19 saker du ABSOLUT vill veta om amning – stor guide!
Folio Images +46 8 720 56 00 info@folio.se

Hur får man amningen att funka? ALLT du behöver veta!

Här har vi listat det mesta du behöver veta om amning den första tiden – allt från hur du kommer igång till hur du slipper såriga bröstvårtor. Dessutom slår vi slår på de vanligaste myterna om amning.

1. Öva, öva, öva – låt det ta tid!

–  Amning är en teknik, inte ett lotteri där vissa kan och andra inte kan. Det är ett samspel där båda parter behöver öva för att få in tekniken i början, säger Lisen Forsberg, fyrabarnsmamma som bloggar om bland annat amning på babybaby.se, och 2016 tilldelades Amningshjälpens kulturpris Bröstpriset.
– Det är viktigt att få guidning, hjälp och stöd på BB – innan ni åker hem! Det tar ofta några dagar dagars övning (eller mer) innan man känner att tekniken sitter. Gör det ont i bröstvårtorna och blir det sår – ja, då är det något som inte är helt hundra med taget om bröstet. Sneda eller tillplattade bröstvårtor efter amning indikerar också att tekniken inte sitter helt. Något jätteenkelt som att flytta barnet ett par centimeter kan ibland vara hela skillnaden mellan smärtfylld och smärtfri amning, berättar Lisen Forsberg.
– Det kan även vara värt att kolla upp fysiologiska orsaker om amningen fortsätter att vara smärtsam. En mindre andel bebisar har till exempel ett kort tungband. Då kan man jobba hur mycket som helst på tekniken, och det blir kanske ändå inte bra, fortsätter Lisen. 

2. Hud mot hud är en bra (men inte självklar) start

Om allt gått som det ska brukar man få upp barnet på magen eller bröstet direkt efter förlossningen eller kejsarsnittet. Barnet söker sig mot bröstvårtan och börjar suga. 
– Det är bra att inte stressa igång den första amningen. Låt barnet ligga mot bröstkorgen och använda alla sina instinktiva sökbeteenden för att gapa, slicka och nosa rätt på bröstet. Bebisens tag om bröstet blir ofta bra från första början om bebisen får chans att öva sig på det här viset. Att låta bebisen söka bröstet själv ger en optimal start – men är inget måste för en fungerande amning, menar Lisen.

Har man inte möjlighet till en ostörd första timme hud mot hud, till exempel för att förälder och barn måste separeras efter födseln av medicinska skäl, kan man ”återskapa” den första timmen vid ett senare tillfälle. Man kan göra det timmar efter födseln eller en eller flera dagar efteråt, säger Lisen vidare.

Här hittar du en video från ”the magical hour”, där bebisen själv får söka upp bröstet!

3. Rätt grepp är viktigt (och kan ta tid!)

Att få till rätt grepp är som sagt något man behöver öva på.
– Det bör se ut lite vid amning som om barnet biter i ett äpple eller gäspar — då är chansen stor att barnet har ett tillräckligt stort tag om bröstet. Ser det ut som att barnet mer pussar bröstet är greppet sannolikt för litet, understryker Lisen.

Här finns massor av tydliga filmer att kika på för den som känner sig osäker kring amningsteknik (och inte har en barnmorska tillgänglig). 

4. Testa att amma i sjal eller sele

– Med lite övning går det bra (för vissa) att amma i bärsjal eller bärsele. Det kan underlätta både om man är trött på att sitta fastklistrad i soffan, eller om man är ute och promenerar. Här finns en video där Lisen Forsberg visar tre sätt att amma i bärsjal.

5. Alla känner inte harmonin och det är helt okej

Hormonet oxytocin är det som gör att mjölken drivs ut ur bröstet. Det kan också vara förknippat med starka känslor – men  alla upplever inte den harmoniska känslan.  Vissa känner tvärtom ångest och nedstämdhet, vilket brukar kallas D-MER (Dysphoric Milk Ejection Reflex). Om man upplever detta starkt, kan det kännas skönt att prata med andra om det.
– I Amningshjälpens slutna grupp på Facebook kan du hitta andra som har erfarenhet av ångest vid amning. För en del försvinner obehagskänslorna efter ett tag, en del hittar strategier mot dem. En del kan vilja avsluta amningen om den blir för jobbig. Och det är såklart okej, ingen ska lägga sig i skälen till att man inte ammar, säger Lisen Forsberg. 

Läs en intervjun med Fanny och hennes upplevelse av D-MER
 


Lisen slår hål på vanliga amningsmyter

Har man bara en viss mängd mjölk?

