Barnets första år är en berg-och-dalbana. Just när du har fått koll på en fas börjar nästa (oftast följt av en gnällig bebis som sover dåligt). Håll koll på de stora kliven i ditt barns utveckling, så klarar ni enklare nedförsbackarna!
Under det första året går barn igenom sju utvecklingssprång och efter varje språng har något nytt utvecklats hos barnet.
– Det finns miljontals celler i hjärnan och det pågår en ständig utveckling som inte syns utifrån. Om man som förälder tänker på det är det lättare att förstå varför bebisen periodvis kan bli orolig, krävande eller är svårare att tolka, berättar Christina Simonsson, barnsjuksköterska och verksamhetschef på Knodd.
Sker vid samma ålder för alla
De första månaderna sker utvecklingssprången tätare och varar från någon dag till en vecka, ibland är de knappt märkbara. Senare under året blir sprången längre och mer intensiva. I Knodd-appen kan du följa din bebis utveckling och alla milstolpar – ett superenkelt sätt att hålla koll när det är dags för nästa utvecklingssteg.
– Alla språng sker ungefär vid samma tidpunkt för friska bebisar, räknat från beräknat förlossningsdatum. Bebisar reagerar olika starkt vid utvecklingssprången och en del föräldrar säger att de inte upplever sprången alls, för andra är de mycket intensiva, säger Christina Simonsson och guidar oss genom det första årets utvecklingssprång och inte minst hur vi kan hjälpa våra bebisar.
Fem veckor: Utvecklingssprång 1 – Upplevelsevärlden
När bebisen är fem veckor gammal sker det första utvecklingssprånget som kallas för upplevelsevärlden.
– Det är många nya saker som händer runt om bebisen vid den här tiden, till exempel är sinnena känsligare med många syn- och ljudintryck. Bebisen orkar också vara vaken lite längre stunder. Bebisen vill ofta återvända till sin trygghet, föräldrarnas famn, och blir mer orolig och klängig. Det kan håll i sig i någon dag upp till en hel vecka, säger Christina Simonsson.
Bästa tipset! Var nära
Att bara få vara i famnen, nära dig, brukar fungera bra i den här fasen.
Läs mer om din bebis utveckling vid fem veckor i appen Knodd
8 veckor: Utvecklingssprång 2 – En värld av mönster

Lagom till 8-veckorsdagen är det dags för det andra språnget, en värld av mönster. Bebisen kan nu se ännu mer, kan uppfatta omvärlden på ett nytt sätt, upptäcker sina händer och kan börja kommunicera så smått med kroppen.
– En medvetenhet börjar smyga sig på och de kan koppla ihop vad de ser och luktar. Världen kan kännas upp-och-ner för bebisen som kan bli förvånad, orolig och plötsligt börja gråta. De vill oftast inte bli lämnade ensamma och kan äta eller sova sämre. Det är också vanligt att bebisarna inte orkar med för mycket intryck och behöver tid för återhämtning. Att ligga i babygymmet kan kännas som ett maratonpass, förklarar Christina Simonsson.
Bästa tipset! Kramar och dinglande leksaker
Att kramas och vara nära mamma eller pappa är ofta succé. Vid den här åldern är det populärt med leksaker som dinglar över huvudet, speldosor eller något som bebisen kan försöka dra i.
Läs mer om din bebis utveckling vid åtta veckor i appen Knodd
12 veckor: Utvecklingssprång 3 – Nyansernas värld
När bebisen fyller tre månader, eller 12 veckor, är det dags för nyansernas värld som är det tredje utvecklingssprånget. Bebisen börjar skrika oftare, lär sig ändra ljudet i sitt skrik och att göra pruttljud med läpparna. Det är vanligt att tappa aptiten, sova sämre och framförallt kräva allt mer uppmärksamhet.
– Bebisar som är i det tredje språnget vill att det ska hända mycket runt omkring dem. Många bebisar gillar att bli burna och det är populärt att då kika över förälderns axel, berättar Christina Simonsson.
Bästa tipset! Stay cool och tala med lugn röst
Det är bra att med en ljus och lugn röst svara barnet när hen gör sina ljud. Det är lätt att oro från föräldrarna smittar över till barnet, därför är det bra att försöka vara cool för att lugna ner barnet (även om det såklart är svårt ibland!). Kramar och närhet är alltid säkra kort i sprången.
Läs mer om din bebis utveckling vid 12 veckor i appen Knodd
5 månader: Utvecklingssprång 4 – Händelsevärlden

