Gravid? Sju gör-livet-enklare-knep inför första tiden med bebis!
Bild: Folio Images

Gravid? Sju gör-livet-enklare-knep inför första tiden med bebis!

Den första tiden med bebis är intensivt härlig och jobbig på samma gång. Vissa saker går inte att förbereda sig på, men här har vi samlat några smarta knep och tips som skulle kunna göra upplevelsen lite enklare. 

Artikeln innehåller reklam för Minstingen

1. Passa på att prata – innan bebis kommer!

Veckorna innan det är dags för bebis är pirriga och nervösa. Det är lätt att bara tänka på förlossningen, men glöm inte att också fundera igenom tiden som kommer strax därefter (det är ju faktiskt då det börjar!). Hur ska ni dela på till exempel sköta städningen, vakna nätter med pigg bebis eller matlagningen? Mitt i sömnbristen och med känslorna all-over-the-place är det lätt att onödiga konflikter uppstår. Här är frågorna som du absolut vill diskutera igenom med din partner.

2. Läs på om vardagsproblemen!

Vardagen med nyfödd bebis består framförallt av mat, sömn och blöjbyten. På repeat. Det låter ju inte så komplicerat eller hur? Det är svårt att föreställa sig hur intensivt och ibland totalt överväldigande livet med bebis kan vara (speciellt de där första veckorna). Då kan det vara skönt att ha ett par ess i rockärmen för de vanligaste problemen. Här får du våra bästa tips för hur du får en nyfödd att somna, hur du hjälper din bebis vid magknip och de vanligaste anledningarna till att bebisar vaknar på natten.

3. Köp extra av det som tvättas ofta!

Finns det något mer magiskt än att tvätta och vika små bebiskläder den där sista pirriga tiden innan det är dags…? Just bodies, sparkdräkter och pyjamasar går åt i en rasande tempo den första tiden. Så om du ska shoppa loss, köp extra av dessa!

4. Välj rätt blöja från början

Yes, det är en himla massa prylar som ska köpas innan bebisen kommer. Men det du kommer använda mest är blöjor! Välj en med våtindikator, så att det blir enkelt att veta när det är dags att byta. Det har våra favoriter från Minstingen i storlek 2 newborn och storlek 3, som kommer hålla din bebis ömtåliga hud torr länge. Alla deras blöjor är parfym- och lotionfria, Svanenmärkta och godkända Astma- och Allergiförbundet. Förpackningen består dessutom av över 50% förnybar råvara.

5. Lär dig bebisars hemliga språk!

Jo, det är faktiskt sant. Det finns vissa ljud som är universella för alla världens bebisar, enligt Priscilla Dunstan. Hon föddes med en helt unik förmåga att med ett fotografiskt minne uppfatta ljud. När hon själv fick en son märkte att hon kunde hitta mönster i ljuden han gjorde och vad de betydde. Till sin förvåning kunde hon höra exakt samma ljud hos andra bebisar – världen över! Lär dig ljuden och se filmen här (och spara som bokmärke!).

5. Håll släktbesöken korta (eller säg nej)!

För de flesta är det självklart att man stolt vill visa upp sin bebis för de närmsta. Men bebisar är oförutsägbara: helt plötsligt vill de äta, sova eller ha ny blöja (trots din minutiösa planering!). Du kommer vara på helspänn för varje signal från bebisen. Känn efter hur ni vill ha det i er familj! Svårt att säga nej när någon ringer och vill ses? Här hittar du bästa ursäkterna!

6. Du är bäst för din bebis!

Att stå i hallen, nyss hemkommen från BB, med din lilla bebis är något av en chockartad upplevelse. Var är instruktionsboken? Hur vet alla andra hur man gör? Svaret: det finns inget facit – varje bebis kommer med en egen instruktionsbok. Det är inte alltid enkelt. Ibland är det jag-vet-inte-hur-jag-ska-klara-det-här-jobbigt. Men snart kommer du att bli expert på just din bebis och vad som funkar bäst för sömn, mat och blöjbyten. Det gör dig till bäst i världen för just ditt barn. Ingen läser instruktionsboken så noga som just du!


BONUS! Säg ja till all hjälp du kan få

  • En dusch kan räcka! Att ta hjälp den första tiden måste inte innebära att lämna bort bebisen. Det kan vara att någon är hemma hos dig och håll koll på en sovande bebis, medan du får vila. Eller rullar en sväng runt kvarteret medan du duschar. Den där kvarten kan ibland räcka för att du ska känna dig som en helt ny människa.
  • Om amningen krånglar: För alla som vill och kan amma är Amningshjälpen en sann räddare i nöden. Det kan både göra ont och vara svårt att komma igång med amningen. Då är det skönt med stöd. Amningshjälpen erbjuder hjälp via telefon, mail och i form av hjälpmammor. På många orter kan du också gå en amningskurs för att redan innan förlossningen vara förberedd. Vi har dessutom en gratis mailkurs om amning här på Rulla vagn.
  • Hjälp om du känner dig deprimerad! Det är helt normalt att känna sig nedstämd, trött eller att ha humörsvängningar den första tiden. Men för vissa övergår nedstämdheten till depression. Om du känner igen dig på de symptomen som beskrivs här på 1177 – sök hjälp! Ju snabbare du får hjälp, desto snabbare kan du må bättre.

En mjuk favorit för de allra minsta
– som garanterat håller torrt!

Minstingens newborn blöjor har en våtindikator (så att du hela tiden vet när det är dags att byta blöjor), håller bebisen skönt torr i upp till 8 timmar och är helt parfym- och lotionfria. Dessutom är blöjorna Svanenmärkta, godkända av Astma- och allergiförbundet och förpackningarna består av över 50% förnybar råvara.

Läs mer om Minstingens blöjor eller köp blöjorna hos Apohem