“Jag vill lära mina barn att ta sig an livet” - bloggaren Claudia Galli Concha flyttade småbarnslivet till solen

Skådespelerskan, bloggaren och tvåbarnsföräldern Claudia Galli Concha gjorde det som många drömmer om under föräldralediga dagar på regnvåta lekplatsen: flyttade med hela familjen till Los Angeles för ett småbarnsliv under solen.

7605.jpeg

– Så nu står jag här på balkongen i solen idag, istället för hemma i snöslasket!
När vi når skådespelaren, manusförfattare, bloggaren och entreprenören Claudia Galli Concha är klockan nio på morgonen i Los Angeles, och hon står på balkongen och serverar mango till dottern Chloe, snart 3 år.
I oktober förra året packade hela familjen väskorna och bytte den svenska vintern mot ett hus på gränsen mellan stadsdelarna Venice Beach och Marina del Rey i Los Angeles.
– Min man skulle skriva på ett manus i två månader, så ingen av oss hade något som höll oss i Sverige. Vi har alltid älskat att resa, och vill till ett ställe där vi kunde bo och leva, man åker kanske inte till Gran Canaria i tre månader, säger Claudia.

Lever ett fritt småbarnsliv

Claudia med döttrarna Chloe och Celeste. Foto: Claudia Galli Concha


Valet föll på Los Angeles. När det tre månader långa turistvisumet gått ut i januari kände sig familjen ändå inte alls färdiga med staden, utan återvände strax.
Jag är hemma med båda barnen, och ska vara det tills de börjar skolan. Så vi lever ett ganska fritt och flexibelt liv tills dess, berättar Claudia, som menar att det inte skulle vara krångligare att resa med barn än utan – snarare tvärt om.
– Jag tycker det blir roligare och härligare! Tidigare när jag reste, innan jag fick barn, kände jag att man hade så mycket krav på sig att se och uppleva saker. Med barn får man rätta sig efter deras spelregler. De är så mycket här och nu, och man dras in i det själv, det är helt fantastiskt.

Så löser de problemen

Men hur har de gjort med BVC då? Och med lägenheten hemma? Och kontakt med vänner och familj? Tänk om någon blir sjuk? Och alla kostnader? De frågor som kanske får de flesta föräldrar att ge upp planerna, låter enkla att lösa när man pratar med Claudia.
BVC-tiden tajmades med att familjen var hemma i Sverige, lägenheten i Stockholm är uthyrd och den i Malmö utlånad till svärmor. Innan familjen åkte såg de till att vara ordentligt försäkrade ifall oturen skulle vara framme. Och att leva i Los Angeles är inte dyrare än att leva i Sverige.
– Många tror att det är dyrt att vara här. Men den största investeringen vi gjort, förutom flygbiljetterna, är boendet. Men att spendera tid här kostar inte mer än att spendera tid i Sverige.

Lätt att vara social

Och så var det ju det här med det sociala livet, hur löser man den biten, både för vuxna och barn?
– Här är det många som inte har sina barn på förskolan, så det finns mycket mer aktiviteter för barn i låg ålder här, än hemma. Alla aktiviteter bjuder in till ett socialt liv med de andra föräldrarna, eller med nannys. Hemma är man ganska ofta ensam på lekplatsen, men här är det fullt på dagarna och alla är väldigt sociala, säger Claudia.

Foto: Claudia Galli Concha

Inte heller för Chloe, tre år, har kompisbiten varit ett så stort problem som hennes föräldrar kanske oroade sig för. Språkbarriärer är ingenting som treåringar känner till, den mesta kommunikationen löses med gester och lek.
Jag vill visa mina barn att vänner hittar man på olika platser i livet, det tror jag bäddar för bra saker i framtiden. Själv vågade jag aldrig åka någonstans, varken på läger eller utbytesår. Jag vill att mina barn ska bli tryggare i sig själva, och veta att var man än är i världen så kan man lösa olika situationer och skaffa sig vänner. Våga ta sig an livet.

Mindre ifrågasatt

Att leva i USA har även fört med sig en annan, kanske lite mer oväntad, fördel för Claudia.
– Hemma blir jag åtta av tio gånger ifrågasatt när jag berättar att jag ska vara hemma med barnen tills de börjar skolan. Jag har så många gånger behövt förklara och försvara mig, särskilt på bloggen kan folk bli lite vassa och elaka i kommentarerna. Här är det ingen stor sak, ingen förväntar sig att jag ska förklara mig.
 


Claudias bästa tips för dig som reser med barn:

  1. Kolla upp vilken reseförsäkring ni har och hur lång tid den täcker, man kan behöva ett tillägg.
  2. Försök att bo i ett område som är barnvänligt med närhet till roliga saker att göra med barn. Vardagen blir mycket roligare om man slipper ta bilen till alla aktiviteter.
  3. Ta med ett bra reseapotek med det nödvändigaste.
  4. Ta med några favoritleksaker.
  5. Låt barnen vänja sig långsamt vid den nya miljön (iallafall mindre barn), det är mycket intryck med resa och ny plats.
Foto: Claudia Galli Concha

Claudias bästa Los Angeles-tips för barnfamiljen:

Foto: Claudia Galli Concha
  • Jag rekommenderar verkligen att bo nära havet, i Santa Monica, Venice Beach eller Marina Del Rey. Där finns det så mycket att göra med barn och man kan gå överallt med vagn.
  • Vid dåligt väder så har de flesta varuhus fina inomhuslekplatser.
  • Ladda ner appar för att beställa hem mat från mataffären. Det kostar inget extra och de levererar inom ett par timmar, så otroligt smidigt!
  • Gå en promenad på Venice Beach Boardwalk, väldigt mycket att se!
  • Ett besök till Disneyland är drömmen för barnen!

CLAUDIA GALLI CONCHA

Ålder: 39
Familj: Mannen Manuel och döttrarna Chloe snart 3 år och Celeste 1 år och 4 månader.
Bor: Just nu i Los Angeles, annars Stockholm och Malmö.
Gör: Skådespelerska, filmproducent, driver barnklädesmärket Pocci Pocci, bloggar på www.claudiagalliconcha.se, och gör podden Egentid tillsammans med sin man.

Lisa Stevik

Lisa Stevik

28 mars, 2018

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.