Lämna hos barnvakt? 9 superknep som underlättar!

Njutig egentid eller nödvändighet för att få vardagen att gå ihop? Barnvakt kan vara guld värt. Vi har samlat tipsen som banar väg för en toppenkväll för både föräldrar och barn!

7593.jpg

När ska man lämna? Hur länge? Hur gamla kan de vara? Blir de ledsna? Barnvakt kan vara både lyxigt och nödvändigt, men kan också generera en hel del oro. Kanske främst för föräldrarna! Istället för att plågas av föräldraskapets ständiga följeslagare (Det Dåliga Samvetet), kom ihåg att du faktiskt gör barnet en fin tjänst genom att låta det bygga trygga relationer med flera bra vuxna i er närhet.


1. Små steg i början

Små stunder i början är receptet för att en övernattning eller längre passning ska fungera bra när det väl behövs. På så vis är barnet trygg både med personen som ska vara barnvakt, och i vetskapen om att även om föräldrarna är borta en stund så kommer de tillbaka.

2. Börja hemma

De första gångerna som ni har barnvakt kan det vara bra att ha det hemma, i en fysisk miljö där barnet känner sig trygg, så att det inte blir för mycket nytt på en och samma gång. Om barnet har spenderat mycket tid hos till exempel mor- eller farföräldrar är även det en miljö de känner igen.

3. Se till att rutinerna sitter

Gör både barnet och barnvakten en tjänst och glöm inte att informera ordentligt om vilka rutiner som gäller, och vilka knep ni själva brukar ta till för en lyckad tandborstning eller för att pyjamasen kommer på som den ska. Rutinerna blir även en trygghet för barnet. Skriv gärna ner tider och viktiga rutiner, det kan vara mycket för en barnvakt att hålla i huvudet!

4. Förbered barnet

Var noga med att berätta för barnet i god tid vad som kommer att hända, även för små barn. Tänk även på att bygga upp positiva bilder kring barnpassningen, och inte prata om det som ett nödvändigt ont som ligger framför er. Vad kommer de att leka för roligt? Blir det något tv-mys tro?

5. Ha med en välbekant sak

Det är inte alltid som det går att få till en barnpassning i hemmet, men då kan en vara-borta-väska funka perfekt. Låt barnet få ta med några av sina favoritsaker, det blir både en trygghet och en rolig lek att visa dem för barnvakten. Det behöver inte bara vara prylar som packas ned - skicka gärna med några av barnets favoritrutiner, saker ni till exempel gör under kvällen som barnet uppskattar.

6. Smit inte

Även om ditt barn kanske är inne i en lek eller verkar ha tankarna på annat håll, luras inte att tro att det är bättre att diskret gå hemifrån. Ett tydligt avsked är viktigt. Men se till att det är glatt och soligt, även om du tycker det är jobbigt att lämna barnet, försök att inte överföra de negativa känslorna på situationen. Det är ju skoj med barnvakt!

7. Minska saknaden med ett fotoalbum

Om barnet känner saknad ska det inte sopas under mattan eller förminskas. Gå istället barnet till mötes och prata om mamma eller pappa, och vad de gör för skoj just nu. Ett knep, som även många förskolor använder sig av under inskolningen, är att göra en egen fotobok till barnet med familj, vänner och kanske husdjur eller gosedjur.

8. Tumma på reglerna!

Förutom de rutiner och regler som är nödvändiga för att barnet ska må bra och känna igen sig - låt tyglarna vara lite lösare. Att ha barnvakt är ju inte som vilken kväll som helst, låt barnet förknippa det med något lite extra speciellt och roligt. Kanske blir det snacks fast det inte är lördag? Två eller till och med tre sagor innan läggning?

Och pssst… skulle det inte gå vägen första gången, ha mobilen nära och försök igen!

Lisa Stevik

Lisa Stevik

12 april, 2018

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.