Konsten att flyga med barn – den ultimata guiden!

Vill du lära dig den ädla konsten att flyga med små barn? Man brukar ju säga att resan är målet, men för en småbarnsförälder kan en lång flygresa kännas som en omöjlig uppgift. Här får du den ultimata guiden som gör flygresan till en trevlig start på semestern.

207.jpg

Stressa inte!

Barn känner av när vi vuxna är stressade och uppe i varv. Åk i god tid till flygplatsen, ta en fika och slappna av. Sätt tonen för en trevlig semester direkt!

Boka platserna längst fram

Se till få platserna längst fram i planet. Där finns extra benutrymme, du slipper känna att du stör någon som sitter framför och dessutom får du gå av planet först. Om det går, boka platserna redan innan avresa. Var annars på plats i god tid för att knipa flygstolarna du vill ha (alternativt fjäska ordentligt för personalen).

Organisera!

Ha stenkoll på var du har biljetter, pass och andra viktiga papper, exempelvis i en speciell väska; det gör incheckning och säkerhetskontroll mindre svettiga. Tänk också igenom så att du inte har för många mindre väskor att hålla reda på, utan enkelt kan kontrollera att allt är med.

Något att tugga på eller dricka under start och landning

För riktigt små barn är det skönt att få dricka ur nappflaska under start och landning, så att de slipper ont i öronen. Större barn kan tugga på till exempel tuggummi.

Överraska med små paket!

Får man muta barn? Jadå, i luften är alla knep tillåtna. Slå in små leksaker och snacks i paket. När det gäller snacks är det perfekt med sådant som tar lite tid att pilla med, som kex, russin, klämmisar eller fruktbitar. Sprid ut under flygresans gång, när humör eller tålamod börjar tryta.

Upp och gå!

Det är minst sagt tålamodsprövande att gå dubbelvikt upp och ner längs gången, krångla sig förbi matvagnar och hälsa på toalettkön en gång i kvarten. Men att få röra lite på sig och utforska håller ofta minstingarna på gott humör.

Ta med en lekväska

I en liten väska kan du ta med barnets alla favoritleksaker och annat att pyssla med, som kritor och block. Böcker är perfekt att ha med och titta i.

Tajma sovstunder och mat

Försök hålla så mycket på era vanliga rutiner som möjligt när det gäller sömn och mat. Trötta och hungriga barn är oftast missnöjda barn. Om ni ska flyga långt är det att föredra att flyga på natten, så sover förhoppningsvis barnet större delen av resan. För små barn är det bra att ha med sig bärsele eller sjal, så att du kan vagga barnet till sömns. Glöm för allt i världen inte favoritfilten eller gosedjuret, som gör att barnet känner igen sig och kan slappna av lite lättare.

Älska surfplattan

Att spela upp korta filmsnuttar kan ge både föräldrar och barn en välbehövlig paus under långa flygningar.

Packa smart

Packa handbagaget som om ni skulle vara borta över natten: extra ombyte, blöjor, mat, nappar, våtservetter och så vidare. Hellre lite för mycket än tvärtom.

Spara det bästa till sist

Spara ditt bästa ess i rockärmen till landningen. Då måste barnet sitta i ditt knä och vara stilla, vilket kan vara omöjligt efter en lång flygresa med massor av spring i benen. Ha därför något med dig i stolsfickan som du vet kommer kräva minst 10 minuters uppmärksamhet. Det kan handla om favoritsnackset, något att pyssla med för de större eller amning för de minsta.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.