Mellan vecka 12 till 19 är det en ganska lugn period i bebisens liv och mat eller sömn flyter ofta på fint. Bebisen gasar igång igen när den är runt fem månader, vecka 19, då det fjärde språnget som kallas händelsevärlden startar. Bebisen upptäcker sin kropp, kan börja vrida och vända på sig, komma med höga tjut eller skrik, greppa saker och känna på olika material.
– Det är mycket som händer för barnet och därför är det vanligt att bebisen blir mer orolig, äter eller sover sämre och vill ha mycket fysisk kontakt. De vill gärna ha koll på vart föräldrarna är, har svårt för att vara ensamma, skriker oftare och är svårare att lägga på kvällarna. Här är det vanligt att föräldrarna börjar bli väldigt trötta då den här klängighetsperioden kan göra sömnen extra stökig. Detta språng tar ofta lite längre tid och perioden är mer märkbar än tidigare. Kom ihåg att det kommer bli lättare, säger Christina Simonsson.
Bästa tipset! Lek, sjung och ramsa
Sånger, ramsor, att se sig själv i spegeln och känna eller smaka på olika saker går ofta hem. Att leka tittut, öva på att ta och hålla kvar saker, aktivitetsleksaker, bollar med ljud och allt som låter och prasslar är spännande.
Läs mer om din bebis utveckling vid 5 månader i appen Knodd
6,5 månad: Utvecklingssprång 5 – Relationsvärlden

När bebisen är runt 6,5 månader är det dags för det femte språnget som kallas relationsvärlden. Nu försöker bebisen använda armar och ben för att nå saker, rullar runt från mage till rygg och vill vara med precis hela tiden. En del barn får också tandsprickning.
– Bebisen kan nu göra tydliga ljud för att locka på sina föräldrar. En del föräldrar upplever att barnen blir oroliga när de sover, vrider mycket på sig, väcker sig själva eller skriker i sömnen. Det är också vanligt att bli rädd om någon som de inte känner närmar sig eller ler. Typiskt för det här utvecklingssprånget är annars att de får dåligt humör, blir kinkiga, vill bli underhållna konstant och inte är lika högljudda som tidigare. Efter språnget har de lärt sig om kroppskontroll, börjar förstår samband mellan handling och ord och kan börja pusta och blåsa samt ljuda vokaler som ”ooo”, säger Christina Simonsson.
Bästa tipset! Uppmuntra och trösta
När det känns tufft kan det hjälpa att tänka på att bebisen går igenom en kämpig period och blir starkare i sin utveckling. Här kan man hjälpa barnen genom att uppmuntra dem när de lyckas och trösta när något känns jobbigt eller svårt. Låt gärna bebisen vara med och göra olika typer av saker. Barnet lär sig då att förstå hur saker luktar och smakar på olika sätt i olika situationer. Sång- och rörelselekar är populärt.
Läs mer om din bebis utveckling vid 6-7 månader i appen Knodd
9,5 månad: Utvecklingssprång 6 – Kategorivärlden

