Har förlossningen startat? 10 TIDIGA tecken att det är dags!

Hur vet du att förlossningen har startat? Vilka är de tidiga tecknen att det är dags att föda? Här har vi samlat ALLA tecken att hålla utkik efter (OCH några vanliga myter)!

Tyvärr! Det är lika bra att avslöja det direkt: vi vet fortfarande inte varför en förlossning sätter igång. Troligen är det flera aspekter som spelar in.
Sanningen är att många inte har några tecken alls innan en förlossning startar. Men det finns några saker som kan signalera att förlossningen närmar sig, berättar Kristina Müller, senior rådgivare och barnmorska på BB Stockholm Family.

Artikeln innehåller reklam för Apohem

Här tipsar hon om tio tidiga tecken att förlossningen kommer starta att hålla lite extra koll på:

1. Förlossningsdatum (förstås!)

– Beräknat förlossningsdatum ger en indikation på ungefär när det är dags, men endast tre procent föder på beräknat datum och de flesta mer än en vecka senare. Mitt råd är att inte vara för fokuserad på ett visst datum utan istället försöka vänta in en spontan förlossningsstart. Det blir ofta en positivare upplevelse. 

LÄSTIPS! Har du skrivit förlossningsbrevet? Här är annars den ULTIMATA mallen!

2. Molande värk  

– Molande smärta som kan påminna om mensvärk kan vara ett tecken på att förlossningen närmar sig. En del kvinnor känner dock så under hela graviditeten, andra inte alls (tips: använd en värmekudde om det gör ont!).

3. Förvärkar

– En del kvinnor, men långt ifrån alla, har förvärkar och det är särskilt vanligt bland omföderskor. För vissa kan förvärkarna pågå under en lång period av graviditeten – och de betyder alltså inte att du kommer föda för tidigt. Förvärkar utmärks av att de är oregelbundna och stannar av om du lägger dig ner och vilar. Det gör inte förlossningsvärkar som blir mer intensiva och regelbundna (tips: testa en TENS-maskin för smärtlindring mot jobbiga förvärkar!).

4. Öppen livmodermun

– En omföderskas livmodermun kan efter förvärkar vara lite öppen utan att förlossningen är igång, vilket kan signalera att förlossningen närmar sig. Så är det dock vanligtvis inte för en förstföderska.

5. Flytningar

Ökade flytningar kan vara ett tecken på att graviditeten närmar sig slutet.

6. Teckenblödning

– Om livmodermunnen börjar öppna sig kan små blodkärl i livmodertappen brista, vilket kallas teckenblödning och det kan vara ett förlossningstecken. Kontakta alltid förlossningen vid en blödning!

7. Slemproppen

– Slemproppen är slem i livmodermunnen som skyddar mot infektioner. Delar av slemproppen (eller hela) kan komma ut men det kan fortfarande vara flera dagar eller veckor kvar till förlossningen. Slemproppen är vitaktig och seg och kan i vissa fall vara lite rosafärgad från blod. Alla märker inte när den släpper.

LÄSTIPS! Läs mer om hur förlossningen startade för sex mammor

8. Lös mage

– Lös mage kan vara ett förlossningstecken för somliga.

9. Vattenavgång utan värkar

– Ibland startar förlossningen med vattenavgång istället för med värkar. Om vattnet har gått är det bra att titta om vattnet är klart eller missfärgat och kontakta förlossningen. Ett grönaktigt vatten kan bero på avföring från barnet och vara ett tecken på att bebisen är stressad. Efter en vattenavgång kommer värkarbetet ofta igång inom ett par dygn.

10. Tätare och starkare värkar

– Det vanligaste sättet en förlossning startar på är med värkar som blir starkare och mer regelbundna. Förlossningsvärkar känns ofta som värk i ryggen och ner mot ljumskarna och är mer smärtsamma än förvärkar. Kontakta förlossningen när du har regelbundna värkar som kommer med jämna intervaller, ungefär tre till fyra värkar inom tio minuter.


7 sätt att lindra smärtan i latensfasen

Latensfasen, när förlossningen startar, är du oftast hemma. Den kan pågå allt från några timmar till flera dagar. Försök att få så mycket återhämtning som bara går inför förlossningen. Du kommer att behöva dina krafter!

  1. Duscha eller bada varmt (bada dock inte om vattnet gått).
  2. Lägg en värmekudde mot ryggslutet eller där det gör ont.
  3. massage av din partner (den här oljan är toppen och passar även till din bebis!).
  4. Andas, vila och ät ordentligt.
  5. Försök sysselsätta dig: titta på film, packa BB-väskan (allt du behöver här!) eller baka något.
  6. En TENS-maskin kan ge bra smärtlindring, både innan och under förlossningen.
  7. Ta smärtstillande tabletter med paracetamol om du vill.

Allt du behöver inför livet med bebis
– handla med 15 % rabatt!

Med rabattkoden RULLAVAGN15 får du 15% rabatt på hela sortimentetapohem.se när du handlar för minst 250 kronor. Apohem har dessutom kvick fraktfri leverans och helbra priser.

Rabatten gäller inte modersmjölksersättning, receptbelagda varor eller redan nedsatta varor. Koden är giltig t.o.m. 31/12 2021.


Sant eller falskt om att hur förlossningen startar

MYT: Det går att påverka förlossningsstarten

SVAR: FALSKT!
– Det korta svaret är nej. Vi vet inte varför en förlossning startar och mitt råd är att försöka slappna av och lita på kroppen, även om det kan vara svårt, säger Kristina Müller.

MYT: Hinnsvepning kan få igång förlossningen

SVAR: SANT!
– Syftet med en hinnsvepning är att hjälpa kroppen att starta förlossningen, men det är inte säkert att förlossning startar. Livmodertappen måste vara mogen för att hinnsvepningen ska vara möjlig och en omföderska har ofta större effekt av en hinnsvepning än en förstföderska. Vid en hinnsvepning gör barnmorskan en vaginalundersökning, känner på livmodertappen och försöker genom en cirkelrörelse lossa fosterhinnorna i den inre modermunnen. En hinnsvepning bör göras varannan dag för effekt, berättar Kristina Müller.

MYT: Hallonbladste är grejen!

SVAR: FALSKT!
– Det är många som testar olika huskurer, men det är inget jag tipsar om, säger Kristina Müller.

MYT: Långa promenader kan starta förlossningen

SVAR: FALSKT (OCH LITE SANT!)
– Livmodern är en muskel och vid en promenad drar den ihop sig och blir hård. Att promenera kan hjälpa livmodern att arbeta, men det är inte säkert att förlossningen drar igång av den anledningen eftersom livmodertappen måste vara mogen. Mognaden påverkas av hormoner och hur långt gången graviditeten är.


Allt du behöver hos Apohem med 15 % rabatt

Alla produkterna vi tipsar om hittar du hos Apohemnätapoteket som gör det lätt att leva. De levererar förutsättningarna för ett hälsosamt liv, så du och din familj kan fokusera på själva levandet.

Med rabattkoden RULLAVAGN15 får du 15% rabatt på hela sortimentet när du handlar för minst 250 kronor*. Apohem har dessutom kvick leverans och schyssta priser.

*Gäller inte receptbelagda läkemedel, modersmjölksersättning, redan nedsatta varor och kan inte kombineras med andra erbjudanden. Koden är giltig t.o.m. 31/12 2021.