“Livet med två barn är kaos!”

När Karoline blev mamma till dottern Alma gick hon in i en total bebisbubbla av kärlek, men slogs också av hur tufft det är att bli förälder. Här berättar hon om att hon och sambon (nästan!) tappade bort varandra den första tiden och att hinna äta lunch är en lyx som tvåbarnsförälder.

4523.jpg

Karoline lämnade Norge och flyttade till Malmö för kärlekens skull. Tillsammans med sambon Mikael har hon nu barnen Alma, 5 år, och Kasper, 8 månader.
– Den första tiden när vi fick Alma var fylld med så mycket kärlek – och ångest! Att få barn var det bästa som någonsin hänt mig, samtidigt som glädjen gick hand i hand med rädsla för att det här lilla livet kändes så skört. Jag var helt i egen bubbla och lät ingen komma in den första tiden.
– Jag önskar att någon hade berättat för mig hur tufft det faktiskt är att bli förälder. Inför ett maraton förbereder man sig med blod, svett och tårar. Det borde man göra inför att bli förälder också! Med andra barnet fanns samma känslor där, men jag hade mer “ögonen öppna” och allt kändes lugnare. Jag hamnade inte i en egen bubbla på samma sätt.

Separerade i två år

Att bli föräldrar för första gången påverkade även hennes och Mikaels relation.
– Vi separerade i två år. Det jag kan säga så här i efterhand är att småbarnstiden verkligen är så mycket upp och ner att det ibland kan vara svårt att lita på sina egna känslor kring relationen. Mitt råd till alla nyblivna föräldrar är att ha lite is i magen och ta det lugnt om relationen är i gungning! Det kommer lugna sig igen, så ta inga förhastade beslut.
Efter separationen hittade Karoline och Mikael tillbaka till varandra.
– Som tur var! Efter ett tag blev jag gravid med Kasper. Känslan att få andra barnet var som sagt väldigt annorlunda. Jag var mer mogen för förändringen på något sätt och känslan var härlig att vi hade fått en “brorsa” i familjen.

Lyx som tvåbarnsmamma? Lunch!

Karoline beskriver sin första mammaledighet som fylld med lugn, mys hemma och tid att vila då och då. Ledigheten med Kasper har sett lite annorlunda ut.
– Alma var överlag en lugn och gosig bebis, men Kasper hade kolik och skrek i över två månader. När koliken var över fick vi se det första leendet och sedan vände det. Men han sover bara i 20 minuter i taget på dagarna, så det blir inte mycket tid för vila.
Man brukar pratar om en tvåbarnschock. Karoline håller helt klart med om att den finns.
– Livet med två barn är kaos! Mammaledigheten är ärligt talat som ett arbetspass mellan tidig morgon tills de somnar… utan lunch, haha!
En stor skillnad mellan första och andra barnet är så klart också att Alma nu är storasyster.
– Det är inte alltid helt lätt att ta hand om en ny bebis och samtidigt tillgodose ett större barns behov. De är i så olika åldrar och behöver verkligen olika saker. Det är lätt att få dåligt samvete!
 


Tre saker Karoline önskar att hon visste när hon fick barn:

  1. Det gör JÄTTEONT efter förlossningen också! Jag tycker att förberedande kurser borde prata mer om hur man mår efter förlossningen – och dessutom om alla känslorna som kommer. Fler borde vara ärliga om svårigheterna som kommer och berätta den “blodiga sanningen”, så att blivande föräldrar kan förbereda sig.
  2. Hitta någon i din närhet som kan berätta om hur den första tiden som förälder är. Be dem berätta ärligt, men att avsluta med vad de tycker är bäst med att få barn!
  3. Kom ihåg att hur jobbigt det än är just då, så kommer du klara det. Du gör alltid det bästa du kan för ditt barn!

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.