Hälsobloggaren PT-Fia: ”Barn har inget behov av perfekta föräldrar!”

När Sofia ”PT-Fia” Ståhl drabbades av utmattningsdepression fick hon lära sig att lyssna inåt och vara snällare mot sig själv. Som mamma till Edith, 3,5 år, har hon fortsatt skala ner och rensa bort betungande ”måsten” för att hitta en hälsosam i balans i vardagen.

24251.jpg

Det mesta vi gör är förenat med prestation och alldeles för ofta ställer vi för höga krav på oss själva. Sofia ”PT-Fia” Ståhl var bara 24 år när hon drabbades av utmattningsdepression.
- Idag är jag tacksam för att den kom så tidigt, för utan den hade jag inte varit den jag är idag. Jag har slutat försöka passa in i ramen på hur jag tror att jag förväntas vara och lagt en ny grund för min integritet och självkänsla. Det har varit en lång process som har fortsatt när jag blev mamma och senare även genom min skilsmässa, berättar Sofia.

Jag har slutat att försöka passa in i ramen.


Nyckeln till att få stopp på prestationshetsen tror hon ligger i att vi slutar pusha oss själva till att prestera på alla områden samtidigt.
- Skala ner och se över saker som du tror att du måste göra. Ibland är det till och med så att vi inte märker alla måsten, de bara rullar på. Ställ rimliga krav på din tillvaro och rensa bort saker som känns betungande under småbarnsåren. Det är en förutsättning för att orka och må bra.

Vad överraskade dig mest med att få barn?

- Att man kan älska en person så mycket var överväldigande. Trots trötthet, sömnbrist och jobbiga perioder så landar jag alltid tillbaka i kärleken till Edith.

Har mammarollen förändrat dig?

- Egentligen inte. Jag blev inte uppslukad av av allt som rör bebisar när Edith föddes. Min identitet blev inte ett med mammarollen, jag är fortfarande främst Sofia, sedan Ediths mamma och mitt yrke.

Hur delar du och din ex-man på ansvaret för Edith?

- Vi har delad vårdnad och byter oftare än varannan vecka. Det fungerar väldigt bra och vi försöker verkligen hjälpa varandra.

Vad är det viktigaste du lärt dig i rollen som förälder?

- Barn har inget behov av perfekta föräldrar, istället behöver vi visa att livet rymmer alla känslor. Vi är väldigt tränade i att lyssna på skallen istället för att stanna upp och ta in vad kroppen säger. Redan tidigt började jag prata med Edith om hur viktigt det är att respektera kroppens signaler och behov. Nu när hon är 3,5 år kan hon komma till mig och berätta att hennes kropp säger att hon är hungrig eller att den är glad, ledsen och trött på samma gång.

”Det är inte egoistiskt att ta hand om sig själv under småbarnsåren.”

Hur hittar du tid för vardagsmotion?

- Jag cyklar nästan alltid, det är så jag tar mig fram. Edith och jag är ofta ute och rör på oss, under en period när hon var mindre hade jag en löpvagn. Jag gillar att röra på kroppen men det behöver inte alltid vara träning. Jag står ofta upp och jobbar och tar hellre trapporna än hissen. Och så gillar jag att yoga.

Vad gör du för att stärka din självkänsla?

- Terapi och coaching har hjälpt mig för att skapa trygghet i den jag är. Jag är inte lika prestationsinriktad längre, utan lyssnar mycket mer på mina behov och har en större omtanke om mig själv. Jag värderar att bromsa in och vila lika högt som jag värderar min fart och energi. Till och med högre, tror jag.

Vilket är ditt bästa råd för att hitta balans i livet?

- Att lyssna inåt och vara snäll mot sig själv. Det är inte egoistiskt att ta hand om sig själv under småbarnsåren. Det är snarare en förutsättning för att orka och en investering i det eget, ditt barns och din familjs välmående.


PT-Fia

OM SOFIA ”PT-FIA” STÅHL

Ålder: 33 år
Bor: I Stockholm
Familj: Dottern Edith, 3,5 år.
Gör: Driver en av Sveriges största hälsobloggar Sofia "PT-Fia" Ståhl, föreläsare, programledare för Lyckomaten och gör podden Ofiltrerat.
Aktuell med: Två kalendrar med fokus på att hitta balans och välbefinnande i vardagen.


Sofias bästa tips: Vardagsträna tillsammans!

- Att springa och samtidigt vara med ditt barn, kan det bli bättre? Och ännu roligare blir det om du gör löprundan till ett litet äventyr. Packa med ett mellis och gör ett stopp vid en lekpark för picknick innan det är dags att springa hem igen. Gillar du att springa tillsammans med andra? Starta en löpargrupp, på köpet kommer ditt barn att få nya lekkompisar!

TIPS! Här på Rulla vagn letar hundratals föräldrar över hela Sverige efter en ny kompis att promenera med, dricka kaffe eller träna tillsammans med - in och kika!

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

17 mars, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.