"Lördagsgodis eller dessert efter att ha vägrat middag?" - expertens bästa råd!

Här svarar barndietisten Sara Ask på en föräldrafråga om det verkligen är rätt att ge lördagsgodis om treåringen vägrat äta middag. Och ska man ge lördagsgodis överhuvudtaget?

7518.jpg

Fråga:

"Hej Sara! Jag och min sambo hade en diskussion i helgen, som är ganska vanlig hemma hos oss. Min bonusson är 3 år och väldigt kräsen med maten. Jag är uppvuxen med att man äter upp det man fått på tallriken och om man inte gör det får man inte efterrrätt. När bonussonen i lördags inte åt mer än två tuggor av maten, vilket är mer regel än undantag, tyckte jag att han absolut inte skulle få sitt lördagsgodis. Men min sambo blev sur och tyckte att han absolut skulle få godiset. Han fick dessutom med sig sina föräldrar, som var där på middag, på sin sida. De tyckte inte att man skulle ha så hårda regler utan acceptera att han inte äter allt. Nu har vi ett gemensamt barn på väg också, så jag vill gärna slippa bråka om det här de kommande åren. Vad är rätt?"

Sara Ask, barndietist, svarar:

Sara Ask - småbarnsexpert i Rulla vagn-podden!

“Vad bra att det här paret tänker att de vill enas i frågan om lördagsgodis redan innan de får sitt gemensamma barn! Jag ska förklara lite hur jag resonerar kring lördagsgodis och efterrätter när barnet inte ätit ordentligt.

Jag förstår verkligen att det kan skorra fel för mamman här att bonussonen bara äter två tuggor mat och sedan får lördagsgodis. Men jag tycker att det är otroligt viktigt att man inte förhandlar om mat. Nästan alla barn tycker väldigt mycket om godis och det blir därför ett stort straff om den här lille killen inte skulle få sitt lördagsgodis. Det är inte heller säkert - snarare tvärtom - att straffet skulle ha den effekten att han blir mer förtjust i den här maten som han har tvingats äta upp.

Jag brukar rekommendera till föräldrar: bestäm dig innan maten om barnet ska veta om att det blir efterrätt. Antingen berättar du för barnet att "idag blir det efterrätt", och då får man helt enkelt acceptera att det kanske blev en liten portion mat och sedan dessert. Eller så säger du inte innan till barnet att det finns något gott efter maten. Då kan du själv avgöra om du tycker att barnet ätit tillräckligt med mat, innan du erbjuder efterrätten. Undvik helt enkelt att förhandla om mat!

Det finns en fundering hos många föräldrar: är det bra med lördagsgodis eller inte? Jag är för lördagsgodis, främst för att man ser i forskning att barn har en förkärlek för det som är sött. De kommer vilja ha godis och behöver lära sig att förhålla sig till det eftersom världen utanför hemmet är allt annat än sockersanerad. När föräldrar är väldigt strikta med socker hemma tenderar barnen att äta mer när tillfället bjuds. Förbjuden frukt verkar smaka bäst! Det är bra att barn lär sig att ha ettlagom förhållningssätt till det söta hemma.

Så mitt svar är: det är tydligt att mamman här vill sin bonusson bästa genom att fylla honom med mat i stället för godis, men en dag i veckan får hon se mellan fingrarna när det gäller lördagsgodiset.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.