Kolik – vad hjälper egentligen? Vi slår hål på 14 vanliga myter!

När bebisen skriker otröstligt i flera timmar är man beredd att prova ALLT. Men vad hjälper egentligen mot kolik? Här är svar på de vanligaste myterna om kolik och vad som faktiskt hjälper (i de allra flesta fall).

12264.jpg

Nu tar vi och slå hål på de 14 vanligaste myterna om kolik. Häng med! 

1. Barn med kolik måste skrika i tre timmar i sträck

Svar: Nja, forskningens definition av kolik att din i övrigt friska bebis skriker otröstligt i minst tre timmar i mer än tre dagar per vecka. Men det finns inga exakta gränser och ett barn som gråter i två timmar kan också ha kolik.

2. Man vet inte orsaken till kolik

Svar: Sant! Trots att kolik är vanligt, ungefär var sjätte barn drabbas, har forskarna inte lyckats fastställa vad det beror på. Teorierna är många, gaser i barnets mage, allergi mot komjölksprotein, känslig mage och tarm är några av dem.

3. Kolik går över efter tre månader

Svar: Tyvärr inte alltid! Kolik är vanligast när bebisen är mellan två veckor och fem månader och som värst brukar skrikandet vara vid fem-sex veckors ålder. För de allra flesta går koliken över av sig själv vid tre-fyra månaders ålder, men ibland kan det ta upp till sex månader.

4. Det går inte att bota kolik

Svar: Det stämmer, trots att många studier har gjorts finns ingen specifik behandling eller medicin mot botar kolik. Men det betyder inte att du ska låta bli att söka hjälp.

5. Kolik beror på mjölkallergi

Svar: Ja, viss forskning visar att reaktioner mot komjölksprotein kan var en orsak till kolik. Prova att ta bort komjölk från din egen mat under en tid för att se om det hjälper. Om du ger bröstmjölksersättning finns det produkter som inte innehåller komjölk.

6. Det är bättre att amma än att ge ersättning i flaska

Svar: Falskt! Kolik är lika vanligt bland ammande barn som de som får mat i flaska.

7. Kolik kan bero på dålig anknytning till bebisen

Svar: Falskt! Att ditt barn får kolik har inget med dig som förälder att göra. Det har heller inget att göra med förmågan att trösta ditt barn. Det går inte att tröst bort kolik.

8. Att barnet rapar hjälper mot kolik

Svar: Stämmer delvis! Sväljer din bebis mycket luft i samband med matningen bildas det gaser som bidrar till magknip och att rapa efter maten kan lindra koliken. Se till att hela vårtgården är i barnets mun när du ammar, det minimerar mängden luft. Matar du med nappflaska ger ett mindre hål i nappen samma effekt.

9. Spädbarnsmassage lugnar din bebis med kolik

Svar: Ja, spädbarnsmassage är lugnande och det som kallas ”Vattenhjulet” hjälper till att få ut luft ur bebisens mage. Tänk på att ha varma händer och vet du när ditt barn har sin skrikperiod kan du ge massage i förebyggande syfte en halvtimme innan.

10. Att sluta röka kan hjälpa mot kolik (om du ammar ditt barn)

Svar: Ja, nikotinet påverkar barnets tarmrörelser negativt. Kolik är vanligare om mamman röker.

11. Kolik är ärftligt

Svar: Ja, det finns en viss ärftlighet, men risken att den går i arv till småsyskon är väldigt liten.

12. Akupunktur hjälper mot kolik

Svar: Kanske! Vissa studier visar på en effekt och andra inte, vilket gör att man inte kan säga säkert om akupunktur på bebisar mot spädbarnskolik fungerar. MEN många föräldrar vittnar om en stor skillnad efter akupunkturbehandling och det är helt ofarligt. Så kanske värt att testa?

13. Magdroppar hjälper mot kolik

Svar: Ja, magdroppar som innehåller mjölksyrebakterier, probiotika, har visat positiv effekt i flera studier. Det tar en till två veckor innan du vet om dropparna fungerar på just ditt barn.

14. Vad en ammande mamma äter påverkar bebisens mage

Svar: Nja, det finns inget vetenskapligt bevis på sambandet mellan kolik och det du äter. Men om den ammande mamman däremot märker att koliken blir värre de gånger hon ätit gasbildande mat som lök, bönor och kål kan det vara värt att sluta för att se om koliken mildras.

Och du... glöm inte bort dig själv! ♥

Bland alla goda råd hur du hanterar ett kolikbarn är ett det absolut viktigaste: se till att få avlastning! Be om hjälp från BVC, men även från nära och kära och turas om under skrikpassen om ni är två föräldrar. Att leva med ett kolikbarn är oerhört påfrestande och att få sova en stund eller få lite tid för dig själv är nödvändigt för att orka ta sig igenom perioderna av skrik utan att förlora förståndet. Och mitt i kaoset är det viktigt att komma ihåg att kolik inte är en sjukdom och det är ofarligt för ditt barn. En tröst även om den känns klen när det skriks som värst är att kolik alltid går över av sig själv.


Om du eller ditt barn råkat ut för ett kritiskt olycksfall eller om du har misstankar om en allvarlig sjukdom så bör du uppsöka vård på en akutmottagning. Om du upplever att läget är akut ska du alltid kontakta 112.

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

23 februari, 2020

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.