Galen på allt KLADD? 11 tips som får dig att behålla lugnet (!!)

Det finns en strid du aldrig kommer att vinna som småbarnsförälder – kampen mot kladdet! Men lugn – det FINNS faktiskt knep som gör måltiderna både smidigare och mindre kladdiga.

21841.png

1. Skydda kläderna mot kladd

Medan vissa barn klarar sig med en liten nätt haklapp behöver andra (majoriteten?!) ett mer heltäckande kladd-plagg. Ätförklädet, som är utformat som en långärmad tröja som knäpps baktill, kan spara dig MÅNGA tvättar!

2. Vänta med städningen

Torkat ris är tusen gånger lättare att få upp från golvet än klibbigt – och samma sak gäller ärtor och pasta. Så låt dammsugaren stå en stund till, med gott samvete!

3. Storleken HAR betydelse

Servera mat och snacks i lagom stora bitar. (Lagom stora = så att barnet inte sätter i halsen.) Ett perfekt sätt för barnet att öva på pincettgreppet OCH du slipper mycket kladd!

4. Gilla färdig mat (och slipp stöket i köket!)

Färdiglagad barnmat är perfekt när du är på språng eller helt enkelt vill slippa hacka, mixa och stöka ner köket. Det finns bra och nyttiga alternativ i barnmatshyllan, där du får en komplett måltid med allt bebisen behöver.

5. Låt barnet välja

Låt barnet själv plocka av det som ser spännande och gott ut, då är chansen större att maten hamnar i munnen än under stolen. Servera gärna några olika tillbehör som du vet uppskattas i olika skålar.

6. God stämning = ökad matlust

God stämning vid matbordet gör underverk för ditt barns matlust – och lite kladd vid sidan av munnen kan dessutom vara ett bra sätt att träna motorik i läppar och tunga! Hepp! Två ”argument” som kanske kan dämpa din impuls att vilja kasta dig över matbordet med disktrasan i högsta hugg.

7. Rädda mattan med plast

Nej, du behöver inte säga farväl till mattan under matbordet bara för att du har skaffat barn. Ett plastunderlägg under barnstolen är kanske inte den allra snyggaste inredningsdetaljen, men den räddar din matta både från förrådet och fläckdöden. Ett annat tips: lägg en handduk under barnstolen, fånga upp allt svinn från måltiden och skaka av över diskhon.

8. … eller byt till en i jute

En lite grövre matta i jute är både snygg och näst intill omöjlig att fläcka ner (åtminstone så att det syns!). Dessutom slukar den smulor på ett helt magiskt sätt!

9. Skaffa kladdvänliga plagg

En mönstrad barntröja kan lätt spara dig en tvätt eller två. Tröjan kommer ju ändå inte att vara ren särskilt länge, så dölj det som döljas kan! Har ni varmt och skönt inomhus kan ingen tröja alls vara det mest kladdvänliga alternativet.

Bra att ha hemma:

  • En pipmugg
  • Haklapp eller "förkläde" 
  • Skål/tallrik och mjuk sked i silikon
  • Smak-napp 
  • Barnstol 
  • Underlägg till bordet 

10. Fixa smart mat i farten

Vissa måltider äter barnet varken vid matbordet eller med tillgång till haklapp. Perfekt då med mellanmål som minimerar mängden kladd! Här är några favoriter "on the go":

  • Bananpannkaka i små bitar
  • Grötpinnar (här finns recept!)
  • Skivad tunnbrödsrulle med valfri fyllning
  • Färdiga smoothies
  • Två skivor äpple med jordnötssmör mellan
  • Grönsakssnacks
  • Ostbitar, exempelvis parmesan
  • Fet yoghurt med mosade bär

11. Gör städningen smidig

Investera i en handdammsugare som lätt kan plockas fram efter varje måltid eller fixa en sopborste som är fin nog för att stå framme vid bordet. Vips är städningen klar på ett kick!

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.