11 misstag (nästan) ALLA gör inför första barnet

Är du nyfiken på vilka vanliga misstag som nästan alla gör under graviditeten med första barnet? De har vi samlat åt dig här - och självklart med konkreta tips på vad du kan göra istället.

20813.png

1. Tro att ALLT måste vara köpt innan bebisen kommer

Sitter du med checklistor och försöker bocka av precis allt som kan behövas tills bebisen fyller 3 år? Ta det lugnt! Det tar ju bara 1-2 dagar att beställa hem fler bodies i minsta storleken, extra pyjamasar eller att fylla på förrådet med strumpor. Det kan också vara bra att invänta vad det är för en filur du blivit förälder till. Vissa bebisar älskar babysitter, andra inte. Vissa kan inte leva utan en bärsele, andra använder den inte alls. Enklaste sättet att veta? Lär känna din bebis lite grann först och köp sen!

2. Lägga allt fokus på förlossningen

Ett vanligt misstag som många blivande föräldrar gör är att fokusera väldigt mycket på den kommande förlossningen. Det är såklart bra att förbereda sig, men håll ändå i bakhuvudet är det är EFTER förlossningen som den stora utmaningen börjar (!!). Vårt tips är att istället läsa på massor på om hur det är att ha en bebis den första tiden (gå någon av våra mailkurser helt gratis!), magknip (guide finns här!) och bebisens utveckling första året (här hittar du de viktigaste!).

3. Tro att BF är ett magiskt datum

Bara 4,5 % av alla bebisar föds på beräknat datum! Ett tips är att istället tänka beräknad förlossningsmånad. Lägg till två veckor innan ditt beräknade datum och två veckor efter. Mer än så är svårt att planera!

4. Glömma bort att komma ner i varv

Gör dig själv en tjänst och strunta i det här misstaget: att köra på i ditt normala (höga!) tempo ända tills det är dags för förlossning. Det handlar inte bara om att du behöver kraft och ork för att föda, utan också att efter förlossningen väntar ett helt annat tempo än många av oss är vana vid. Dina dagar kommer att styras helt och hållet av en mini-boss – som vill äta, sova och byta blöja på repeat dygnet runt. Det kan vara både intensivt härligt och intensivt jobbigt. Att kommer ner i varv innan förlossningen och landa i nuet kan göra det lite enklare att hantera.

11 misstag (nästan) ALLA gör inför första barnet

5. Utgå från att deppighet inte drabbar ju dig

Ge dig själv tid att känna efter hur du mår i omställningen till att bli förälder. Kärleken till bebisen kan ta tid och det är helt normalt (här kan du läsa mer om det!). Håller deppigheten eller oron i sig? Förlossningsdepression är vanligt (både hos kvinnor och män). Prata med BVC - det finns massor av hjälp att få!

6. Tro att första tiden med bebis bara är gulligull

Bebisen sover gott, från köket luktar det nybakad äpplepaj och du - nyduschad och fräsch! - har vikt alla små gulliga bebiskläder. Ja, om Instagram vore verklighet skulle bebislivet vara på pricken såhär. Hela tiden. Men i verkliga livet är tiden med nyfödd bebis inte bara gulligull, utan också dygnet-runt-jobb utan pausknapp. Så vårt tips: släpp drömmen om den magiska bebisbubblan! Njut när den glimtar till och allt är fantastiskt, men det är också helt okej (och helt normalt!) att det är kaos-jobbigt en stund.

11 misstag (nästan) ALLA gör inför första barnet

7. Tro att matlådor i frysen är ett skämt

Många får rådet att fylla frysen med matlådor under slutet av graviditeten. Men få väljer att lyssna. Kanske låter det löjligt att man inte skulle lyckas klara av att laga en måltid med en liten bebis hemma? För att testa kan du lägga ett mjölpaket på ena armen och samtidigt försöka slänga ihop en spagetti bolognese med andra handen. Nej, det är inte superenkelt att hacka lök eller hantera kokande vatten med en hand. Så fyll frysen!

8. Köpa alla bebis-leksaker i vitt och grått för att det är "snyggt"

Bebisar gillar kontraster och starka färger. Inte alltid det som matchar våra egna inredningsval, men så ligger det till. Ett babygym i neutralt grått kan med andra ord vara en rejält sämre köp än ett i klatschigt rött, grönt, svart och svart. En tuff sanning för många! :)

9. Tro att amningen "bara funkar"

Amma har ju kvinnor gjort sedan människan kom till. Så det borde väl bara funka så där naturligt och härligt direkt? Nja, för vissa kanske. För många andra är det både tufft och kämpigt den första tiden. Ibland funkar det inte alls, trots att man vill amma. Så vårt tips: läs på om hur amning funkar (guide här!), gå en amningskurs (finns gratis via e-post här!) om det finns där du bor och be om massor av hjälp på BB.

11 misstag (nästan) ALLA gör inför första barnet

10. Inte ge kroppen tid att må bra

Det är olika för alla födande mammor hur kroppen mår efter en vaginal förlossning eller ett kejsarsnitt, men för många kan det vara något av en chock hur ont det gör även efteråt. Det kan till exempel ta ett tag innan det känns okej att bajsa, innan smärtan i kejsarsnittet släpper eller underlivet läker. I den här artikeln beskriver vi vad som är normalt, och hur du tar hand om dig.

11. Glömma bort att andas (djupt!)

Något du efter en tid som förälder kommer att inse är att allt är en fas. Vi säger det igen: allt är en fas. Det kan vara både lugnande och frustrerande (!!). Ibland behöver du andas djupt, ringa en vän eller gilla läget. Redan under graviditeten kan du börja träna på att sänka kraven på till exempel städningen hemma. Du kan också träna på att be om hjälp. För när du har en tuff dag kan det vara ovärderligt att någon hjälper dig att handla blöjor akut eller vaggar bebisen medan du duschar.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.