Fem bästa kom-igång-tipsen för dig som vill amma

Ibland (ganska ofta!) kan det behövas lite hjälp att komma igång med amningen. Vi har samlat fem bra åd för nyblivna mammor som vill börja amma för att få en så enkel och mysig start som möjligt på amningen. 

6115.jpg

Tips 1: Låt barnet komma till bröstet — och inte tvärtom

Det här är framförallt ett tips till dig om inte fått barn ännu, eftersom det här är en bra kunskap att ha med sig redan på BB. Redan som nyfödda har barn nämligen en instinkt som gör att de själva hittar fram till bröstet — utan vägledning. Det kan ta lite tid men bebisen kommer att hitta fram! Häftigt va?  Det som är bra med att låta barnet komma till bröstet, och inte tvärtom, är att barnet själv tar steget till att faktiskt vilja ammas.

Tips 2: Naket är det absolut bästa!

Att vara hud mot hud med barnet omedelbart vid födseln är viktigt för den kommande amningen. Hudkontakten hjälper barnet att komma igång med sin sugreflex, vilket gör att barnet också söker sig till bröstet. Och dessutom stimulerar det mjölkproduktionen samt utsöndrar hormoner i din kropp som lugnar både dig själv och ditt barn.

Tips 3: Börja med en bakåtlutad position

Ett vanligt misstag när man sitter upp är att man placerar bebisen för högt upp.  Barnet ska helst sträcka huvudet uppåt för att nå bröstet, men det får inte heller vara för långt bort för då får bebisen inte ett bra tag. I början kan det därför vara skönt att amma barnet bakåtlutad. Det underlättar också för barnet att hitta bröstet i sin egen takt. Halvligg i en skön fåtölj, soffan eller sängen och låt ditt barn ligga mage mot mage med dig.

Tips 4: Hitta er egen rytm

Vissa ammar 20 gånger om dagen, andra sju gånger. Ibland är amningsstunden en snabbis på 15 minuter och ibland två timmars amningsmaraton. Det finns inga rätt och fel. Det handlar om att hitta er rytm och era amningsrutiner — det som funkar för er helt enkelt. Och låt det få ta tid i början, det här är ju helt nytt för er båda!

Tips 5: Ta hjälp direkt om det känns jobbigt!

Det kan ofta ta flera veckor innan mjölkproduktionen är igång precis som den ska och det känns helt hundra för både dig och ditt barn. Men många känner sig osäkra på om de gör rätt och om amningen verkligen fungerar som den ska. Eftersom stress och oro också påverkar mjölkproduktionen och amningen i allmänhet är det viktigt — inte bara för dig utan också för ditt barn — att du tar hjälp i tid. Här kan du läsa amningsexpertens bästa tips om amningen gör ont.

Behöver du hjälp med att få amningen att fungera bra? Vänd dig till din BVC-mottagning!


Podd-avsnitt om att komma igång med amning eller flaskmatning

Här får du BVC-sköterskan Lisa Västbergs bästa tips kring att få igång en fungerande amning som nybliven mamma. Vi pratar om hur ont det egentligen ska göra och när det är dags att be om hjälp. Vi diskuterar dessutom bästa tekniken för dig som vill flaskmata samt hur man väljer rätt flaska och ersättning.


BONUS! Lär dig tyda när din bebis är hungrig (innan det blir skrik!)

Överlevnadsguiden för nyblivna föräldrar – ALLT du behöver veta om nyfödda bebisar!
Bild: Folio Images

Bebisar visar tidigt när de är hungriga och det underlättar verkligen om du lär dig signalerna innan bebisen börjar skrika (då måste du först trösta!). Du kommer successivt att lära dig att förstå just ditt barns signaler, men här är några vanliga signaler hos bebisar när det är dags att amma:

  • Smackar med munnen
  • Masserar bröstet med händerna
  • Suger på händerna
  • Vrider huvudet åt sidorna
  • Letar med munnen mot huden

Vill du lära dig att tyda bebisars skrik? Jo, de har faktiskt ett hemligt språk. Läs mer här!

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.