Det är inte så att man ”har” en viss mängd bröstmjölk från början — och att den mängden sedan inte går att påverka. Efterfrågan styr mängden bröstmjölk.
– 
 Så enkel är principen i grund och botten. Dock kan det ta några dagar med mycket amning innan ökningen av bröstmjölken börjar kicka in, säger Lisen Forsberg. Men det finns förstås fall där mjölken av någon anledning inte räcker till för att göra bebisen mätt.  Man kan testa att amma oftare, för att ”öka efterfrågan”. Man kan även testa att göra bröstkompressioner medan man ammar, där man med handen hjälper till att krama ur mjölk – bebisen får mer mjölk i magen och om du gör detta varje dag finns det goda chanser att produktionen ökar.
– Ett välkänt superknep är att byta bröst när bebisen börjar somna till eller verkar ammat klart. Du kan byta fram och tillbaks hur många gånger som helst, även om brösten känns tomma så finns det mat, säger Lisen Forsberg. 

Får man inte amma oftare än var tredje timme?

Ibland hör man att var tredje timme är en tumregel men här ska man komma ihåg att ditt barns hungersignaler är det viktigaste.
– Amma gärna oftare än var tredje timme i början. Tre timmar brukar anges som ett maxintervall till en början, längre än så bör det alltså helst inte gå. Men det finns ingen övre gräns för hur många gånger du ”bör” amma per dygn.  De första dagarna kan du som tumregel utgå från att en vaken bebis är en hungrig bebis. Det är aldrig fel att erbjuda bröstetVar uppmärksam på de tidiga hungersignalerna: bebisen för händerna till munnen och försöker suga på dem, rör huvudet från sida till sida och gör smackande små ljud. 
– Amma när du ser signalerna. Det är mycket enklare att amma en lagom hungrig bebis, än en vrålhungrig som skriker och fäktar, säger Lisen Forsberg.

Mitt barn går inte upp i vikt som hen ska, är min mjölk blaskig?

Att vissa barn inte går upp i vikt på tillfredsställande sätt för att mjölken är blaskig eller näringsfattig är en myt.
– De allra flesta har ungefär samma fetthalt i mjölken, även om halten kan variera under dygnet. Går vikten upp knackigt trots täta amningar är det snarare något i överföringen av mjölk som behöver förbättras, så att mer mjölk hamnar i magen. Det är mängden mjölk över dygnet som är det 
viktiga snarare än innehållet i mjölken, säger Lisen Forsberg. 

Blir mjölken tunnare på kvällen och blir den sämre efter 6 månader?

Nej, den är faktiskt fetare på kvällen! Men flödet kan vara lägre på kvällen – det är inte samma explosiva sprut som när man vaknar på morgonen. Brösten kan kännas som tomma påsar, men det finns alltid en skvätt till, säger Lisen.
– Vid halvåret rekommenderas det att man börjar med små smakportioner. Det beror bland annat på att barnets järndepåer börjar sina, och de behöver mer järntillskott än vad bröstmjölken ger. Däremot betyder det inte att näringen i mjölken blir sämre. Bröstmjölken blir till och med lite fetare med tiden. Det stämmer att rekommendationen är att introducera fast föda från cirka 6 månader, men bröstmjölken fortsätter att vara lika näringsrik så länge amningen pågår, fortsätter Lisen.

Får amningstillfället bara ta en viss tid?

– Att titta på bebisen istället för klockan är bättre än att tänka eller tro att varje amningstillfälle bara får ta en viss tid.  Kolla att barnet suger och sväljer aktivt, i alla fall en liten stund vid varje amning. Du kan se att barnet rör tinningarna och känna att barnet suger kraftfullt och rytmiskt. Märker du att bebisen börjar dåsa till och inte sväljer aktivt längre kan du testa att byta bröst. Allt detta är mycket viktigare än hur exakt många minuter du ammar, menar Lisen. 

Måste man titta på sitt barn hela tiden medan man ammar?

– Kanske har du hört att det är viktigt att titta på, och ha kontakt med ditt barn när du ammar? Visst är det mysigt, men det blir många och ibland långa amningar. Att aldrig få syssla med något eller titta på mobilen annat under tiden kan snabbt bli en genväg till frustrationOm jag hade lytt det rådet med mina barn hade jag ärligt talat blivit tokig. Ha inte dåligt samvete för att du sitter med mobilen!, avslutar hon. 
 


BONUS! Podd-avsnitt om amningsproblem

Här får du sjuksköterskan Evelinas bästa råd kring vanliga amningsproblem. Vi pratar till exempel om varför det gör ont att amma i början, hur viktigt det är med rätt grepp för bebisen och hur man kombinerar amning med flaskmatning.