Hur gör man bebisar till allätare? Så får du ditt barn att äta ALLT!

De flesta föräldrar vill ha barn som glatt äter upp allt på tallriken. Men hur får man barn att bli allätare OCH vilja äta mer? Vi har svaren! Det handlar om att börja i tid, variera smakerna och att testa om och om (och om!) igen!

4444.jpg

Därför ska du börja tidigt med olika smaker

När bebisar är runt fem, sex månader börjar de flesta nyfiket iaktta sina föräldrar när de äter. Det är då du ska ta vara på nyfikenheten! Under första året gillar de flesta barn att prova nya smaker – och de provar utan att tänka så mycket. Ju äldre de blir, desto mer skeptiska blir de mot nya smaker. Man tror att det beror på en att skyddsmekanism som kallas "neofobi" slår till i två-årsåldern. Det är helt enkelt en “fobi” mot nya saker. Varför? Jo, långt, långt tillbaka i människans historia skulle barn runt två år klara sig själva ute i skogen. Fram till dess lärde föräldrarna barnet vad som var okej att äta, men därefter var det en ren överlevnadsinstinkt att inte äta en konstig svamp eller ett farligt bär. Alltså: vi lär oss tidigt i livet vad som är tryggt att äta!

Bebisen behöver smaka minst åtta gånger

Som förälder är det lätt att tänka att bebisen helt enkelt inte gillar en smak när den spottas ut. Och så väljer vi något annat nästa gång. Men här visar forskningen att vi ska tänka om: bebisar behöver bara vänja sig! De gillar ofta de söta smakerna utan problem, men vissa smaker tar minst åtta gånger att vänja sig vid. När du är ihärdig som föräldrar och fortsätter ge “spotta ut”-mat kommer din bebis snart att äta lika mycket av den som av goda smaker. Och effekten är långvarig: efter nio månader gillar 6 av 10 fortfarande smaken. Så håll ut!

Variation är bästa starten för en allätare

Bebisar blir mer nyfikna på nya smaker när de får äta varierat, säger forskarna. De bebisar som får prova olika smaker äter både mer av smaker de testat innan OCH av helt nya smaker. Så fastna inte i att bara ge de gamla beprövande smakerna potatis, morot och banan, utan testa dig fram! Kanske kan det också vara ett bra sätt att utmana dina egna smaklökar (!!).

Våga krydda!

I början kan det vara bra att ge din bebis rena smaker, men du kan också bjuda på spännande kombinationer av grönsaker tillsammans som ger en ny smakupplevelse. Potatis passar till exempel perfekt ihop med palsternacka eller sötpotatis. Du kan också krydda maten lätt med olika örter, lite citron eller parmesan (innehåller nyttigt och lättsmält protein!). Testa dig fram!
 


5 tips på hur du fostrar en allätare

1. Variera smakerna du ger ditt barn, men låt dem återkomma! Du behöver inte testa en smak i taget, utan låt olika smaker komma och gå. Det viktiga är att du upprepar många olika smaker kontinuerligt.

2. Ta vara på din bebis nyfikenhet! Roliga smaker utöver de mest vanliga är palsternacka, sötpotatis, broccoli, kronärtskocka, pumpa, avocado (ofta en favorit!) och ärtor.

3. Välj färdiga puréer utan fruktjuice och tillsatser! Välj ekologiska produkter, som bara innehåller rena frukter och grönsaker (precis som om du hade mosat dem själv).

4. Ge inte upp när ditt barn spottar ut! Kom ihåg att det handlar om att bebisen behöver vänja sig – fortsätt testa minst åtta gånger!

5. Börja att ge hela bitar av mat tidigt! Puré passar perfekt för att vänja din bebis vid olika smaker och många bebisar gillar att äta mosad mat länge. Men det är också viktigt att testa olika typer av konsistenser för bebisar, och de behöver träna på att svälja bitar (de är ju egentligen bara vana att svälja vätska!). 

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.