Influencern Michaela: ”Det är tortyr att vakna var tjugonde minut, natt efter natt. Jag var inte beredd på det.”

Som influencer och bloggare kände sig Michaela Forni ofta kritiserad i sin nya mamma-roll. Här berättar hon om problemen med Dantes sömn, oron under graviditeten - och önskan att få andra mammor att känna sig mindre ensamma.

22332.jpg

Influencern, bloggaren och författaren Michaela Forni har på kort tid både blivit med barn, bok och app. Appen Baby Journey och boken My Baby Book som släpptes nu i höst berör livet som gravid och småbarnsförälder. Och det hela började med att hon själv plussade på stickan för ungefär två år sedan.
- Att bli gravid var det största jag varit med om. Jag ville bara dyka in i den världen: läsa om hur andra kvinnor mådde och kände sig, försöka förstå vad som hände i kroppen… Samtidigt är jag en person som gillar att ha kontroll, och kontroll är väldigt svårt att ha när man är gravid. Du kan vara på väg till kontoret och plötsligt få foglossning och inte kunna röra dig alls! Dessutom kände jag stor rädsla och oro för att något skulle hända barnet i magen under graviditeten.

Offentlig person och nybliven förälder

När sonen Dante föddes i juli förra året blev rädslan och oron inte mindre. Plötsligt var han ute i den stora världen och vad som helst kunde hända! Att dessutom vara en offentlig person under den första sköra tiden gjorde inte saken bättre.
– Många föräldrar kan nog känna igen sig i den läskiga känslan som uppstår när man precis har blivit förälder. Man ska göra så många saker för första gången, och det var en mardröm att känna sig övervakad i det. Situationer som redan är stressiga för en nybliven mamma blir ännu värre av att personer stannar och tittar på gatan för att sedan gå iväg och diskutera hur man skötte sig.

Michaela och sonen Dante.

Blir arg över "mom-shaming"

Nu är Michaela mycket tryggare i sin föräldraroll. Dessutom upplever hon att de allra flesta är snälla och stöttande och att det funnits ett ömsesidigt givande och tagande mellan henne och hennes följare under bebisresan.
- Många känner igen sig och vi kan prata om det som är jobbigt utan att döma varandra. Man är inte en dålig mamma för att man tycker att det är jobbigt ibland!
Men fortfarande kan kritik från följarna göra henne upprörd.
- Det är tråkigt när man utsätts för “mom-shaming”. En del av mig önskar att jag stod ansikte mot ansikte med de som skriver taskiga saker för att kunna konfrontera dem. Jag förstår inte hur man kan tala om för en annan mamma att hon är dålig. Då blir jag arg. Arg och besviken på det bristande systerskapet. Men jag tar inte åt mig personligen, jag tycker inte att jag är en dålig mamma – inte ens en procent.

Michaela kämpar fortfarande med Dantes sömn.

Tortyr att inte få sova

För Michaela som influencer är transparensen viktig. Hon vill ge en ärlig bild av hur det är att vara förälder, vilket hon menar gör henne till en enklare måltavla för kritik. Men samtidigt är den risken värd att ta, eftersom hon samtidigt får många att känna sig mindre ensamma. Bland annat har Michaela varit öppen med sonen Dantes dåliga sömnvanor i sina olika kanaler.
– Det är verkligen tortyr att vakna varje timme eller var tjugonde minut, natt efter natt. Jag var inte beredd på det. Folk sa att bebisen bara kommer ligga och sova i ett litet babynest första tiden. Dante låg aldrig i något babynest, han somnade bara på oss eller i vagnen på grusvägar. Vi har det fortfarande jobbigt med sömnen.
Men från fyra månaders ålder använde de sig av Rulla vagns sömnschema.
- Det var det bästa som hänt oss, för då sov han åtminstone väldigt bra på dagarna. Men nätterna är fortfarande hemska. Våra familjer har också varit klippor i allt det här. När det har varit som tuffast har vi kunnat lämna bort Dante till mormor och morfar eller farmor och farfar.

Viktigt att kunna skratta tillsammans

Att inte måla upp en för tydlig bild över hur det kommer att bli, är ett bra råd till blivande föräldrar, tycker Michaela. Alla bebisar är olika.
- Och om du lever i en parrelation – ha en stor dos tålamod! För ja, det kommer att vara jobbigt. Men försök att skratta tillsammans. Vi har suttit vid frukostbordet som två hålögda zombies, men drar ändå skämt för varandra för att orka med. Man måste få skratta under småbarnstiden, det är så förlösande.

Vi har suttit vid frukostbordet som två hålögda zombies, men drar ändå skämt för varandra för att orka med.

Aldrig stått så stadigt

Trots alla sömnlösa nätter och all gnagande oro har Dante ändå, förutom gränslös kärlek, gett Michaela trygghet. Hela livet har hon sökt efter “den där stabila grunden att stå på” som plötsligt ­– helt överraskande – infann sig när Dante kom till världen.
– Jag har blivit en mer grundad person. Så även om jag aldrig sovit så lite och kämpat så hårt sedan han kom, har jag aldrig stått så stadigt som jag står nu.

Vill skapa igenkänning

Nu fortsätter bebisresan för Michaela, på flera olika sätt. Hon ser fram emot mottagandet av nya boken My Baby Book och appen Baby Journey, som hon utvecklat tillsammans med sin sambo Damon Foroozesh och sin bror Timothy Forni. Förhoppningen är att appen ska fylla en lucka hos alla småbarnföräldrar:
– När jag blev gravid sökte jag massor av information och laddade ner alla appar jag kunde hitta, men jag saknade igenkänningen.
Genom att mixa informativt och personligt innehåll i appen ville hon skapa det hon tyckte fattades, en digital “kompis” som vet allt men som har lämnat pekpinnarna hemma. Det mer faktabaserade materialet har utformats med hjälp av två barnmorskors expertis och tillsammans har de byggt upp en ordentlig artikelbas.
Privat ser hon fram emot att "vara en familj":
– Att hitta gemensamma intressen, resa tillsammans och så klart att få klä av sig vuxenrollen och bara få leka loss med Dante. Det ser jag fram emot!


MICHELA FORNI

Född: 1989
Bor: Stockholm
Familj: Sambon Damon Foroozesh och sonen Dante, 1,5 år
Gör: Bloggare Forni.se och författare
Aktuell med: Appen Baby Journey och boken My Baby Book

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.