“High need babies är extra allt: mer missnöjda, svårare att lugna och har extremt svårt att sova”

2255.jpg

Krävande, skrikig, superkänslig och missnöjd bebis som sover dåligt? Om beskrivningen låter bekant kanske du känner igen dig i vad mammorna Caroline och Therese berättar om deras första tid med varsin “high need baby”. 
– Jag sov nästan inte alls, rasade i vikt och var oerhört stressad dygnet runt, berättar Caroline, 35. 

Therese Stahl är författare till boken “Plusbarn – High Need Babies på svenska”. Hon är mamma till Mattis, 5, och Ted, 2, och bor i Stockholm.
– Jag har alltid varit en person som älskat barn och haft en stor längtan efter att bli mamma. Jag var förberedd på att det stundtals skulle bli jobbigt, men när vi fick Mattis blev jag chockad över hur jag sällan jag kunde göra honom nöjd, berättar Therese. Jag kunde inte lägga ner honom i vagn eller babysitter en enda sekund. Då gallskrek han. Inte ens när jag bar runt på honom var han helt nöjd.

Mattis sov dåligt, skrek mycket och var sällan nöjd. Det tog inte lång tid förrän Therese la skulden på sig själv.
– Jag var inte förberedd på att det skulle vara så intensivt jobbigt under så lång tid. Jag fick snabbt dåligt självförtroende som mamma. Jag älskade honom från första stund, men kände hela tiden att jag borde kunna lugna mitt eget barn.

Skrek väldigt mycket och väldigt högt

Caroline bor i Göteborg och är mamma till Malte, som föddes i juli 2014, och Tage, som kom exakt två år senare. När hon väntade sitt första barn såg hennes förväntningar ut som de allra flestas; att det som väntade skulle bli underbart, men också jobbigt med sömnbrist och kämpiga dagar. Men den första tiden med bebis blev inte alls som hon föreställt sig.
- Min lille son, som jag såklart älskar något ofantligt, körde slut på mig totalt redan inom loppet av några veckor. Han skrek väldigt mycket … och väldigt högt! Jag och min man levde med hörselkåpor på och utbytte i princip inte mer än enstaka meningar med varandra under hela hans första levnadsår. Jag var både förvirrad av och förtvivlad över att det var så det var att ha en bebis. Det var ju inte alls vad jag hade föreställt och förväntat mig. Och inte alls hur andra beskrivit det.

Vaknade 25 gånger per natt

Både Therese och Caroline upplevde tidigt att deras bebisar sov extremt dåligt.
– En riktigt bra natt hos oss vaknade Mattis 5-6 gånger, men det var vanligare med 25-30 gånger. När jag träffade andra mammor var de också trötta, men jag kände hela tiden att våra problem var långt värre, berättar Therese.
– Malte sov också väldigt lite och väldigt flyktigt, säger Caroline. Det enda han egentligen var helt nöjd med var amningen. Jag ammade så ofta att jag knappt visste var jag slutade och denna fantastiska, men fullständigt dränerande, lilla varelse började. Jag sov nästan inte alls, rasade i vikt och var oerhört stressad dygnet runt.
De berättar att stödet från omgivningen och nära vänner fanns, men ingen kunde riktigt förstå hur de hade det.
– Jag minns speciellt ett tillfälle när jag var bjuden på lunch hem till en vän, berättar Therese. Jag hade inte duschat och knappt sovit. När jag klev in mötte vännen mig med en nybakad matpaj medan hennes dotter nöjt satt på golvet och lekte. Jag fick stå upp och äta med en hand, medan jag vaggade Mattis på andra armen. Min vän berättade att hon skulle baka kanelbullar på eftermiddagen. Hemma kunde jag inte sätta ner mitt barn ens för att kissa. Jag kände mig så misslyckad som mamma och storgrät när jag gick därifrån.

Caroline Borgvall om att få en high need beby
Caroline Borgvall med sin man och barnen Malte och Tage.

All skuld släppte när hon förstod

Framförallt första året som mamma var kämpigt för Therese. Sedan vände det, men det var inte förrän Mattis var över 3 år som Therese av en slump läste en artikel om det som kallas för high need babies.
– När jag läste den kände jag att all skuld släppte. Jag förstod plötsligt att det inte var mitt fel som förälder, utan helt enkelt hans personlighet. De här barnen är extra allt; de är mer missnöjda, svårare att lugna och har extremt svårt att sova. De är också oförutsägbara. Det som funkade för att lugna för en stund sedan funkar inte nödvändigtvis igen.

