Lina om att dela lika på föräldradagarna: “Jag ville inte vara hemma i ett helt år”

När Linas dotter var sex månader började hon jobba igen. Idag har dottern hunnit bli åtta månader och är hemma med pappa resten av föräldraledigheten. För Lina var det en självklarhet att dela lika på dagarna:– För det första älskar jag mitt jobb och för det andra ville jag att vårt barn skulle ha lika mycket tid med oss båda.

5267.jpg

Redan i början av graviditeten pratade Lina och hennes kille om hur de skulle dela upp dagarna sinsemellan och var överens om att de skulle dela lika.
— Helst av allt hade jag velat dela på dagarna varje vecka, men det var svårt att få ihop med våra jobb. Jag visste i alla fall att jag inte ville vara hemma ett helt år, och då var sex månader vardera den allra bästa lösningen. Det har fungerat jättebra. För min kille och dotter har egen-tiden tillsammans varit ovärderligt; de har en superfin relation och vår dotter är precis lika trygg med oss båda!

Nybliven förälder och nytt jobb

Förutom att det kändes viktigt att dela lika på tiden hemma med dottern, var en stor anledning till att Lina började jobba tidigt att hon ville fortsätta utvecklas karriärsmässigt.
— Eftersom vi delade på föräldraledigheten hade jag möjligheten att ta ett nytt spännande jobb. Och med jobbet kom också en lite bättre lön som gjorde att jag kunde gå ner till att jobba 80% och vara hemma med min familj en dag i veckan nu under första året. Det är jag jätteglad för eftersom jag får vara med i all utveckling som sker med min dotter och dessutom får jag och min kille möjlighet att vara tillsammans mer också.

Första tiden och att gå tillbaka till jobbet

Den första tiden hemma — och att gå tillbaka till jobbet — var inte riktigt lika enkelt som Lina först hade trott. I början tyckte hon att det var tufft att varje morgon lämna sin dotter som då bara var sex månader.
- Jag kände fortfarande att jag ville tillbaka till jobbet, men det var jobbigare än vad jag hade trott att vara borta från henne hela långa dagar. Jag visste att hon hade det bra hemma med sin pappa, men för mig personligen var det tufft. Min dotter har däremot mått jättebra i hela situationen och nu fungerar det utan problem!

Att lösa allt praktiskt

I "bytet" var Lina och killen hemma tillsammans nästan 6 veckor innan hon började jobba.
— Vi ville vänja vår dotter vid förändringen och var noga med att hon skulle känna sig lika bekväm med oss båda. Det kändes som det hjälpte väldigt mycket. Allt som är rent praktiskt löser man, men en grej att fundera över är hur man ska göra med amningen (om man ammar). Vi började sakta men säkert avvänja dottern vid amning innan jag skulle börja jobba så att hon skulle vara förberedd på att endast få amning morgon och kväll. Min dotter valde då själv att sluta amma helt i samband med det. Det var såklart tungt för mig som mamma, men rent praktiskt har det fungerat för oss — och allt annat fixar man tillsammans!
 



Linas bästa tips för dig som vill dela lika på föräldradagarna

  • Om ni vill (och det går) att dela lika redan från början — gör det!
  • Strunta i vad amningsmaffian, mammamaffian och alla "jag vet bäst"-människor predikerar. Lita på att ni vet bäst själva!
  • Barn får inte sämre anknytning, sämre mående eller andra besvär för att den andra vårdnadshavaren är tidigt aktiv och deltagande i barnets liv. Jag tror snarare tvärtom!

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.