Gravid? Sju gör-livet-enklare-knep inför första tiden med bebis!

Den första tiden med bebis är intensivt härlig OCH jobbig på samma gång. Vissa saker går inte att förbereda sig på, men här har vi samlat smarta knep och tips som gör starten som förälder lättare.

4047.jpg

1. Passa på att prata - innan bebis kommer!

Veckorna innan det är dags för bebis är pirriga och nervösa. Det är lätt att bara tänka på förlossningen, men glöm inte att också fundera igenom tiden som kommer strax därefter (det är ju faktiskt då det börjar!). Hur ska ni dela på till exempel sköta städningen, vakna nätter med pigg bebis eller matlagningen? Mitt i sömnbristen och med känslorna all-over-the-place är det lätt att onödiga konflikter uppstår. Här är frågorna som du absolut vill diskutera igenom med din partner.

2. Läs på om vardagsproblemen!

Vardagen med nyfödd bebis består framförallt av mat, sömn och blöjbyten. På repeat. Det låter ju inte så komplicerat eller hur? Det är svårt att föreställa sig hur intensivt och ibland totalt överväldigande livet med bebis kan vara (speciellt de där första veckorna). Då kan det vara skönt att ha ett par ess i rockärmen för de vanligaste problemen. Här får du våra bästa tips för hur du får en nyfödd att somna, hur du hjälper din bebis vid magknip och de vanligaste anledningarna till att bebisar vaknar på natten. Och missa inte vår överlevnadsguide med allt du behöver veta om nybliven förälder.

3. Köp extra av det som tvättas ofta!

Finns det något mer magiskt än att tvätta och vika små bebiskläder den där sista pirriga tiden innan det är dags…? Just bodies, sparkdräkter och pyjamasar går åt i en rasande tempo den första tiden. Så om du ska shoppa loss, köp extra av dessa! Och du, allt går att beställa snabbt och smidigt på nätet. Ta det lugnt med shoppingen av prylar innan bebis, och lär känna er lilla filur först.

4. Satsa på parfymfritt

Yes, det är en himla massa prylar som ska köpas innan bebisen kommer. Något som kan vara klokt att tänka på är att din bebis kommer ligga hud-mot-hud med dig som förälder större delen av tiden i början. Därför är det extra viktigt att du som förälder har parfymfria hudprodukter och tvättmedel, som annars kan vara allergiframkallande.

5. Lär dig bebisars hemliga språk!

Jo, det är faktiskt sant. Det finns vissa ljud som är universella för alla världens bebisar, enligt Priscilla Dunstan. Hon föddes med en helt unik förmåga att med ett fotografiskt minne uppfatta ljud. När hon själv fick en son märkte att hon kunde hitta mönster i ljuden han gjorde och vad de betydde. Till sin förvåning kunde hon höra exakt samma ljud hos andra bebisar – världen över! Lär dig ljuden och se filmen här (och spara som bokmärke!).

5. Håll släktbesöken korta (eller säg nej)!

För de flesta är det självklart att man stolt vill visa upp sin bebis för de närmsta. Men bebisar är oförutsägbara: helt plötsligt vill de äta, sova eller ha ny blöja (trots din minutiösa planering!). Du kommer vara på helspänn för varje signal från bebisen. Känn efter hur ni vill ha det i er familj!

6. Du är bäst för din bebis!

Att stå i hallen, nyss hemkommen från BB, med din lilla bebis är något av en chockartad upplevelse. Var är instruktionsboken? Hur vet alla andra hur man gör? Svaret: det finns inget facit – varje bebis kommer med en egen instruktionsbok. Det är inte alltid enkelt. Ibland är det jag-vet-inte-hur-jag-ska-klara-det-här-jobbigt. Men snart kommer du att bli expert på just din bebis och vad som funkar bäst för sömn, mat och blöjbyten. Det gör dig till bäst i världen för just ditt barn. Ingen läser instruktionsboken så noga som just du!


BONUS! Säg ja till all hjälp du kan få

  • En dusch kan räcka! Att ta hjälp den första tiden måste inte innebära att lämna bort bebisen. Det kan vara att någon är hemma hos dig och håll koll på en sovande bebis, medan du får vila. Eller rullar en sväng runt kvarteret medan du duschar. Den där kvarten kan ibland räcka för att du ska känna dig som en helt ny människa.
  • Om amningen krånglar: För alla som vill och kan amma är Amningshjälpen en sann räddare i nöden. Det kan både göra ont och vara svårt att komma igång med amningen. Då är det skönt med stöd. Amningshjälpen erbjuder hjälp via telefon, mail och i form av hjälpmammor. På många orter kan du också gå en amningskurs för att redan innan förlossningen vara förberedd. Vi har dessutom en gratis mailkurs om amning här på Rulla vagn.
  • Hjälp om du känner dig deprimerad! Det är helt normalt att känna sig nedstämd, trött eller att ha humörsvängningar den första tiden. Men för vissa övergår nedstämdheten till depression. Om du känner igen dig på de symptomen som beskrivs här på 1177 - sök hjälp! Ju snabbare du får hjälp, desto snabbare kan du må bättre.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.