Magiskt knep för att minska konflikter med ditt barn? Testa DETTA!
Bild: Folio Images

Magiska knepet som gör att du bråkar mindre med ditt barn – BOOM!

Om det finns ett sätt att minska på konflikterna med ditt barn på bara 15 minuter varje dag? Ja, det GÖR faktiskt det! Här får du veta mer om det MAGISKA knepet som gör dig till en mer närvarande förälder – OCH ger dig en bättre relation med ditt barn.

Kan man på bara en kvart varje dag bli en mer närvarande förälder OCH minska på konflikterna hemma? Ja, det menar psykologen Kajsa Lönn Rohdin. Och knepet stavas barnstyrd tid. Vi börjar med första steget för att lyckas:
Lägg undan mobilen, håll inte på att plocka undan eller försök smygläsa tidningen samtidigt som du umgås med ditt barn. Utmaningen med den barnstyrda tiden ligger i att släppa alla annat och fullt ut ägna dig åt ditt barn under en kvart, säger psykologen Kajsa Lönn Rhodin som tillsammans med kollegan Maria Lalouni skrivit boken Vad alla föräldrar borde få veta.

Och steg två är att inse att korta stunder gör stor skillnad: 
– Att tillbringa tid tillsammans med ditt barn är det viktigaste du kan göra som förälder. Korta stunder som sker ofta är bättre än längre stunder och mer sällan. Det är kvantiteten som skapar kvalitet. Forskning visar att barnstyrd tid stärker relationen och samarbetet mellan barn och föräldrar, dessutom gör den lilla stunden att tjat och konflikter minskar. Förändringen kommer dessutom ofta snabbt. En vinstlott för hela familjen.


Så går barnstyrd tid till (5 enkla steg!)

1. Planera in en kvart om dagen

– Korta stunder på 10-15 minuter helst varje dag, men några gånger i veckan är bättre än att det inte blir någon barnstyrd tid alls. Det ska vara en kravlös stund när barnet får styra och du släpper allt annat.

2. Barnet väljer aktivitet

Barnet ska få välja vad hen vill göra, men du kan ge alternativ för att hitta en aktivitet som båda gillar. Det underlättar för att de barnstyrda stunderna ska bli av.

3. Släpp föräldrakontrollen och var nyfiken

– Lägg ner ambitionen att lära barnet saker. Din uppgift är att vara följsam och låta barnet styra. Det är inte en frågestund utan sätt ord på det barnet gör ”du ritar blått eller du gillar att baka en stor kaka”, utan att värdera eller ifrågasätta. Luta dig tillbaka och följ med i fantasin och skaparglädjen.

4. Visa att du gillar det ni gör tillsammans

– Att visa uppskattning och ladda ditt barn med positiva känslor är det bästa byggmaterialet för att boosta er relation. Det gäller att fånga känslan av glädje – den gynnar er båda.

5. Barnstyrd tid har ingen åldersgräns

Det finns ingen åldersgräns för barnstyrd tid. I början med din bebis sker den nästan automatiskt. För en tvååring gäller det att ta vara på stunden när till exempel kritorna kommer fram eller ni leker i parken. Från fyra-femårsåldern vill barnet förmodligen göra något mer konkret och kan komma med förslag på vad ni ska göra. För äldre barn handlar det ofta om att lyssna precis där och då när hen har något att berätta.


Checklista – så kommer du igång

 • Planera in 10-15 minuter regelbundet, exempelvis varje dag efter förskolan eller innan middagen
 • Låt ditt barn välja mellan aktiviteter som ni båda gillar
 • Ge full uppmärksamhet!
 • Låt ditt barn styra
 • Sätt ord på det barnet gör
 • Undvik att ställa en massa frågor
 • Visa att du gillar stunden!

Tips på vad ni kan göra

 • Leka affär
 • Bygga med Lego, Duplo eller klossar
 • Baka en kaka
 • Fika
 • Rita
 • Leka med figurer, dockor, bilar eller mjukisdjur
 • Laga mat
 • Bada
 • Pyssla
 • Leka på lekplats
 • Gå en promenad eller upptäcksfärd
 • Plocka pinnar eller stenar i naturen
Denna del av artikeln innehåller reklam för mat.se

Svårt att hitta tid för lek i vardagen? Så gör du!

Magiskt knep för att minska konflikter med ditt barn? Testa DETTA!
Bild: Folio Images

Lämna, jobba, mejla, ringa, fixa, hämta, handla, äta och sova, det är mycket som ska rymmas i en redan överfull vardag. Hur gör man stanna tiden en stund och hinna med fokuserad lektid med sitt barn? Här är fyra tips på hur du kan minska vardagshetsen.

1. Gör en sak i taget

Ge dig själv fler stunder utan brus från jobbmejl, nyhetsuppdateringar eller den eviga frågan vad ska vi äta till middag (här är för övrigt svaret på den frågan!). Forskning har visat att det kan ta upp till 23 minuter och femton sekunder att få tillbaka fokus efter att du blivit störd. Vilket slöseri med dyrbar tid.

2. Veckohandla maten på nätet

Varför lägger vi tid och ork på att handla i affären, ofta med trötta barn? Den tålamodsövningen kan man vara utan. Handla hela veckans middagar från soffan när barnen har somnat. På mat.se kan du handla direkt från middagsrecept och sparar du dessutom dina inköpslistor är halva jobbet gjort nästa gång du handlar. Använd koden RULLAVAGN200 i kassan på mat.se, så får du 200 kronor i rabatt på din första beställning*.

3. Good enough vinner i längden

De flesta av oss mår bättre att sänka ambitionsnivån. Behövs det verkligen vara så välstädat? Det kanske räcker med att plocka undan och dammsuga. Gå efter din egen känsla vad som är good enough, istället för att jämföra dig med andra.

4. Be om hjälp

Alla har perioder när det är mer kaos än vanligt i vardagen. Be om hjälp från föräldrar, syskon, vänner och släktingar. Kanske någon kan hämta på förskolan i veckan eller leka en stund i trädgården med barnen?
 


200 kr rabatt på din första beställning
– handla från soffan och få maten hem

Med Mat.se handlar du från soffan (drömmen!) och får maten hemleverad den tiden du önskar. Dessutom är det klimat-klokt, ovanligt enkelt att hitta allt du vill ha ekologiskt och går att få leverans samma dag (!!) eller på helgen (dubbelkolla här hur leveransalternativen ser ut hos dig).

Använd koden RULLAVAGN200 i kassan på mat.se, så får du 200 kronor i rabatt på din första beställning.

*Koden är giltig en gång per kund vid köp över 750 kronor, då får du dessutom fri frakt! Erbjudandet gäller t.o.m. 31/12 2020.