Så halverar du bebisens skriktid – VARJE dag!
Bild: Folio Images

Så halverar du bebisens skriktid – VARJE dag!

Skrik och panik är vanligt den första tiden med bebis. Men håll ut – det finns faktiskt något som hjälper! Forskning visar att bebisar gråter hälften så mycket (!!) när de bärs och är nära sina föräldrar. Här får du tips om hur du på bästa sätt bär ditt barn (och knepen för att orka!).

Att vara nära är ett av de absolut bästa sätten att stärka anknytningen till ditt barn, men det är också ett bra knep att lugna din bebis när hon eller han är gnällig och orolig. I en studie framkom det nämligen att bebisar gråter 51% mindre när de bärs och vaggas regelbundet gentemot barn som inte gör det. Dessutom fann man att det i sin tur kan mildra kolik hos spädbarn. Bebisens hjärtrytm blir också lugnare.

Därför gillar barn att bäras

Forskare menar att det påminner om upplevelsen och miljön från de sista månaderna inne i mammas mage; det vill säga varmt, trångt och vaggandes. Därför handlar det om är att försöka återskapa den upplevelsen även ute i vida världen. Under de första tre månaderna är det enklaste sättet att uppnå det genom att bära det nära intill i en bärsele eller bärsjal.

Perfekt tajmade sovstunder och bättre sömn för din bebis

BabyNaps är appen för trötta föräldrar som längtar efter bättre sömn. Varje dag får du förslag på sovtider för din bebis i ett sömnschema. När du hittar rutinen sover din bebis lagom mycket på dagen – och gott på natten.

Närhet kickar igång kärlekshormon!

Visste du förresten att när barnet ligger nära utsöndras hormonet oxytocin (även kallat kärlekshormonet) som stärker anknytningen och känslan av kärlek hos barnet? Dessutom minskar det stress och hjälper hela kroppen att slappna av, vilket i sig gör att din bebis känner sig lugnare och skriker mindre. Fint va?Såhär bär du din bebis rätt

0-6 månader: Grodpositionen

  • Grodpositionen hjälper barnets rygg att hålla sig lagom böjd (tänk C-formad) och låter barnets ben vara i en uppburen position, vilket innebär att knäna är i höjd med rumpan eller högre.
  • En ergonomisk bärsele har en bredare ”sittdel” som gör att barnet hamnar i grodpositionen naturligt. Detta är viktigt under barnets första halvår eftersom rygg, nacke och höfter är extra känsligt då.

6-36 månader: Sittande stolen-positionen

  • Lite större barn kan sitta med rakare rygg i bärselen då muskler och skelett nu är på väg att utveckla en ”S-form” på ryggen (som vi vuxna har!). Ergonomiska bärselar tillåter barnet att själv reglera sin position. På så sätt kan barnet både vila i ”C-formad” ryggposition och sträcka ut och träna mot ”S-formad” rygg!
  • Benen ska fortfarande vara böjda men knäna behöver inte placeras så högt upp som på spädbarn. Tänk att barnet ska sitta som i en stol!
  • Eftersom barnet nu också är lite tyngre är det viktigt att selen sitter riktigt bra även på dig som förälder. Då är ett höftsäte guld värt eftersom det tar bort all vikt från dina axlar och ger viktavlastning till ryggen!