"Hur förbereder jag mitt barn på att bli storasyskon?" – expertens bästa råd!

Barnsjuksköterskan Lisa Västberg svarar på hur du bäst förbereder storasyskon inför nästa barn. Vad ska man tänka på när man väntar en ny bebis? 

7788.jpg

Fråga:

Vad ska man tänka på när man väntar en ny bebis, för att förbereda storasyskonet? 

Lisa Västberg, barnsjuksköterska och expert i Rulla vagn-podden, svarar:

Lisa Västberg - Rulla vagn-podden

"Alla syskon behöver vägledning i sin syskonrelation, oavsett om det handlar om ett nytt syskon som är på väg eller att få en bättre relation till sitt nuvarande syskon.

Om det är ett nytt barn på ingång är det viktigt att tänka på att det äldre barnet kan behöva egen tid med sina föräldrar. Det är en stor förändring att få en liten bror eller syster, och då är det extra viktigt att det större barnet känner sig värdefull och viktig. Många barn från 3-4 år tycker om att titta på bilder från när de var små. Som förälder kan du sätta sig med barnet, minnas tillbaka och berätta hur det var när han eller hon låg i magen, föddes och var bebis.

Man kan förbereda ett barn på att det ska bli storasyskon genom att de får känna på magen, möjlighet att ställa förbereda hemma eller låna böcker om att bli storasyskon. På biblioteket kan du fråga efter böcker som passar för rätt ålder.

Som föräldrar vill vi gärna att det ska uppstå omedelbar kärlek mellan syskonen, men kom ihåg att inte ha för höga förväntningar. Låt anknytningen få ta lite tid. Det är okej att storasyskonet inte vill klappa eller hålla. Intresset kan ta tid och komma så småningom.

En annan viktig grej att komma ihåg är att storasyskonet också är ett litet barn, om det inte är stor ålderskillnad mellan barnen. En 3-åring kan kännas så stor jämfört med en nyfödd. Man tänker gärna att det ska kunna och klara av mer än de gör. Låt även storasyskonet få vara liten ibland, till exempel genom att leka bebis eller djur. Det är skönt att i alla fall i leken få vara den minsta."

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.