Köpa babyskydd eller bilbarnstol? Här är de avgörande detaljerna du INTE får missa!
Bild: Folio Images

Köpa babyskydd? Här är de avgörande detaljerna du INTE får missa!

Att välja rätt babyskydd kan vara en djungel. Det finns några viktiga detaljer som är HELT avgörande för att bebisen ska sitta både säkert och bekvämt. Vi hjälper dig fatta rätt beslut.

Artikeln innehåller reklam för Cybex och annonslänkar

Så väljer du rätt babyskydd

1. Håll koll på sidorna

De allvarligaste skadorna uppstår oftast vid sidokollisioner, så se till att stolen du väljer har ett extra förstärkt skydd just på sidorna. Satsa på ett babyskydd med integrerat sidohuvudstöd, som inte lämnar utrymme för bebisen huvud att röra sig allt för mycket i sidled (här är vår supersäkra favorit för de allra minsta!). Vissa babyskydd är utrustade med detta, men inte alla. Därför är det viktigt att hålla koll.

2. Det är detaljerna som spar ryggen

Innan ditt barn blir stort nog att själva kunna kliva in och ur bilen, har du en hel del obekväma lyft in och ut ur bilen framför dig. Ge din rygg ett par friska år till genom att kika efter en stol som är vridbar inne i bilen. Med andra ord vrider du barnet mot dig när du lyfter hen in eller ut, vilket både sparar din trötta föräldrarygg OCH gör att du slipper skrik-och-krångel-risken när bältet ska sättas fast.

3. Solig bilutflykt? Läge för sufflett och bra lutning!

Det finns få saker som irriterar ett barn så mycket som sol i ögonen. Kika gärna efter en stol med sufflett, som också ger ett bra UV-skydd för känslig barnhud. Och du, kolla att stolen ger en skön lutning för bebisen att sova i (det här babyskyddet har en speciell insats som minskar risken för att bebisens huvud faller framåt, så att hen kan få svårt att andas).

4. Välj rätt fäste från början

Ett smart sätt att spara pengar och maxa säkerheten är att kunna använda samma bas-fäste med isofix till både babyskydd och en kommande bilbarnstol. Babyskyddet används ganska kort tid, jämfört med bilbarnstolen. Kika därför på båda delarna redan från början!

5. Kolla utrymmet i bilen – och att babyskyddet funkar med vagnen

Hur smidigt det än är att göra sin inköp på nätet, så är det faktiskt en bättre idé att köpa just bilbarnstol i butik. Det kvittar hur bra stolen är, om den inte passar bilens säten. Stolen tar ofta mer plats än man kan tro! Och vill du enkelt kunna sätta babyskyddet på din barnvagn, glöm inte att dubbelkolla att det finns adaptrar som gör att de passar ihop.

6. Smidig att flytta? Glöm inte airbagen bara!

Att ha ett babyskydd eller en bilbarnstol som går lätt att flytta mellan bilar kan underlätta livet mycket för den som ofta behöver flytta stolen. Men när det går snabbt och lätt behövs ibland en liten påminnelse om en av de viktigaste punkterna när det gäller barn i bil: glöm inte att stänga av airbagen mellan flyttarna! 

Alltså, 4 nyckelfunktioner när du väljer babyskydd:

Babyskyddet Cloud Z-i-Size med isofix-fätet Cybex Z I-Size