Kan min bebis sova i eget rum? JA! säger forskarna

Vill du testa att låta bebis sova i eget rum? Enligt en amerikansk studie kan du låta ditt barn sussa sött i rummet bredvid redan från 4 månaders ålder (!) och veta att barnet till och med sover bättre.

4001.jpg

I Sverige är den allmänna rekommendationen att spädbarnet sover i egen säng och i samma rum som föräldrarna de första 3-6 månaderna för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Den här forskningen menar att redan efter 4 månader kan man börja vänja barnet vid att sova i eget rum. Och efter 6 månaders ålder är det till och med bättre än att sova i samma rum som sina föräldrar.

45 minuter längre sammanhängande sömn

I studien deltog 230 förstagångsmammor som fick svara på frågor kring hur deras barn sover. Det visade sig att barn som var fyra månader gamla och inte sov i samma rum som föräldrarna i genomsnitt fick 45 minuter längre sammanhängande sömn än de som delade sovrummet med föräldrarna.

Vi tycker: Testa er fram och hitta ert sätt!

Studien bygger på mammornas egna upplevelser och inte på fysiska mätningar. Det handlar såklart - och som alltid - om vad som känns bäst för dig och ditt barn. För vissa känns det jättejobbigt att inte ha barnet i samma rum, medan andra vill börja vänja barnet vid att sova ensam så fort som möjligt. Summan av kardemumman är alltså: det som gör att ni får sova allra mest om natten vinner!


Så vänjer du ditt barn vid att sova i eget rum

Kan min bebis sova i eget rum? JA! säger forskarna
Bild: Folio Images
  • Steg ett är såklart att barnet ska känna sig trygg och sova gott i sin egen säng. Om barnet har sovit i egen säng från start blir det en mer naturlig övergång till eget rum. Ta det steg för steg så att inte omställningen blir för stor för barnet.
  • Använd gärna samma säng, med samma lakan och samma gosedjur - allt som ditt barn förknippar med trygghet. Till stor del handlar det om dofter som påminner om dig. Därför kan du även testa att exempelvis lägga en av dina t-shirtar eller tröjor nära barnet.
  • Börja med att låta barnet få ta sina vilostunder i sitt nya rum - på så sätt vänjer sig barnet vid miljön successivt. För ett barn är det mycket nya intryck, dofter och ljud!
  • Ha samma nattningsrutin som alltid. Rutiner skapar trygghet och lugn - punkt slut. Här kan du läsa mer om hur ni på bästa sätt hittar era egna rutiner som fungerar!
  • Bonus! Det kan för din egen skull vara bra att bebisen har slutat äta nattetid innan ni testar eget rum, annars blir det mycket springande på natten (!).

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.