När bebisen är 9,5 månader gör det sjätte utvecklingssprånget, kategorivärlden, entré. Bebisen vet nu hur vissa föremål fungerar och kan till exempel upptäcka dörrar, bollar, tallrikar, sand eller vatten.
– Här blir barnen otroligt klängiga och vill gärna sitta klistrade på föräldrarna, för många är detta en kämpig period. De kan förstå och känna igen människor och många gånger är det bara mamman som gäller, även om pappan är hemma. Barnen kan härma saker och till exempel köra motorcykel med händerna och om de skakar på huvudet känner de att de blir yra och att världen snurrar. De upptäcker nya saker hela tiden och plötsligt kan de börja ställa sig upp och titta under benen och se att allt blev upp-och-ner, berättar Christina Simonsson.
Bästa tipset! Utforska och hitta nya sätt att ”prata”
Här kan man börja så smått med ”kan du hämta bollen?” och samtidigt peka på bollen. Det är ofta populärt att gömma sig under ett lakan och utforska saker tillsammans med föräldrarna. Ni kan visa hur olika saker fungerar och många gånger är det också kul att härma mamma eller pappa. Barn i den här åldern förstår fler ord än vad de kan säga.
– Ett tips som jag gjorde med min egen dotter är att teckna en del ord. När det handlar om mat eller dryck kan man säga ”ska vi äta?” eller ”vill du dricka?” och klappa sig på läpparna. Inom några dagar har barnet snappat upp tecknet och kan klappa sig på läpparna så snart de är hungriga eller törstiga. Fungerade jättebra hemma hos oss, säger Christina Simonsson.
Läs mer om din bebis utveckling vid 9-10 månader i appen Knodd
12 månader: Utvecklingssprång 7 – Sekvensvärlden

När barnet närmar sig ettårsdagen sker årets sista språng, sekvensvärlden. De är mycket medvetna, kan ha ett kraftigt humör, busar och kikar om föräldrarna ser vad de gör. De kan sitta still en stund, dagdrömma och vara svartsjuka om mamma och pappa kramas eller om ett syskon får uppmärksamhet.
– Bebisen kan vara rejält klängig, missnöjd och har en större vilja än tidigare. Tålamodet är ofta kort och de vill bli sysselsatta konstant. (Yes, bebisar KAN bli uttråkade!) Föräldrarna får ofta inte sitta still och många upplever att det är svårt att laga mat eller göra något annat när man konstant bär på en bebis. Humöret kan skifta snabbt, från att plötsligt skrika till att vara jätteglad. ”Nej, nej, nej” är populärt. De lär sig också öppna en burk, lägga i saker, stänga, för att sedan öppna och plocka ur. De iakttar och härmar, säger Christina Simonsson.
Bästa tipset! Överraska och be om hjälp – av barnet!
– När min dotter var liten satte jag fast leksaker med snören och fäste dem runt ett skärp som jag band runt min vad. Så fort jag rörde benet lät det och ljudet drog till sig uppmärksamhet. Och jag kunde då få lite tid till att laga mat utan att ha henne i famnen! Andra tips är att ta bort leksaker som de haft ett tag och ta fram dem några veckor senare. Då blir de roliga igen. Kurragömma är populärt och ni kan också börja peka på kroppsdelarna och fråga ”var är magen?”. Att hjälpa till hemma får dem att känna sig stolta, exempelvis ”kan du lägga den i skåpet?”. Åldern är väldigt rolig men kräver stort tålamod som förälder, säger Christina Simonsson.
Läs mer om din bebis utveckling vid 1 år i appen Knodd
TIPS! Du kan också läsa mer om utvecklingssprången i boken eller appen med namnet Wonder weeks.
Följ din bebis utveckling, tillväxt och milstolpar
– appen för dig som är förälder

Knodd är vårdappen för småbarnsföräldrar. Hos Knodd träffar du erfarna barnsjuksköterskor, barnläkare och barnpsykologer, oftast inom 4 minuter och alltid kostnadsfritt. I appen hittar du också allt om din bebis utveckling och kan gå kostnadsfria digitala föräldrakurser, till exempel om HLR eller sömn. Och bästa bonusen: spara din bebis vaccinationer och tillväxtkurva på ett och samma ställe!