GUIDE: Första tiden med tvillingar - lifehacks, knep och tips!

Ständig amning, för lite sömn och en känsla av att aldrig räcka till. Så beskriver Susanne Nylén första tiden som tvillingmamma. Men med bra rutiner, smarta lifehacks och en nattlig skäll-pakt (!!) hittade familjen snart in i en fungerande vardag.

22483.jpg

Surrealistisk. Så beskriver Susanne Nylén känslan av att komma hem med tvillingar.
- Första tiden var en blandning av ständig amning, för lite sömn och oron över att inte räcka till för dem och vår treåriga dotter Daisy. Men också en enorm glädje, berättar Susanne.
Det har gått sju år sedan enäggstvillingarna Lily och Siri föddes. Under den tiden har ”Tvillingboken” vuxit fram. En kompis att hålla i handen som rätar ut frågetecken och peppar dig under graviditeten och inför livet med tvillingar.
- Även om dina tvillingar ofta är lika som bär är de två personer med olika kynne och personlighet. Går det att synka dem att äta och sova samtidigt är det till stor hjälp. Men se det inte som ett misslyckande om det inte fungerar. Tänk alltid att ”good enough” räcker!

Be om hjälp tidigt

Första tiden hemma var det många som vill komma och titta på underverken och tvillingarna fungerade nästan som en turistattraktion.
– I stället för att jag fixade fika började jag be besökarna ta med sig bullar eller ännu hellre färdiglagad mat. I bland tog de tvillingarna på en tur i vagnen så att jag fick sova.
Att våga be familj, släkt och kompisar om hjälp tidigt är nog Susannes viktigaste råd. Eller att ta hjälp utifrån och kanske använda RUT-avdraget för att anlita en erfaren nanny som avlastar då och då.

Våga be familj, släkt och kompisar om hjälp tidigt!

Maxa tiden hemma

Den vanligaste känslan hos tvillingföräldrar är att tiden inte räcker till för barnen. Men också att fysiskt inte räcka till. Att bli ensam med ansvaret för snabbt får många tvillingmammor att gå in i väggen.
– Tjugo dagar (tio dagar extra som tvillingföräldrar) tillsammans hemma första tiden efter BB räcker inte långt för att komma in i rutiner. Vi löste det genom att min man Håkan tog ut en del av sin föräldraledighet i början och vi var hemma tillsammans längre tid.

Prioritera tvillingarnas sömnrutin

Det finns en kanadensisk studie som visar att tvillingar som ligger bredvid varandra sover längre, djupare och mer regelbundet. En smart strategi för att både föräldrar och barn ska få mer sömn.
- Första tiden var de så små att vi lät dem ligga på tvären i spjälsängen med en skötbädd bredvid sig. En allt-i-ett-lösning för ett smidigt blöjbyte mitt i natten. Vi satte ett påslakan runt en sacco-säck och där sov de tätt ihop på dagarna, precis som i magen, och fick vänja sig vid att ha ljud runt sig. De sov också mycket utomhus i vagnen. Jag tog promenader på fasta tider så de lärde sig ett mönster. Även bebisar mår bra av rutiner.

Inför undantagstillstånd

Vi skrek saker åt varandra som vi egentligen inte menade.

Bristen på sömn gjorde att Susanne och Håkan stod och skrek saker åt varandra på nätterna som de egentligen inte menade.
- Vi slöt en pakt: ”Det som sägs på natten gills inte” – vilket hjälpte oss otroligt mycket under första året.
Att vara föräldrar till tvillingar tär på relationen, men härda ut. Det kommer att bli bättre.
– Det är lätt att tappa bort personen du var innan barnen och ett tips är att inte vänta med date nights. Gör det även om du ammar. Och försök att prata om något annat än barnen och föräldraskapet.

Tvillingar
Susanne Nylén har skrivit boken hon själv saknade när hon blev tvillingmamma.

Våga ta dig ut

Det tog flera veckor innan Susanne lyckades ta sig utanför dörren med tvillingarna. Trösklarna var många, men väl värda att bekämpa för att inte bli isolerad.
– Oron över att de skulle bli hungriga och skrika gjorde att jag tog med tetror med ersättning, så att de snabbt kunde få mat oavsett var vi befann oss. Små steg i taget fick mig att inse hur bra jag mådde av att komma ut.

Släpp pressen runt amningen

Lägg ner prestigen och lita på din känsla om du vill, och hur länge du ska, amma. Barnen kommer att må bra även om de flaskmatas.
Susane helammade i två-tre månader, därefter varvade hon med ersättning, så att det fanns fler som kunde ge mat.
När den ena vaknade hungrig, väckte jag den andra. Att amma en bebis och samtidigt försöka lyfta upp den andra skrikande bebisen är nästintill omöjligt. Det slutade nästan alltid med att båda skrek och jag insåg att lösningen var att de fick äta samtidigt. Dessutom slapp jag vakna dubbelt så många gånger per natt.


5 saker du inte klarar dig utan med tvillingar

  1. En stor amningskudde är guld värd om du tänker dubbel-amma.
  2. Vyssan lull-tassar till spjälsängen förvandlar den till en gungande vagga.
  3. Bröstpump så att fler kan mata.
  4. Hållare till nappflaskan gör att du slipper hålla i flaskan och får en hand fri.
  5. Ett stödbälte kommer att göra underverk för din rygg.
Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

07 november, 2021

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.