Även Caroline hade svårt att hitta råd och hjälp som passade för henne och hennes man, även om de försökte hos BVC, psykologer och läkare. Precis som Therese snubblade hon över begreppet på Facebook först när de fått sitt andra barn.
– Det var en sådan enorm lättnad att äntligen förstå mig på min son; förstå att det verkligen var något annorlunda med honom och att få svar på varför han varit så oerhört utmanande att han i princip knäckt mig. Det var också väldigt skönt att förstå att jag var långt ifrån ensam om mina upplevelser. Jag önskar verkligen att jag hade fått denna kunskap när vår förstfödde son var nyfödd, och inte så långt senare.
Just viljan att hjälpa fler föräldrar väckte tanken hos Therese att skriva en bok om plusbarn, vilket är hennes egen översättning av begreppet.
– Det fanns så lite information om high need babies på svenska. Jag ville skriva den boken jag hade behövt när Mattis var bebis.

Som natt och dag

Både Caroline och Therese är tvåbarnsmammor. Upplevelsen av den första tiden med det första och andra barnet har varit som natt och dag.
– Ja, det går inte ens att jämföra, berättar Caroline. Vår andra son är sin brors raka motsats. Han är tillfreds, nöjd och sover betydligt mycket mer. I början blev vi till och med oroliga och undrade om det var något fel på honom – han var så otroligt lugn och glad!
– Vårt andra barn var som man föreställer sig som ”en helt vanlig bebis”, säger Therese. Han var nöjd och lätt. Barn är olika och föds verkligen med en personlighet.

Therese poängterar att de barn som föds med en “plus-personlighet” och kan kallas för en high need baby blir nöjdare och lugnare med tiden.
– Man brukar skämtsamt säga att de här bebisarna inte passar för att vara bebisar, säger hon. När de blir äldre hittar de sätt att uttrycka sig. De blir lugnare och mer nöjda. När de lär sig bemästra kroppen och talet blir det enklare för dem att kommunicera. Generellt blir de här barnen ovanligt framåt: de pratar tidigt, går tidigt och har stor empati.
– Ja, den första tiden med en high need baby är oerhört intensiv och i många fall helt utmattande, instämmer Caroline. Men försök komma ihåg att den här lilla bebisen med hjälp av tid, tålamod och rätt bemötande kommer att blomma ut till ett helt fantastiskt barn med egenskaper ni kommer att glädjas enormt mycket åt.
 

Thérèse Stahl arbetar som samtalscoach och är författare till boken "Plusbarn - high need babies på svenska".
Therese Stahl arbetar som samtalscoach och är författare till boken "Plusbarn - high need babies på svenska".

Bästa tipsen från Therese och Caroline till dig med en high need baby:

  • Få stöd och råd från fler föräldrar som förstår vad ni går igenom. På Facebook finns en svensk grupp för föräldrar med high need babies - gå med där!
  • Sök efter information och lär dig mer! Det finns massor på nätet, eller läs Therese bok “Plusbarn - high need babies på svenska”.
  • Inse att det inte handlar om dig som förälder! Ditt barn föds med en personlighet och det kan du inte påverka.
  • Försök få så mycket sömn som möjligt för att orka. Ta så mycket avlastning som går att få.
  • Fånga de fina stunderna när de kommer. Försök lita på att dessa blir fler och fler ju äldre ditt barn blir.

Är din bebis en high need baby?

Exempel på karaktärsdrag hos high need babies:

  • Är generellt missnöjd
  • Vill inte vara “ensam”, exempelvis läggas ner i babysitter eller vagn
  • Har stora sömnproblem och svårt att somna
  • Är känslig för förändring
  • Ogillar separation från föräldrarna
  • Har svårt att underhålla sig själv
  • Har hög aktivitetsgrad
  • Har få eller inga mönster i vad som hjälper för att lugna
  • Har matproblem och vill äta ofta

Läs mer här om karaktärsdragen hos amerikanska läkaren Willam Sears, som är en expert på high need babies

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.