Gnällig bebis som sover dåligt? Utvecklingsstegen det första året du ABSOLUT vill ha koll på!
Bild: Folio Images

Gnällig bebis som sover dåligt? Utvecklingsstegen det första året du ABSOLUT vill ha koll på!

Barnets första år är en berg-och-dalbana – för hela familjen. Just när du har fått koll på en fas börjar nästa (oftast följt av en gnällig bebis som sover dåligt). Håll koll på de stora kliven i ditt barns utveckling, så klarar ni enklare nedförsbackarna!

Rutinen är omkullkastad och plötsligt står du återigen handfallen inför bebisens nya humörsvängningar. Barnets första år är lika turbulent och omvälvande för bebisen själv, som den är för dig. Att ha koll på barnets utvecklingssteg kan vara bra både för att hjälpa din bebis igenom dem, och inte minst för att påminna dig själv om varför du plötsligt har en världsmästare i gnäll i ditt hem. Appen The Wonder weeks (den svenska versionen heter Växa och upptäcka världen) är en favorit för många föräldrar, där kan du enkelt följa vad ditt barn går igenom, och när.

Många utvecklingssprång bara första året

Man pratar ofta om ungefär sju olika utvecklingssprång under det första året. Det finns dock delade meningar om forskningen kring dessa, och de gäller inte alla bebisar vid samma tid. Men bli inte förvånad om du under ditt barns första år upplever perioder av mer gnäll och sämre sömn, men även nya färdigheter, ungefär vid dessa tidpunkter:

> Den magiska tremånaders-gränsen

Den första tiden händer mycket, snabbt. Redan efter ungefär fyra veckor börjar du se stora förändringar hos ditt barn, som blir mer vaket och bättre kan fokusera blicken. Runt åtta veckor brukar de första sociala leendena komma. Men de flesta föräldrar vittnar om en stor, och positiv, förändring runt tre månader. Ditt barn kan överblicka ett rum på ett helt nytt sätt, följa dig med blicken kontrollerat och rörelserna blir mindre ryckiga. Tyvärr kan detta även medföra lite svajigare sömn, och en bebis som är klängigare än vanligt. Håll ut, gör roliga ljud och pusslekar, så är det över relativt fort.

> 17 veckor – en långkörare

När bebisen är någonstans mellan 15 och 17 veckor börjar det utvecklingssprång som kallas för “händelsevärlden”. Nu börjar din bebis sätta ihop olika händelser till ett skeende, till exempel att lyckas greppa en leksak och stoppa den i munnen.
Nu börjar din bebis även visa känslor tydligare, som att bli lycklig av att se personer hen känner igen, men även protestera högljutt mot att till exempel bli nedlagd i sängen …

> Runt halvåret – separationsångesten är här

Börjar det bli helt omöjligt att lämna din bebis synfält ens för en sekund? Inte konstigt, din bebis börjar förstå att hen är en egen liten individ i en stor värld, och att mamma eller pappa försvinner kanske betyder att de är borta? Dessutom blir barnet allt mer rörligt och självständigt. Dessutom börjar insikten om att man själv kan påverka vad som händer sjunka in, det vill säga: om jag ropar högt efter mamma och pappa så kommer de! 
Ta några djupa andetag och lek en tittutlek, eller plocka fram något lagom mjukt och ofarligt men som ändå låter roligt när man bankar med det.

> Nio månader – nu går det undan!

Har det tidigare gått ganska smidigt att ha med din bebis på en fika eller ett restaurangbesök? Nu kan de lugna dagarna vara över. Ditt barn börjar snabbt bli mer rörligt, men även i huvudet händer det mycket. Bebisen börjar både att kommunicera mer, och förstå fler och fler ord.
Det sker två stora hopp i utvecklingen sker dels runt vecka 36, och sedan vecka 44. Vissa barn verkar nästan gå lite bakåt i utvecklingen, blir klängiga, lite tysta och sover ofta lite sämre. Under den första fasen uppskattar många barn att få bryta ner saker – riva sönder papper eller välta ett torn med klossar. Efter det gäller nästan tvärt om; bäbisen vill gärna vara med och hjälpa till i vardagen, sätta ihop saker och sortera. Testa gärna leksaker där till exempel klossar i olika former ska passa i olika hål. Många barn skaffar sig även en snutte vid den här tiden.

> Runt året – testar sina färdigheter

Lagom till födelsedagen gör ditt barn sitt första års sista utvecklingssprång, och börjar förstå skeenden och händelser på ett nytt sätt – om jag gör detta så sker detta. Nu är det “kan själv” som gäller. Ditt barn övar, övar och övar på alla sina nya färdigheter. Även om det kan ta tid så är det bra att försöka låta barnet just prova själv. Du kan uppleva att ditt barn har humörsvängningar, vill bli underhållen precis hela tiden och är mycket noga med att ha sin snutte nära om en sådan finns. Håll ut! Fasen brukar hålla i sig mellan 3 och 6 veckor, och sedan kan du stolt belöna dig själv för att du tagit dig igenom barnets första (krävande!) år.

Grattis – det första året är avklarat! Panikslagna googlingar och annan frustration kommer du tyvärr inte undan, men i fortsättningen kan du kommunicera mer och mer med ditt barn, och hinna ta några djupa, sköna andetag innan trotsåldern sätter igång på allvar!