"Hur får jag min bebis att somna utan amning?" - expertens bästa råd!
Bild: Folio Images

"Hur får jag min bebis att somna utan amning?" – expertens bästa råd!

Fråga:

”Jag har hamnat i en så jobbig nattningsrutin med min 7-månaders: nämligen att amma till sömns. Om han får amma till sömns så somnar han snabbt och smärtfritt, men situationen är ohållbar då ingen annan än jag kan lägga honom eller få honom att somna om på nätterna.

Vi har försökt med en nattningsrutin med ersättning i flaska, pyjamas, saga i sängen, en kort amning och sedan ner i egen säng för att sova (hans säng står bredvid vår i sovrummet). Ibland somnar han i sängen efter lite pratande och gungande, men inom kort vaknar han upp igen och är otröstlig tills han får bröstet.

Det finns inte en chans att hans pappa kan lägga honom, eller ens lugna eller trösta. Jag är redo att sluta amma på kvällar och nätter, men då jag snart ska börja jobba 50% är jag rädd att det blir för många förändringar för sonen på samma gång om jag slutar nu. Jag är så trött och skulle behöva lite avlastning, men känner mig så hjälplös inför situationen. Hjälp, vad kan vi göra?

Med vänliga hälsningar, Villrådig mamma”

***

Hanna Bergenkull, sömncoach svarar:

Hanna Bergenkull - Rulla vagn-podden

Det jag först tänker på är att en sju månaders bebis befinner sig i en fas där hjärnan utvecklas väldigt mycket. Han börjar nu att förstå att föräldrarna kan gå ifrån honom, vilket ger separationsångest. Om man redan innan har haft problem med sömnen eller rutiner så blir det ofta värre runt sju-åtta månader. Han behöver med andra ord ännu mer känslan av att få vara nära sin mamma just nu.

Något hon kan tänka på att hur hon ammar honom på kvällen. Många ammar tills bebisen somnar, men det kan vara bra amma och avsluta amningen medan bebisen är vaken. Sedan lägger man ned bebisen i sängen medan han eller hon är vaken, men lite dåsig. Barn vill nämligen ha det precis likadant när de vaknar som när de somnar, det vill säga att det känns, luktar och låter precis på samma sätt. Så om den här lille grabben somnar med bröstet i munnen och nära sin mamma, vill han också vakna nära henne. Barn går mellan djup och ytlig sömn under natten. I den ytliga sömnen kollar bebisen om allt är som när han eller hon somnade. När mamman och bröstet är borta kommer han bli klarvaken, istället för att somna om. 

Så sammanfattningsvis: Amma först, lägg ner barnet vaket och lär barnet att somna där det ska sova under natten. Klokt är också att läsa på om sömn och vilka verktyg som finns för att lugna sitt barn. Rekommenderar varmt någon form av “god natt-ramsa” som upprepas för att lugna barnet och få det att komma till ro.”