11 misstag (nästan) ALLA gör inför första barnet

Är du nyfiken på vilka vanliga misstag som nästan alla gör under graviditeten med första barnet? De har vi samlat åt dig här – och självklart med konkreta tips på vad du kan göra istället.

Artikeln innehåller reklam för Cybex och annonslänkar

1. Tro att ALLT måste vara köpt innan bebisen kommer

Sitter du med checklistor och försöker bocka av precis allt som kan behövas tills bebisen fyller 3 år? Ta det lugnt! Det tar ju bara 1-2 dagar att beställa hem fler bodies i minsta storleken, extra pyjamasar eller att fylla på förrådet med sockar. Det kan också vara bra att invänta vad det är för en filur du blivit förälder till. Vissa barn älskar bärsele, andra inte. Vissa barn älskar babysitter, andra inte. Enklaste sättet att veta? Lär känna din bebis lite grann först och köp sen!

2. Lägga allt fokus på förlossningen

Ett vanligt misstag som många blivande föräldrar gör är att fokusera väldigt mycket på den kommande förlossningen. Det är såklart bra att läsa på och förbereda sig, men håll ändå i bakhuvudet är det är EFTER förlossningen som den stora utmaningen faktiskt börjar. Vårt tips är att istället läsa på massor på om hur det är att ha en bebis den första tiden (överlevnadsguide för nyblivna föräldrar här!), sömn (guide här!), magknip (tips här!) och utveckling (allt du behöver veta här!).

3. Tro att BF är ett magiskt datum

Bara 4,5 % av alla bebisar föds på beräknat datum! Ett tips är att istället tänka beräknad förlossningsmånad. Lägg till två veckor innan ditt beräknade datum och två veckor efter. Mer än så är svårt att planera!

4. Glömma bort att komma ner i varv

Gör dig själv en tjänst och strunta i det här misstaget: att köra på i ditt normala (höga!) tempo ända tills det är dags för förlossning. Det handlar inte bara om att du behöver kraft och ork för att föda, utan också att efter förlossningen väntar ett helt annat tempo än många av oss är vana vid. Dina dagar kommer att styras helt och hållet av en mini-boss – som vill äta, sova och byta blöja på repeat dygnet runt. Det kan vara både intensivt härligt och intensivt jobbigt. Att kommer ner i varv innan förlossningen och landa i nuet kan göra det lite enklare att hantera.

5. Fokusera mer på design än viktig säkerhet när du väljer babyskydd

Om det kan skilja så mycket i säkerheten mellan olika babyskydd till bilen? Ja, faktiskt. Det är lite av en djungel bland alla märken och funktioner när man ska välja babyskydd, men det är en billig livförsäkring att lägga några extra slantar på bättre säkerhet. Vi hade alla dagar i veckan valt det här babyskyddet med linjärt sidoskyddssystem, insats för nyfödda (som gör att nacken hålls på plats även om bebisen somnar) och ett energiabsorberande hölje (som helt enkelt tar smällen vid en krock) – och därmed ökar säkerheten rejält för bebisen.

6. Tro att första tiden med bebis bara är gulligull

Bebisen sover gott, från köket luktar det nybakad äpplepaj och du – nyduschad och fräsch! – har vikt alla små gulliga bebiskläder. Ja, om Instagram vore verklighet skulle bebislivet vara på pricken såhär. Hela tiden. Men i verkliga livet är tiden med nyfödd bebis inte bara gulligull, utan också dygnet-runt-jobb utan pausknapp. Så vårt tips: släpp drömmen om den magiska bebisbubblan! Njut när den glimtar till och allt är fantastiskt, men det är också helt okej (och helt normalt!) att det är kaos-jobbigt en stund.

Gravid? 9 misstag (nästan) ALLA gör inför första barnet

7. Tro att matlådor i frysen är ett skämt

Många får rådet att fylla frysen med matlådor under slutet av graviditeten. Men få väljer att lyssna. Kanske låter det löjligt att man inte skulle lyckas klara av att laga en måltid med en liten bebis hemma? För att testa kan du lägga ett mjölpaket på ena armen och samtidigt försöka slänga ihop en spagetti bolognese med andra handen. Nej, det är inte superenkelt att hacka lök eller hantera kokande vatten med en hand. Så fyll frysen!

