Hjälp, hur skyddar jag bebisen från fästingar? Allt du behöver veta!

Hur tar man bort en fästing på sitt barn? Hur farligt är fästingbett för bebisar? Och hur sjutton kan man slippa att få med de små djuren hem överhuvudtaget?! Här får du veta ALLT om fästingar. 

13293.jpg

Hur tar jag bort en fästing på barn?

Om du hittar en fästing på ditt barn: ta bort den så fort som möjligt!

Gör så här:

  1. Ta ett tag om fästingen så nära huden som möjligt med pincett eller fästingplockare (alltid bäst!).
  2. Dra långsamt rakt ut från fästet och försök att få med hela fästingen. Vrid inte!
  3. Om en del skulle bli kvar i huden kan du låta den vara (kroppen stöter oftast bort den av sig själv).
  4. Torka av med antiseptisk spray.

Här är 4 grejer du absolut bör ha hemma för att fästing-säkra sommaren:


Hur skyddar man små barn mot fästingar?

Här är fyra smarta knep för att skydda små barn och bebisar mot fästingar:

  1. Gör en fästingkoll varje kväll! Vanligtvis tar det nämligen flera timmar innan det lilla odjuret biter sig fast. Barn får ofta fästingar på övre delen av kroppen, leta lite extra i hårbotten och bakom öronen.
  2. Täck kroppen med kläder: långärmad tröja, långbyxor och stövlar minskar risken för bett när ni vistas i skog och bland högt gräs. Stoppa gärna in byxbenet i strumporna eller stövlarna för extra skydd.
  3. Välj mörka kläder. De drar till sig färre fästingar (även om det är lite lättare att upptäcka dem på ljusa).
  4. Mygg- och fästingsmedel ger extra skydd. De flesta kan användas på barn över 3 år, men det finns även varianter för mindre barn. Det är viktigt att läsa och följa bruksanvisningen noga. Mygg- och fästingmedel finns som spray, roll-on och stift och vissa kan appliceras på både hud och kläder.

När ska jag kontakta sjukvården vid ett fästingbett?

Ring 1177 för rådgivning eller kontakta sjukvård om du eller ditt barn har fått:

  • En rodnad vid fästingbettet efter 1 vecka eller mer, som växer till mer än 5 centimeter i diameter. Ibland liknar rodnaden en ring som är blek i mitten, men den också vara helt röd.
  • Feber, huvudvärk, är ovanligt trött, har värk i muskler eller leder 1-4 veckor efter fästingbettet.

Var finns fästingar?

Skogsdungar och högt gräs är både barn och fästingars favoritområden. Vissa områden i Sverige är mer fästingtäta än andra (se en karta här!). Fästingarna är som mest aktiva när temperaturen är över fem grader och risken att bli biten är störst under perioden mars till november.

Varför är det farligt att bli biten av fästing?

Fästingar kan sprida flera sjukdomar, men vanligast i Sverige är:

  • Borrelia - En bakterie som kan ge bland annat ledinflammation och påverka nervsystemet. Det finns inget vaccin mot borrelia utan infektionen behandlas med antibiotika. Risken att smittas är liten om fästingen tas bort snabbt (ofta tar det ett dygn innan bakterierna överförs). Läs mer hos 1177. 
  • TBE - De flesta som blir smittade blir helt friska efter några dagar, men viruset kan orsaka en inflammation i hjärnan och hjärnhinnorna. Bästa sättet att skydda sig mot TBE är att vaccinera sig, vilket går bra från 1 års ålder. Läs mer om TBE hos 1177.

Obehandlad borrelia och TBE kan leda till mer allvarliga problem. Därför är det viktigt att söka vård så snabbt som möjligt om du misstänker att ditt barn har blivit smittad. Om du eller ditt barn råkat ut för ett kritiskt olycksfall eller om du har misstankar om en allvarlig sjukdom så bör du uppsöka vård på en akutmottagning. Om du upplever att läget är akut ska du alltid kontakta 112.

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

16 juni, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.