Influensa och små barn - så smittar den, vanliga symptom och så lindrar du!

ATJOO! Det är högsäsong för vinterns influensa bland barnen på förskolan. Smitta, symptom och behandling - här är allt du behöver veta!

12269.jpg

Hur smittar influensan bland barn?

Influensan finns i luften och den har bra hjälp av några rejäla nysningar eller hostattacker för att sprida sig. Men händerna har faktiskt en avgörande roll till varför små barn ofta får influensa. Ett inte fullt utvecklat immunförsvar har också ett finger med i spelet. Händerna är den vanligaste smittbäraren av influensa (inte så konstig med tanke på att små händer gärna stoppas i  munnen och pillar i ögonen). Viruset tar även händerna till hjälp när smittan förs vidare och fastnar på vanliga saker som ett dörrhandtag, telefonen eller leksaker.

Går det att minska risken för att smittas av influensan?

Du har hört det förr, men att hålla händerna rena på små och stora familjemedlemmar minskar definitivt risken att bli sjuk. Använd gärna en ekologisk tvål som inte torkar ut små barnhänder utan behåller hudens egen skyddande hinna. Om någon blir sjuk i familjen är det bra med egna handdukar.

Hur länge smittar influensan?

Mest smittar viruset dygnet innan barnet får några symtom, men smittrisken är kvar i upp till tio dagar efter att sjukdomen har brutit ut. Det finns en anledning till att årets andra månad kallas vabruari och det är först när febern är borta och barnet känns piggt som det är dags att gå tillbaka till förskolan.

Vilka är de vanligaste symptomen på influensa hos barn?

  • Influensa slår ofta till utan förvarning till skillnad från en vanlig förkylning som kommer smygande.
  • Feber över 38 grader, hosta, halsont, ont i muskler, huvudvärk, ont i bröstet och röda ömmande ögon är typiska symptom.
  • Barn under två år kan ha andra symtom som diarré, illamående, kräkningar och magont.

Hur länge brukar ett barn vara sjukt i influensa?

Om barnet får i sig tillräckligt att dricka, kissar som vanligt och orkar vara uppe korta stunder brukar influensan gå över av sig själv efter cirka en vecka. Många barn är ganska opåverkade trots hög feber, men det är viktigt att de får i sig mycket vätska.

Hur kan jag lindra influensan hos mitt barn?

  • Upprätt läge gör det lättare för snor och slem att lossna. En stund i babysittern, i ditt knä eller att sitta upp och titta på film är bra knep att ta till.
  • Hostattackerna blir ofta värre på natten eftersom luftvägarna svullnar när man ligger ner. Ett svalt sovrum och att huvudet ligger högre upp än benen hjälper till att minska svullnaden i luftvägarna. Höj sängens huvudända med hjälp av några böcker.
  • Vila är viktigt för att kroppen ska få återhämta sig i lugn och ro. Gå inte tillbaka för snabbt till förskolan!
  • Att dricka mycket vatten gör slemmet rinnigare och lättare att hosta upp.
  • Vätska är viktigare än mat. Yoghurt eller filmjölk är bra ersättare till mat när halsontet är som värst.
  • Det är svårt för en bebis att amma eller flaskmatas när näsan täpps igen. 
Lös upp slemmet med koksaltdroppar och gör rent med en nässug.
  • Barn över ett år kan få avsvällande näsdroppar eller nässprej.

När ska jag kontakta vården vid influensa?

Om barnet är hängigt eller slött, inte vill dricka eller den höga febern inte går ner efter tre till fem dygn ska du kontakta vården. Samma sak gäller om du märker en hastig försämring och/eller barnet får svårt att andas. När det gäller små barn är det säkrare att stämma av en gång för mycket med vården.


Om du eller ditt barn råkat ut för ett kritiskt olycksfall eller om du har misstankar om en allvarlig sjukdom så bör du uppsöka vård på en akutmottagning. Om du upplever att läget är akut ska du alltid kontakta 112.

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

10 februari, 2020

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.