som man får gratis via BVC och en vattenlöslig form som man själv kan köpa på apotek. Den oljelösliga förvaras i rumstemperatur och den vattenlösliga i kylskåp.


3 alternativ att prova om din bebis får ont i magen av d-dropparna


BHA i d-dropparna - vad är det?

- Den vattenlösliga formen av D-droppar innehåller en antioxidant som kallas BHA (E320). När man gick från AD-droppar till D-droppar valdes en rekommendation utan BHA. Inte för att BHA skulle vara negativt på något sätt, men Livsmedelsverket har valt att ha så få tillsatser som möjligt i små barns livsmedel.

Får bebisar ont i magen av D-droppar?

- Små barn kan ha ont i magen av många olika anledningar och det är alltid viktigt att försöka hitta orsaken till att det gör ont. Många barn är till exempel känsliga mot mjölkprotein eller får ont i magen om mamman som ammar äter stark mat. Men det är också känt att en del barn kan få ont i magen av D-dropparna. Och då kan såväl vatten- som oljebaserade droppar ge problem.

Vad gör vi om vi misstänker att D-dropparna ger magont?

- Ett första steg är att testa att byta D-droppar. Ni kan också ta bort dropparna några få dagar för att se om det blir någon skillnad. Det är dock viktigt att barnet får droppar sen igen, för att inte riskera att drabbas av D-vitaminbrist. Rådgör med BVC för att se vilken lösning som kan passa just ert barn. På apoteket finns det även D-vitamindroppar som är kombinerade med mjölksyrebakterier*.

TIPS! Här har vi samlat våra bästa knep när bebisen har magknip.

D-vitamin bildas ju i huden när vi är ute i solen. Räcker inte det?

- Vi vill inte att små barn ska ha direkt solljus av flera orsaker och det är viktigt att vara försiktig. Om ditt barn har ett normalt behov av D-vitamin är D-droppar och en halvtimmes utevistelse i dagsljus, några dagar i veckan, en bra kombination.

Får barnet i sig D-vitamin genom maten?

- Ja, D-vitamin finns exempelvis i fisk, mjölk och ägg. Förutom D-dropparna är det viktigt att barnet äter en allsidig kost för att minska risken för D-vitaminbrist. Om barnet exempelvis helammar väldigt länge eller äter vegetarisk kost är det viktigt att vara extra uppmärksam på att barnet får i sig allt som det behöver.

När är det okej att sluta med D-vitamin för barn?

- Från en veckas ålder upp till två år rekommenderar vi barn i Sverige D-vitamindroppar. En del bör dock fortsätta med D-vitamin fram till skolåldern. Det gäller till exempel barn som inte äter fisk och D-vitaminberikad kost. Men även barn som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren bör fortsätta (här är goda tugg-tabletter för större barn med högt innehåll av d-vitamin!*).


Visste du att…

… vi först gav barnen D-vitaminrik fiskleverolja, för att på 1960-talet gå över till AD-droppar? 2006 bedömde man dock att A-vitamin finns i tillräckliga mängder i den kost barnen får i sig - och vi fick dagens D-vitamindroppar.


* Det här är ett kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. Förvaras utom räckhåll för små barn.


Sanna Bergling

Sanna Bergling

15 oktober, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.