Gravid? Fyra måste-prata-om-grejer inför första tiden!

Ska du bli förälder för första gången? Då ska du läsa den här artikeln! Det kommer garanterat göra att den första tiden hemma med bebis blir lite skönare och lite enklare. Här får du fyra måste-prata-om-grejer inför livet med bebis!

2464.jpg

1. Ha snacket om hur ni vill vara som föräldrar

Mitt i sömnbristen och med känslorna all-over-the-place är det lätt att onödiga konflikter uppstår (!). Ta ett snack om hur ni till exempel ska hantera jobbiga nätter, städningen hemma, hur ni ska hitta tid för relationen och hur ni vill eller inte vill vara som föräldrar. Läs våra bästa relationsråd för att överleva första året. 

2. Våga säga nej till besök (!)

Fundera igenom tillsammans hur ni vill ha det med besökare när ni kommer från BB. Som nybliven mamma eller pappa är du på helspänn för varje signal från bebisen, och det kan vara svårt att fokusera på både bebis och besök. Sätt därför gränser som känns bra, exempelvis ”titta gärna förbi på en kaffe en liten stund” eller gör som oss på Rulla vagn: skyll på BVC för att slippa besök från avlägsna släktingar – mycket effektivt!

3. Välj vem du ska lyssna på

Den första tiden som nybliven föräldrar kommer du bli attackerad med råd från höger och vänster. Alla har en åsikt om hur ofta och hur länge bebisar ska äta, sova eller ligga på magen. Välj några få personer som du lyssnar på – och se råden som ett sätt att lösa ett problem på. Det behöver inte innebära att det är ditt sätt.

Läs fler råd för en skönare första tid hemma.

4. Bestäm tillsammans vilka grejer ni behöver ha hemma

Det finns hur många listor som helst på nätet med vad du behöver ha hemma den första tiden med nyfödd bebis (här är Rulla vagns egen lista), men det kan bli dyrt att ha allt hemma (vilket kan leda till onödiga diskussioner). För att göra det enklare kan du utgå från de tre grejer som kommer att stå i fokus de första månaderna; mat, sömn och blöjbyten.

Tänk så här:

  • Vad ska bebisen äta? Oavsett om du planerar att amma eller flaskmata, förbered dig genom att ha tillbehören hemma.
  • Vad ska bebisen ha på sig? Att hålla sig torr och lagom varm är viktigt för tryggheten den första tiden. Bebisar växer fort, så köp lagom med kläder för den första tiden.
  • Var ska bebisen sova? Säng, barnvagn och babynest är vanliga prylar att ha på inköpslistan.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.