8. Köpa alla bebis-leksaker i vitt och grått för att det är ”snyggt”

Bebisar gillar kontraster och starka färger. Inte alltid det som matchar våra egna inredningsval, men så ligger det till. Ett babygym i neutralt grått kan med andra ord vara en rejält sämre köp än ett i klatschigt rött, grönt, svart och svart. En tuff sanning för många! 🙂

9. Tro att amningen ”bara funkar”

Amma har ju kvinnor gjort sedan människan kom till. Så det borde väl bara funka så där naturligt och härligt direkt? Nja, för vissa kanske. För många andra är det både tufft och kämpigt den första tiden. Ibland funkar det inte alls, trots att man vill amma. Det gör ofta ont i början (delvis helt naturligt när mjölken rinner till i brösten), men hänger också ihop med hur bebisen får tag och orkar äta. Så vårt tips: läs på om hur amning funkar, gå en amningskurs om det finns där du bor och be om massor av hjälp på BB. Du kan också läsa mer om här i vår jätteguide om amning.

Gravid? 9 misstag (nästan) ALLA gör inför första barnet

10. Välja vagnen ”alla andra” har

Det blir dyrt och trist att välja fel vagn. Ändå gör många det. Kanske beror det på att det under graviditeten är svårt att veta vilka funktioner som verkligen underlättar livet med en liten bebis. Eller kanske beror det på att många väljer den vagn som ”alla andra” har, istället för att verkligen utgå från sin egen livsstil och vad som passar bäst för just dig och din partner.

Här kommer några heta tips:

  • Lägg fokus på sittdelen! Bebisen använder liggdelen ganska kort tid, men sittdelen ända upp till 4 år. Kolla att den är bekväm, enkel att fälla och lätt skifta mellan framåt- och bakåtvänd.
  • Satsa på bra solskydd och ventilation (älskar denna vagnen där bebisen har panoramautsikt!).
  • Välj en vagn som fälls ihop i ett stycke! Det blir rätt krångligt att ta bort sittdelen varje gång du ska fälla ihop vagnen och tar mycket plats.
  • Babyskydd till bilen? Kolla att det funkar ihop med chassit!

Fyra bra funktioner att hålla utkik efter (alla finns hos Cybex Priam):

Gravid? 9 misstag (nästan) ALLA gör inför första barnet
1. Ventilation och XXL-solsufflett / 2. Vändbar sittdel / 3. Fällning med en hand i ett stycke / 4. Stötdämpning på alla hjul

11. Inte ge kroppen och knoppen tid att må bra

Det är olika för alla födande mammor hur kroppen mår efter en vaginal förlossning eller ett kejsarsnitt, men för många kan det vara något av en chock hur ont det gör även efteråt. Det kan till exempel ta ett tag innan det känns okej att bajsa, innan smärtan i kejsarsnittet släpper eller underlivet läker. I den här artikeln beskriver vi vad som är normalt, och hur du tar hand om dig.

Och du, ge dig själv tid att känna efter hur du mår i omställningen till att bli förälder. Kärleken till bebisen kan ta tid och det är helt normalt. Håller deppigheten eller oron i sig? Förlossningsdepression är vanligt (både hos kvinnor och män). Prata med BVC – det finns massor av hjälp att få!

12. Glömma bort att andas (djupt!)

Något du efter en tid som förälder kommer att inse är att allt är en fas. Vi säger det igen: allt är en fas. Det kan vara både lugnande och frustrerande (!!). Ibland behöver du andas djupt, ringa en vän eller gilla läget. Redan under graviditeten kan du börja träna på att sänka kraven på till exempel städningen hemma. Du kan också träna på att be om hjälp. För när du har en tuff dag kan det vara ovärderligt att någon hjälper dig att handla blöjor akut eller vaggar bebisen medan du duschar.

Gravid? 9 misstag (nästan) ALLA gör inför första barnet