Gravid och julbord? Här är maten du ska undvika (resten kan du frossa i)!

Faktum är att du kan äta det mesta på julbordet när du är gravid: sill, julskinka, köttbullar, Jansson, ris á la malta (ja, nästan allt). För att göra det enkelt har vi gjort en lista med grejerna du bör undvika — och resten är helt enkelt fritt fram att frossa i!

5954.jpg

Livsmedelsverket hittar du alla riktlinjer och råd kring vad du kan äta och inte bör äta när du är gravid. Här har vi samlat tips kring gravid-julmat för att du utan oro ska kunna njuta.

Det här ska du inte äta enligt Livsmedelsverket

  • Vakuumförpackad rökt eller gravad fisk
  • Strömming och sill från Östersjön och Bottniska viken (innehåller höga halter dioxin
    och PCB). Inlagda sillar på burk är dock normalt från ishavet eller västerhavet och går fint att äta!
  • Skivade charkprodukter (såsom torkat kött, lufttorkad skinka och korvar)
  • Kalla röror och patéer (om du inte gjort dem själv och vet med säkerhet vad som är i). Det finns också en risk att det innehåller bakterier om de har förvarats länge och för varmt (det bör inte förvaras varmare än 4 grader!).
  • Dessertostar (exempelvis brie, chevré och mögelostar)

Varför är det farligt att äta?

Det finns två bakterier som kan smitta via mat och som är farligt när man är gravid: listeria och toxoplasma. Risken att smittas är väldigt liten, men i värsta fall kan det orsaka missfall eller skador på fostret (!). Det är dock mycket ovanligt — men självklart är det smart att välja bort maten som eventuellt kan innehålla bakterierna för att vara på den säkra sidan. I övrig gäller dessa regler för att vara säker på att maten är bakterie-fri:

  • Både listeria och toxoplasma försvinner om maten hettas upp till rykande hett (koka eller stek för att vara på den säkra sidan!).
  • Toxoplasma förvinner när maten har varit fryst i minst tre dygn (men listeria överlever tyvärr frysen).

Välj bort julbufféerna så gott det går

Det absolut viktigaste är att inte äta mat som legat framme för länge (men vem vill det?). Exempelvis bufféer kan vara en riktig bakteriebomb om det inte hanteras rätt, så välj bara bufféer på ställen som du verkligen litar på tar hand om maten rätt. Annars tycker vi att det bästa är att bara äta julbord hemma eller hos familj och vänner!


Psst! Extra sugen på charkbrickan på kvällen? Hugg in!

  • Om du är redigt sugen på charkisar kan du frysa in köttet, då dör nämligen alla eventuella bakterier. Köttet måste dock vara fryst i minst tre dygn innan du äter den.
  • Sugen på ostbricka också? Hårdostar går bra att äta som de är, men du kan även äta exempelvis brie och mögelostar om du hettar upp dem ordentligt först. Då försvinner bakterierna. Brieost i ugnen med honung och valnötter på är dessutom dröm-gott!

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.