Börja med mat och smakportioner - den ultimata guiden!
Foto: Wanderings.se

Grötpinnar eller grötplättar – ett perfekt mellanmål till din bebis

Grötpinnar eller grötplättar är ett perfekt mellanmål för bebisar. De kan hålla dem själva i handen och konsistensen är mjuk.


Grötpinnar med banan


Du behöver:

  • 1 banan
  • 3/4 dl grötpulver
  • 1/2 dl havregryn
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 msk rapsolja
  • Kanel, kardemumma eller vaniljpulver

Gör grötpinnarna så här:

  1. Mosa bananen. Blanda den med de torra ingredienserna samt oljan. Krydda efter smak!
  2. Forma till pinnar på en plåt med bakplåtspapper, ca 0,5–1 cm tjocka. Platta till pinnarna så att de blir jämntjocka.
  3. Grädda i ca 200 grader vanlig ugn i 15–20 minuter, tills smeten stelnat ordentligt. Du kan själv välja hur mjuka de ska vara, beroende på vilken konsistens som passar din bebis.
  4. Låt svalna och servera till din bebis, som enkelt kan hålla pinnen och äta själv!

Grötplättar (alla barns favorit!)


Du behöver:

  • 1 dl vatten
  • 1 ägg
  • 6 msk grötpulver
  • 1 banan
  • färska bär eller fruktpuré till servering

Gör grötplättarna så här:

  1. Blanda grötpulvret med vattnet.
  2. Mosa banen och rör ihop med gröten.
  3. Tillsätt ägget och rör till en smet. Om den är väldigt lös kan du ta i lite mer grötpulver.
  4. Klicka ut i stekpannan och stek på låg värme tills de håller ihop. Om du vill göra det lite roligare: använd pepparkaksformar att steka i!