Hitta ditt barns optimala läggningstid - och sov längre! (Glada nyheter: den är tidigare än du tror!)
Bild: Folio Images

Hitta ditt barns optimala läggningstid (den är tidigare än du tror!)

Att få barnet i säng kan vara en utmaning i sig, men forskningen kommer med goda besked: tidigare läggningar ger både bättre och längre sömn. Det bästa av allt: att hitta ditt barns optimala läggningstid är inte så svårt som det kan verka.

Att få till en bra nattsömn är en av de största våndorna för de allra flesta föräldrar. Ett sätt att knäcka den svåra sovkoden är att se över inte bara att barnet sover tillräckligt, utan även när det sover. Forskare hävdar nämligen att barn sover både bättre och längre om de somnar tidigt på kvällen, då barnets biologiska klocka är inställt på tidig nattsömn.

Tidiga kvällar bra för utvecklingen

Forskning visar även att tidig nattning av barn runt 18 månader ger bättre motorik, ett starkare språk och mer ork till social kontakt. Små barn kan inte heller kompensera för förlorad sömn, en timmes senare läggning ger alltså sällan en timmes sovmorgon, bara en timmes sömnbrist. Barn som är vakna för länge blir övertrötta, vilket i sin tur ger både svårare nattning och ofta tidigare mornar.

Hitta er optimala tid

När är då en bra tid att schemalägga nattningen till? För bäbisar runt 4 månader har dygnsrytmen ofta börjat att stabiliseras något. Här kan en tumregel vara att satsa på en läggningstid ungefär 12 timmar innan familjen vanligtvis går upp och påbörjar sin dag. Börjar morgonen vid 07.00 är alltså 19.00 en lagom tid för nattningen. Ta gärna hjälp av detta sömnschema för en fingervisning om hur dagen kan läggas upp med sömn på dagen och tid för nattning.

Du kan enkelt testa om ditt barn skulle behöva en tidigare rutin, genom att några kvällar i rad flytta fram läggningen med 20 minuter. Går det hela smidigt har du förmodligen skaffat dig en bättre nattsömn.
 


5 tips för att lyckas sätta er nattningstid

Belöningen för en tidig nattning blir inte bara ett utsövt barn, tänk bara på de de näst intill oceaner av tid som frigörs för egen sömn, se ikapp den där serien som alla pratar om, eller kanske till och med ett helt samtal utan att bli avbruten? Lyx på riktigt! 

För att påverka barnets dygnsrytm åt det håll du vill, kan några av följande tips hjälpa:

1. Rutiner, rutiner, rutiner!

Du har hört det förut, men en tydlig läggningsrutin från tidig ålder är en smart idé. Redan under den första månaden i barnets liv börjar en dygnsrytm att utvecklas. Börja med att sikta på en fast nattningstid då ni varvar ner och dämpar ljus och ljud, justera försiktigt tiden om det behövs.

2. Samma tid varje kväll

Försök att hålla ungefär samma läggningstid varje kväll. Självklart tillåter inte livet att man kan hålla tiden på minuten, men försök undvika större avvikelser än 30 minuter, annars påverkas hela dygnsrytmen.

3. Håll koll på sömntåget

Var uppmärksam på barnets trötthetstecken. Sovtåget är ett man inte gärna vill missa, och ett övertrött barn blir några resor värre att natta.

4. Lagom intryck under dagen!

Du bör inte försöka göra din bebis tröttare genom att maxa antalet aktiviteter under dagen. Tvärtom kan för många intryck göra sömnen sämre och oroligare. Satsa på en lugnare dag för att se om det även kan ge en lugnare natt.

5. Rätt mängd sömn på dagen

Se till att barnet fått bra och sammanhängande sömn på dagen. Kortare sovpass är ofta inte tillräckligt, satsa minst ett sömnpass på 1 timme. Om du inte har hört det förut: sömn föder sömn! Här nedan kan du välja ålder på din bebis och när ni brukar gå upp, så får du förslag på hur sovtider kan se ut för dagen. 

Perfekt tajmade sovstunder och bättre sömn för din bebis

BabyNaps är appen för trötta föräldrar som längtar efter bättre sömn. Varje dag får du förslag på sovtider för din bebis i ett sömnschema. När du hittar rutinen sover din bebis lagom mycket på dagen – och gott på natten.


BONUS! Podd om vad som är viktigt för bra sömn

I det här podd-avsnittet pratar vi om varför barn sover så dåligt, om varför nattningsrutinen är så viktig, ”magiska knep” för bättre sömn och vad som påverkar sömnen i olika åldrar. Hanna Fischer, som är legitimerad psykolog och psykoterapeut inom KBT, guidar oss genom sömn-djungeln. Ett riktigt matigt avsnitt för dig som vill sova lite bättre!