“Jag kände mig inte som en riktig mamma”

Ingrid längtade till mammaledigheten och den mysiga bebisbubblan som alla pratade om. Men livet med lille Melker fick en tuff start. – I början kände jag mig inte som en “riktig mamma”. I mitt huvud ville en sådan mamma tillbringa varje minut med sin bebis. Jag passade helt enkelt inte in i den bilden.

4433.jpg

Ingrid beskriver sin familj – hennes man och sönerna Melker, 2,5 år, och Fred, 7 månader – som mitt uppe i småbarnsåren.
– Mina förväntningar var höga när vi väntade Melker. Jag såg framför mig hur mammaledigheten skulle fyllas med bebismys, sköna dagar hemma och barnvagnspromenader med nya vänner.
Men den första tiden hemma med bebis kändes ofta långt ifrån den mysiga bilden som Ingrid hade målat upp för sig själv.
– Melker gillade inte att åka vagn eller att sova några längre stunder. Han kunde somna en kvart här och tio minuter där, men aldrig sammanhållet så att jag fick vila. Till slut kändes det som att dagarna bara gick ut på att försöka få honom att somna.
Mitt i sömnbristen och den omvälvande nya verkligheten som mamma började mörka tankar smyga sig på.
– Jag kände mig arg över att det inte gick som jag ville, utan att jag kunde förklara varför. Jag blev aldrig fysiskt arg på Melker, men jag kände att relationen mellan oss tog skada. Det var lätt att tappa tålamodet. Samtidigt kände jag mig lurad av att jag överallt hade läst att den här tiden skulle vara så underbar.

Alla känslor är okej

Snart insåg Ingrid att hon behövde hjälp att sortera sina tankar.
– På BVC fick jag kontakt med en psykolog. Där fick jag bolla mina tankar med någon och det hjälpte mig otroligt mycket. Jag fick träna på att släppa kontrollen och inse att allt inte kan bli som man tänkt sig.
– Jag önskar att någon berättat för mig att det inte finns ett speciellt sätt som man måste känna på som nybliven förälder. Alla känslor är okej. Och att det inte alltid är en dans på rosor. Det är så himla tufft emellanåt. Men man får igen det i form av kärlek till sina barn.

Kände sig inte som en “riktig mamma”

I sociala medier visas ofta en romantisk bild av hur det är att vara nybliven förälder. För Ingrid kändes verkligheten långt därifrån.
– I början kände jag mig inte som en “riktig mamma”. I mitt huvud ville en sådan mamma tillbringa varje minut med sin bebis och tyckte att livet med barn kantas av rosa fluffiga moln. Jag passade helt enkelt inte in i den bilden.
– Det tog tid, men nu har jag insett att de allra flesta har stunder då de vill packa väskan och boka en flygbiljett till valfritt land. När jag lärde känna andra mammor kunde vi prata om vardagen. Då insåg jag att fler inte tyckte att det var underbart jämt.

Nu finns ingen panik och stress

Det var stor skillnad i hur Ingrid upplevde att få sitt andra barn.
– När Fred kom så var allt annorlunda. Jag visste vad som väntade, att utvecklingsperioder kommer och går, att man ibland bara få sova två timmar i sträck på natten eller att han kanske inte skulle gilla vagnen.
– Jag sänkte helt enkelt mina förväntningar. Mest på mig själv, men också på hur det ska vara den första tiden hemma. Allt går över. Man behöver inte vara en problemlösare hela tiden. Man behöver inte lära dem att sova i egen säng eller att äta riktig mat. Det kommer av sig själv. Man tränar på det, och sedan plötsligt en dag så händer det. Nu finns ingen panik och ingen stress, för jag vet att det löser sig.

Tid att bara få vara sig själv

Något som också har varit viktigt för att må bra som förälder har för Ingrid varit att komma ut utan barnen.
– Jag har helt enkelt insett att jag blir en bättre mamma om jag får komma ifrån lite då och då. Jag behöver tid när jag bara får vara mig själv, utan att behöva tänka på blöjbyten eller att parera ett raseriutbrott. Det räcker med ett par timmar för att jag ska kunna ladda om och komma hem som en gladare mamma.
– Jag kan jobba efter att min man kommit hem från sitt jobb även under mammaledigheten. Det är skönt att få gå in i arbetsrollen en stund. Jag jobbar så mycket jag känner att jag orkar, men jag vill heller inte gå miste om vår familjetid tillsammans.
 


Ingrids bästa råd till dig som är nybliven förälder

  • Var inte rädd för att vända dig till någon som du kan prata med, till exempel på BVC.
  • Försök att komma ut lite på dagarna! Babycafé och öppna förskolan har varit min räddning. Lär känna andra nyblivna föräldrar! Det är så mycket enklare när man får ventilera lite – och när man förstår att man inte är ensam.
  • Sänk förväntningarna på dig själv och på tiden som nybliven förälder! Alla känslor är okej. Det är tufft för alla då och då. Men allt går över.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.