Köpa babyskydd? Här är detaljerna du INTE får missa!

Precis när man är som tyngst och tröttast brukar det vara dags – att välja babyskydd! Vem (!!) kan i det läget fatta ett genomtänkt och klokt beslut, när det dessutom finns en uppsjö av märken och modeller att välja bland?! Lugn! Vi har gjort jobbet åt dig!

21485.png

Som förälder kan man känna sig trygg med att alla babyskydd som säljs av svenska auktoriserade återförsäljare och kända bilstolsmärken är noggrant testade och håller hög säkerhetsstandard. Det man istället ska fokusera på när man väljer babyskydd är: ”Hur hittar vi ett som funkar just i vår vardag?”.


Här tipsar Maja, kundserviceansvarig på Bonti, om sex vettiga frågor att ställa sig för att hitta rätt babyskydd:

1. Hur OFTA åker vi bil?

Hur ofta bebisen kommer åka bil är a och o vid val av babyskydd.
- Om du har egen bil och kommer att köra mycket är ofta fler funktioner viktiga, än vid sporadisk användning, säger Maja och berättar om tre populära funktioner:

  1. En vridbar bas gör det möjligt att vrida stolen mot dig när du lyfter barnet i eller ur (denna är så smidig!). Det är skonsamt mot din trötta föräldrarygg, och du slipper (förhoppningsvis) skrik-och-krångel-fest när bältet ska på.
  2. Babyskydd med inbyggda lampor (vår favorit!) underlättar när man ska sätta på bältet på kvällen. Barnet får också en möjlighet att se bra och leka även när det är mörk ute och åkturen kan bli trevligare för hela familjen.
  3. Babyskydd där man kan fälla ryggen till fullt liggläge (ja, tack!) är smidigt eftersom bebisen skönt kan fortsätta sova när man flyttar babyskyddet till barnvagnschassit. Kolla in den här modellen!

2. Ska vi flytta babyskyddet mellan olika bilar?

Att ha ett babyskydd som är enkelt att flytta mellan olika bilar och även bära med sig kan verkligen underlätta vardagen. Men när det går snabbt och lätt behöver man ibland en liten påminnelse: Glöm inte att stänga av airbagen i framsätet mellan flyttarna!

3. Vill vi kunna använda vårt babyskydd med vagnen? (Eh, ja!!)

Att fästa babyskyddet direkt på barnvagnschassit kan vara en sann vardagsräddare (eller välj ett som går att förvandla till en liten vagn!).
- Bebisen som somnar i bilen kan enkelt flyttas i babyskyddet till vagnen, och gör det enklare att exempelvis snabbt gå in och handla eller åka taxi hem på kvällen. Vi brukar rekommendera att först välja barnvagn och sen välja ett babyskydd som passar på vagnen om man vill använda sig av den funktionen, säger Maja.

4. Hur vet vi om babyskyddet är bekvämt för bebisen?

Som förälder är det lätt att tro att bebisen sitter obekvämt när hen inte verkar helt nöjd i bilen.
– Men faktum är att alla babyskydd är ungefär lika bekväma och att en missnöjd bebis nog snarare handlar om att det inte är så kul att sitta fastspänd. Låt valet av babyskydd istället handla om vilka funktioner du tycker om, säger Maja.

Lästips! Långa bilresor med barn? 19 saker som gör resan lugnare och roligare!

5. Alla snackar om… isofix?

Om du har en egen bil är bilstolsbas med isofix guld värt. Då är det smart att välja samma bilstolsbas både till babyskyddet och till en kommande bilbarnstol.
- Om du vill ha en vridbar stol gäller det att köra på en vridbar bas och sedan välja ett babyskydd utifrån basen. Om du har en bil som är djupt skålad kan du behöva en speciell bas, berättar Maja.

Lästips! När ska man egentligen byta från babyskydd till bakåtvänd stol? Och kan bebisen åka framåtvänd?

6. Går det inte lika bra att köpa ett begagnat babyskydd? (Oftast inte!)

Second hand är många gånger superbra, men när det kommer till just babyskydd är det oftast säkrare att köpa nytt.
- Vi tycker att man ska vara försiktig med att handla begagnade babyskydd eftersom man måste byta ut både babyskyddet och basen ut vid en krock (även vid en mycket liten krock på exempelvis en parkeringsplats). När du handlar begagnat vet du inte med säkerhet vad stolen har varit med om. Men! Om du får eller köper ett babyskydd från en bekant och vet att allt är okej, då är det givetvis inget problem att använda ett begagnat babyskydd, säger Maja.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.